Nekdanja št. 1 pri 27 letih do največje lovorike v karieri

Tenis: Caroline Wozniacki v finalu mastersa boljša od Venus Williams. Šest najpomembnejših dosežkov šestim igralkam.

Objavljeno
29. oktober 2017 20.39
Caroline Wozniacki of Denmark lifts the winner's trophy after beating Venus Williams of the United States during their singles final match at the WTA tennis tournament in Singapore, on Sunday, Oct. 29, 2017. (AP Photo/Yong Teck Lim)
Saša Verčič
Saša Verčič
Singapur – Caroline Wozniacki sodi v tisti (vedno širši) krog igralk, ki so se povzpele na 1. mesto svetovne teniške lestvice, pa niso osvojile turnirja za veliki slam. Ta oznaka jo bo spremljala vedno, je pa Danka pri 27 letih v svojo statistiko vpisala daleč največjo lovoriko v karieri, saj je zmagala na sklepnem turnirju najboljše osmerice. V finalu je včeraj s 6:4, 6:4 ugnala Venus Williams.

Caroline Wozniacki je v tej sezoni veliko igrala in tudi veliko zmagovala (na koncu je njen iztržek 60:21), a vendarle je do prve letošnje lovorike prišla šele pred kratkim, ko se je turneja po OP ZDA preselila v Tokio. Pred tem je izgubila kar v šestih finalih – v Dohi, Dubaju, Miamiju, Eastbournu, Båstadu in Torontu –, prava nagrada za delo pa je prišla včeraj, potem ko je bilo že po predtekmovalnem delu jasno, da je v Singapur pripotovala v odlični formi. V vseh treh dvobojih skupinskega dela je namreč tekmicam zavezala kravato, resda izgubila zadnjo partijo proti Caroline Garcia, a tedaj se je že davno prebila v polfinale, v katerem je bila nato boljša od Karoline Pliškove ter ji na ta način preprečila, da bi se še lahko nadejala 1. mestu na WTA ob koncu sezone.

Finale je bil za Danko res prava preizkušnja, ne le zato, ker ni še nikdar osvojila tako pomembnega turnirja, ampak ker tudi še nikdar ni premagala svoje zadnje tekmice v tej sezoni, Venus Williams. Kar sedemkrat je izgubila proti Američanki. »Osem je moja srečna številka,« je bilo eno od vodil, s katerim se je lotila včerajšnjega dvoboja, v katerem je bila vedno korak pred tekmico, ki letos prav tako doživlja renesanso. Potem ko je uvodni niz osvojila s 6:4, je v drugem vodila že s 5:0, a se je Američanka z izjemno napadalnim tenisom, ko ji je uspevalo prav vse, tako da je bila tudi obrambno odlična Danka nemočna, vrnila v igro. Ko bi s svojim servisom le še morala potrditi vrnitev, pa je Wozniackijeva prišla še do enega, tokrat odločilnega breaka. In na koncu tudi do zaslužene lovorike, saj je minuli teden res navdušila.

»Ponosna sem na to, kako sem igrala in kako sem se borila ves teden. Res mi veliko pomeni, da stojim tu z lovoriko, lepšega načina za končanje sezone ni,« je bila zadovoljna Wozniackijeva, novo ime na seznamu zmagovalk enega najpomembnejših turnirjev v sezoni. Danki, ki je leto začela kot 19. igralka sveta, je prinesel tudi končno 3. mesto na WTA. Williamsova bo sezono končala kot št. 5, tako visoko ni bila že od 2010. in tudi Američanka je ena od tekmovalk, ki so najbolj zaznamovale sezono. Resda ni osvojila niti ene lovorike, a finale OP Avstralije, Wimbledona in mastersa ter polfinale OP ZDA so pač izjemni rezultati. V bistvu najbolj stanovitni na najvišji ravni v zares nenavadni in presenetljivi sezono, v kateri je šlo šest najpomembnejših dosežkov šestim igralkam: OP Avstralije Sereni Williams, Roland Garros Jeleni Ostapenko, Wimbledon Garbiñe Muguruza, OP ZDA Sloane Stephens, masters Caroline Wozniacki, končna št. 1 pa Simoni Halep.

Turnir dvojic sta osvojili Timea Babos in Andrea Hlavačkova, ki sta v uvodnem dvoboju ugnali tudi Andrejo Klepač in Mario Jose Martinez Sanchez. V finalu je bila madžarsko-češka naveza s 4:6, 6:4, 1:0 (5) boljša od Kiki Bertens in Johanne Larsson.