Nadal in Federer začenjata lov za Đokovićem

OP Avstralije: Poloni Hercog je žreb namenil Julio Görges, Blaž Kavčič pa se bo pomeril z Britancem Jamesom Wardom.

Objavljeno
14. januar 2012 07.51
Posodobljeno
14. januar 2012 09.35
S. V., šport
S. V., šport

Melbourne – Prvič po Roland Garrosu 2005 bi se Rafael Nadal in Roger Federer na turnirju za veliki slam lahko pomerila že v polfinalu. Tako je določil včerajšnji žreb OP Avstralije, ki je Španca in Švicarja potisnil v isto polovico žreba. Polona Hercog se bo v 1. kolu pomerila z Julio Görges, Blaž Kavčič pa še čaka na kvalifikanta, ki zagotovo ne bo Slovenec (danes dopoldan je postalo jasno, da se bo pomeril z Britancem Jamesom Wardom, ki na lestvici ATP zaseda 161. mesto).

Če za ženski del Melbourna velja velika nepredvidljivost, bo pri moških vsa pozornost usmerjena veliki četverici, še prav posebna pa Novaku Đokoviću, ki ima na hrbtu največjo tarčo. Prav lani se je na OP Avstralije začel njegov izjemni niz, ki je trajal vse do polfinala Roland Garrosa, kjer ga je premagal Federer. Eno najpogostejših vprašanj ta čas je, ali lahko Srb ponovi lanske dosežke, posebej ker so sklepni del sezone po OP ZDA zaznamovale težave s poškodbami. »Lanski uspeh je razlog, da verjamem, da lahko takšne rezultate ponovim. Zakaj pa ne? Povsem nesmiselno bi bilo, če ne bi bil optimističen. Seveda bo to zelo težko, ampak nič ni nemogočega,« meni srbski as, ki tako kot lani tudi letos pred odprtim prvenstvom Avstralije ni odigral nobenega uradnega dvoboja, tokrat se je udeležil le ekshibicije v Abu Dhabiju in jo tudi zanesljivo dobil.

»Nisem se odločil za nobenega od pripravljalnih turnirjev, ker sem lani odigral zelo veliko dvobojev in nisem čutil potrebe, da igram že v prvem tednu nove sezone. Ideja, da si za priprave vzamem dodatni teden, se mi zdi dobra in upam, da se bo tudi obrestovala. Še nikoli nisem tako zgodaj pripotoval v Melbourne in časa za prilagoditev na razmere je bilo več kot dovolj,« pravi pred štartom Nole, ki se seveda z veseljem spominja turnirja izpred leta dni: »V prvi šestih mesecih sem igral tenis življenja, eden najmočnejših turnirjev je bil prav Melbourne. Tu sem izgubil le en niz in igral neverjetno predvsem v sklepni fazi, kar mi je dalo ogromno samozavesti za nadaljevanje sezone.«

Đokovićevi tekmeci bodo seveda skušali storiti vse, da se ne bi ponovilo leto 2011, potem ko sta Federer in Nadal lani pobirala zgolj drobtinice, Švicar je celo ostal brez naslova za grand slam, Rafa je osvojil »le« Roland Garros. In seveda je tu še Murray, ki si vendarle želi priti do prvega naslova za grand slam. Za nameček Škot še ni pozabil lanskega finala, v katerem ga je Srb povsem nadigral, rane pa si je lizal še kar nekaj mesecev. Letos bi se lahko Murray in Đoković pomerila le v polfinalu.

»Letos bosta Rafa in Roger šla v lov na Novaka. Če bi kdo lahko dosegel takšne rezultate, so to prav ti trije,« razmišlja nekdanji zmagovalec OP ZDA Juan Martin del Potro, pri čemer se njegove napovedi ne razlikujejo od drugih poznavalcev, saj je četverica vendarle razred zase. Federer in Nadal sta imela sicer nekaj težav v pripravljalnem obdobju, prvi zaradi poškodbe hrbta ni do konca igral na turnirju v Dohi, drugega so ovirale bolečine v rami.