Nadal kot na vrhuncu moči v Indian Wellsu ugnal Federerja

Španec Rafael Nadal je v četrtfinalu Indian Wellsa s 6:4 in 6:2 premagal večnega tekmeca Švicarja Rogerja Federerja.

Objavljeno
15. marec 2013 07.05
Posodobljeno
15. marec 2013 07.05
Indian Wells Tennis
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Indian Wells - Na mastersu v kalifornijski puščavi so teniški navdušenci po dolgem času spet lahko videli dvoboj dveh največjih teniških asov zadnjega desetletja. Prvič, odkar se je vrnil po poškodbi kolena, je Španec Rafael Nadal zaigral proti enemu svojih največjih tekmecev, 17-kratnemu zmagovalcu grand slamov, Švicarju Rogerju Federerju in zmagal s 6:4 in 6:2.

Nadal je brez težav ugnal starejšega tekmeca, ki se ubada z bolečinami v križu, in mu v drugem nizu kar trikrat odvzel začetni udarec. »Mislim, da Roger danes ni igral na vso moč, saj ni bil 100-odstotno pripravljen,« je Španec skromno dejal po dvoboju. A kot je priznal, mu ta zmaga pomeni ogromno. Zdaj vidi, da je po 7-mesečni odsotnosti vendarle na pravi poti. »Pomembna je zame, za mojo samozavest. Tako kot tudi vse druge zmage,« je dejal nekdanji prvi igralec sveta in zmagovalec 11 turnirjev za grand slam, ki se je prejšnji mesec vrnil na turneji po Latinski Ameriki in osvojil dva od treh turnirjev.

Tam je igral na peščenih igriščih, Indian Wells pa je bil s trdo podlago prvi pravi preizkus za njegovo koleno. Na tovrstnih podlagah namreč ni igral vse od lanskega marca, ko je predčasno končal turnir v Miamiju. Tekmeca sta se nazadnje srečala prav lani, v polfinalu v Indian Wellsa. Zmagal je Federer in si tudi zagotovil svoj četrti naslov.

»Grem od dvoboja do dvoboja, treninga do treninga, trudim se prikazati svojo najboljšo igro. Pomembno je, da sem zdrav. In če sem, potem lahko veliko treniram in moja vrnitev med najboljše bo nekoliko lažja,« pa je po zmagi povedal Nadal, ki se bo v polfinalu pomeril s Čehom Tomašom Berdychom.

Nadal je statistko proti Federerju izboljšal na 19:10. Njuno veliko rivalstvo sicer traja že skoraj deset let (prvič sta se pomerila leta 2004), v tem času pa uprizorila nekaj epskih dvobojev za zgodovino. Eden takšnih je bil denimo finale Wimbledona leta 2008, ki ga je po skoraj petih urah dobil Španec.

V drugem četrtfinalu je Čeh Tomas Berdych ugnal Kevina Andersona iz JAR s 6:4, 6:4.

Manj sreče pa so imeli gledalci z ženskima četrtfinalnima dvobojema. Prva nosilka Belorusinja Viktorija Azarenka je predala dvoboj predala dvoboj z Danko Caroline Wozniacki zaradi poškodbe gležnja, Avstralka Samantha Stosur pa dvoboj z Nemko Angelique Kerber zaradi poškodbe stegenske mišice.Izidi teniškega turnirja

Indian Wells, 6 milijonov dolarjev), masters ATP, četrtfinale:

Tomaš Berdych (Češ/6) - Kevin Anderson (JAR) 6:4, 6:4;

Rafael Nadal (Špa/5) - Roger Federer (Švi/2) 6:4, 6:2;

WTA, četrtfinale:

Caroline Wozniacki (Dan/8) - Viktorija Azarenka (Blr/1) predaja;

Angelique Kerber (Nem/4) - Samantha Stosur (Avs/7) predaja.