Nadal rekordno v Barceloni

Rafaelu Nadalu že osma lovorika v katalonski prestolnici in četrti letošnji turnirski naslov.

Objavljeno
29. april 2013 12.46
TENNIS-ESP-ATP-BARCELONA-FINAL
S. V., šport
S. V., šport
Barcelona – Rafael Nadal je moral pred tednom dni vladavino v Monte Carlu po osmih letih prepustiti Novaku Đokoviću, v Barceloni jo je zlahka obdržal. Turnir iz serije 500 je osvojil še osmič v karieri, in to brez izgubljenega niza, potem ko je v finalu Nicolasa Almagra ugnal s 6:4, 6:3. To je že Nadalova četrta letošnja turnirska lovorika.

Od leta 2005 je Nadal nepremagljiv v katalonski prestolnici – v sezoni 2010 ni nastopil – in njegov edini poraz tudi po letošnjem turnirju ostaja proti zdajšnjemu kapetanu španske reprezentance za Davisov pokal Alexu Corretji (2003). Do rekordnega osmega naslova se je Rafa takorekoč sprehodil, saj je edini tesnejši niz, ki se je razpletel v podaljšani igri, odigral proti Benoitu Pairu. Tudi finala sicer ni začel najbolje, saj je Almagro z dvema breakoma takoj pobegnil na 3:0, vendar pa je bilo to bolj ali manj vse, kar je pokazal. V težavnih razmerah – mraz in rahel dež – je nato peti igralec sveta stvari kaj hitro postavil na svoje mesto in še desetič ugnal rojaka, ki se sicer že nekaj časa suka na robu svetovne deseterice, pa je v vseh teh dvobojih Nadalu odvzel zgolj dva niza.

»To je bil zame odličen dvoboj, izjemno sem zadovoljen, da sem tekmeca, kot je Nico, premagal v dveh nizih. Presrečen sem, da sem spet zmagal tu, to je bil zame zelo pomemben teden,« je priznal Nadal, potem ko je dobil 39. zaporedni dvoboj v Barceloni. Ta mu je prinesel že 54. lovoriko v karieri, 39. na pesku in kar je najpomembneje – četrto letošnjo. Ne le, da je Španec edini s toliko naslovi v tej sezoni, zanj šteje to še toliko več zavoljo lanske poškodbe. Četudi je bil zaradi nje odstoten več kot pol leta, je njegova statistika po vrnitvi odlična, saj je na vseh šestih turnirjih igral v finalu. »Še vedno sem v top 10, moja igra se vrača, na vseh turnirjih letos sem se uvrstil v finale, res sem lahko prezadovoljen,« še sam sebe preseneča Nadal, ki je poleg Barcelone letos osvojil še turnir iz serije masters v Indian Wellsu, Acapulco in Sao Paulo. Po izračunih ATP je tako drugi najboljši igralec sezone in bo na lestvici, ki šteje zgolj rezultate 2013, danes prehitel Andyja Murraya, pred njim bo le še Đoković.

Tako kot Nadal v Barceloni pa je svoj niz nepremagljivosti v Stuttgartu nadaljevala Marija Šarapova, le da gre za precej krajše obdobje. Rusinja, ki je lani prvič nastopila na tem turnirju in ga takoj osvojila, je namreč ubranila lovoriko in tako ohranila stoodstotno statistiko. Lani je začela prav v Stuttgartu tlakovati pot do zmage na Roland Garrosu in s tem kariernega velikega slama, zato se zdaj nadeja, da je tudi tokratni uspešni štart na pesku – za nagrado je dobila športni avtomobil – dobra napoved za vrhunec peščene sezone.