Odločitev bo pričakovano padla jutri

Tenis: Po prvem dnevu v Kranju dvoboj Slovenija : Portugalska izenačen, danes na sporedu dvojice.

Objavljeno
01. februar 2014 01.29
Tenis Slovrenija- Portugalskka. Dvoboj b. Kavčič- Elias.V Kranju 31.1.2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Kranj – Odločitev, ali se bo v 2. kolo I. evro-afriške skupine Davisovega pokala uvrstila Slovenija ali Portugalska, bo padla jutri. Po prvem dnevu je namreč dvoboj v Kranju pričakovano izenačen, saj je Joao Sousa s 6:1, 6:4, 4:6, 6:0 premagal Janeza Semrajca, Blaž Kavčič pa je bil s 7:6 (14), 6:1, 6:4 boljši od Gastaa Eliasa. Danes je na sporedu partija dvojic.

Blaž Kavčič, glavni adut Slovenije v tem zelo pomembnem dvoboju s Portugalsko, je torej opravil prvo tretjino naloge, odpor Eliasa pa trl dolgi prvi niz, v katerem tekmecev tako rekoč ni bilo moč ločiti. Hitri Slovenec je imel na nasprotni strani enako hitrega tekmeca in potem ko sta oba precej zanesljivo – Kavčič si je sicer v četrti igri priigral žogici za break – dobila po šest iger, je sledil izjemen »podaljšek«. Namreč s kar 30 točkami, Slovenec, ki je vodil že s 5:1, a prednost nespretno zapravil, je imel že kar neverjetno srečo z odbojem žogice od vrha mreže, sodnik mu je spregledal tudi, ko mu je med točko z glave padla kapa (potrebna bi bila ponovitev), žogice za niz so se selile z eno na drugo stran, Kavčič je po približno uri in 15 minutah izkoristil svojo šesto. Takšen razplet je prinesel pričakovano nadaljevanje, Kavčiča je namreč poneslo in le na začetku tretjega niza je prišlo do manjšega padca, ki pa ga je z odličnim finišem izničil.

»Tie-break je bil seveda zelo pomemben, čeprav sem se telesno odlično počutil in tudi če bi ga izgubil, to še ne bi bilo odločilno. Je pa seveda super, da se je razpletlo s 3:0, saj me čakata še dva naporna dvoboja, časa za regeneracijo pa je zelo malo,« si je oddahnil Kavčič.

Prvi reprezentančni lopar si je sicer želel, da bi na igrišče stopil pri vodstvu Slovenije z 1:0, a pričakovano od tega ni bilo nič. Sprva se je celo napovedovalo, da bo Sousa zares ekspresno opravil s Semrajcem. Portugalec je namreč uvodni niz osvojil po vsega 20 minutah, v svojem prvem dvoboju na tri dobljene nize se Ljubljančan nikakor ni znašel. Nekako je nadaljeval predstave s pripravljalnih treningov, ko so ga premagovali vsi reprezentančni kolegi po vrsti. A potem ko je tudi v drugem nizu zaostal z breakom, je Semrajc počasi le ujel ritem in bil bolj enakovreden tekmec. A točka, dve sta tudi drugi niz prinesli Sousi, ki je imel nato kar dve priložnosti, da zmaga s 3:0. V tretjem nizu je namreč dvakrat vodil z breakom, vendar po nepotrebnem postajal živčen in s slabšo igro dovolil tekmecu, da se je vrnil. Vendar pa je bilo to tudi vse, kar je pokazal Semrajc, saj mu je v nadaljevanju zmanjkalo moči in za konec mu je Portugalec zavezal kravato. »Ni najlažje za uvod v sezono odigrati dvoboja na tri dobljene nize in proti tekmecu, ki je okoli 50. mesta na svetu, posebej ker se ves teden nisem 'sestavil'. Ne glede na kravato sem lahko zadovoljen,« je ocenil Semrajc, ki je tako postal prvi igralec, ki ga je v tej sezoni premagal Sousa, saj je le-ta v Kranj pripotoval z izkupičkom 0:3.

»Rezultat 1:1 je pričakovan in realen. Zdaj upamo na ugoden razplet dvojic, čeprav Grega že dolgo ni igral,« pa je kapetan Blaž Trupej ocenil in napovedal današnji dvoboj dvojic (ob 16. uri), v katerih se bodo pomerili Kavčič in Grega Žemlja ter Sousa in Elias. Odločitev o končnem zmagovalcu pa bo padla jutri, za zdaj sta prijavljena para Kavčič – Sousa in Semrajc – Elias, vendar so še možne spremembe.