Nadal bi se raje izognil Federerju, Švicar bi se dvoboja zelo razveselil

Tenis: Na OP ZDA danes tudi začetek dvoboja za št. 1 med najuspešnejšima igralcema na velikih slamih.

Objavljeno
28. avgust 2017 23.41
Saša Verčič
Saša Verčič
New York – Nočni dvoboj med povratnico Marijo Šarapovo in drugo igralko sveta Simono Halep je resda dobil oznako z naskokom najvznemirljivejšega v 1. kolu OP ZDA, a sicer bo precej bolj na očeh dogajanje v zgornjih polovicah turnirske razpredelnice. Še posebej pri moških, kjer se danes med Rafaelom Nadalom in Rogerjem Federerjem začenja tudi boj za 1. mesto na svetu.

Ne glede na to, da je v ženskem delu kar osem igralk štartalo v turnir z možnostjo, da postanejo št. 1, bo za teniško občinstvo vsekakor bolj zanimiv dvoboj pri moških. Ker ni Serene Williams, so pač pri ženskah menjave nekaj normalnega in pričakovanega, predvsem pa bi bile lahko še nekaj časa stalnica, pri moških je vse drugače. Posebej pa, ko se za vrh potegujeta takšni legendi, kot sta Nadal in Federer. Seveda je bilo to ob začetku sezone nepredstavljivo, zdaj je bolj ali manj jasno, da bo eden od njiju konec leta dočakal na prestolu, pri tem pa bo zelo pomemben prav razplet OP ZDA.

Zanimivo, da sta velika tekmeca doslej odigrala kar 37 dvobojev, a niti enega v New Yorku, tokrat se zdi že prav malo mogoče, da se ne bi njuni poti križali – pač glede na razplet sezone in na število odpovedi –, to pa bi bilo možno le v polfinalu, kjer se potem ne bi odločalo zgolj o finalu, ampak tudi o vrhu ATP. Federer bi bil vesel tega dvoboja, Nadal niti ne … »Raje bi igral proti komu drugemu, to je jasno, mar ne. Seveda se sliši vse skupaj zelo dobro, a resnica je, da si sam tega ne želim,« je dejal Nadal, ki je na OP ZDA prvi nosilec prvič po letu 2010. »Po treh letih težav je to lep dosežek,« dodaja Španec, ki se je na vrh svetovne lestvice vrnil pred dobrim tednom dni, skorajda natančno devet let za tem, ko mu je to uspelo prvič.

Če si ne bi v Montrealu rahlo poškodoval hrbta, bi ta položaj najverjetneje pripadel Federerju, ki pa bi se v Flushing Meadowsu z veseljem pomeril z Nadalom. Morda tudi zato, ker je letos dobil vse tri medsebojne dvoboje, potem ko je bil Španec dolgo časa trn v njegovi peti. »Z velikim veseljem bi se tu pomeril z Rafo. To bi bil verjetno večerni dvoboj, izjemno vzdušje in igrala bi tako dobro, kot sva na OP Avstralije. Mislim, da bi bilo to zabavno za vse vpletene,« si že zelo živo predstavlja, kako bi bil lahko videti polfinale, Federer, ki je moral lansko OP ZDA izpustiti. Tokrat je po mnenju številnih strokovnjakov prvi favorit turnirja, ki ga je nazadnje osvojil leta 2008, če bi mu uspel veliki met, pa bi ob rekordnem 20. naslovu za veliki slam postal tudi najstarejša št. 1 (svetovna lestvica je bila uvedena leta 1973). Za zdaj je to Andre Agassi s 33 leti in 13 dnevi, Federer pa je 8. t. m. dopolnil 36 let … Prav tako bi bil premor, odkar je bil nazadnje na 1. mestu ATP, 4. novembra 2012, in 17. septembrom 2017 – štiri leta in 310 dni – najdaljši doslej. Že zdaj je jasno, da bo za takšen scenarij Švicar v vsakem primeru potreboval vsaj četrtfinale, verjetno tudi še več, za začetek pa bo moral pokazati, da so njegove težave s hrbtom preteklost. V 1. kolu bo njegov tekmec Frances Tiafoe, Nadalu pa bo nasproti stal Dušan Lajović.

S Federerjem bi se lahko v 2. kolu pomeril Blaž Kavčič, a do tja je še dolga pot. Ljubljančan ima namreč še vedno težave s kolenom, kar je vsekakor škoda, saj mu je bil žreb res naklonjen. Njegov današnji tekmec bo Mihail Južni, za katerim je slaba sezona in je prav včeraj prvič letos izpadel iz svetovne stoterice. Z Rusom se je Kavčič doslej pomerili trikrat in prav tolikokrat tudi izgubil, a dvoboji so bili precej izenačeni, dvakrat je bilo 2:1, enkrat pa 3:2.