OP Avstralije: tretji zaporedni naslov Đokovića

Srb Novak Đoković je v finalu grand slam turnirja v Melbournu po štirih nizih premagal Škota Andyja Murrayja.

Objavljeno
27. januar 2013 08.05
Posodobljeno
27. januar 2013 08.00
TENNIS-OPEN/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Melbourne – Prvi igralec sveta Novak Đoković je v velikem finalu OP Avstralije premagal tretjega nosilca, Škota Andyja Murrayja, in postal prvi igralec v moderni dobi, ki je na tem turnirju zmagal trikrat zapored.

Začetek dvoboja, ki je trajal tri ure in 40 minut, je pripadel Murrayju, ki prvi niz dobil po podaljšani igri. Finalista sta bila zelo izenačena tudi v naslednjem, ki ga je po drugi podaljšani igri dobil Đoković. Srbski tenisač je šele v tretjem nizu poskrbel za prvi break finala, po katerem se je dvoboj odvijal po njegovih željah. Njegov nasprotnik je v zadnjem nizu popolnoma popustil in Đokoviću odprl pot do novega velikega uspeha.

»To je neverjeten občutek. Užitek je držati ta pokal že tretje leto zapored. Brez dvoma je to moj najljubši grand slam turnir,« je po dvoboju povedal Đoković, za katerega je to šesti naslov na turnirjev velike četverice. Srb je za zmago prejel 1,8 milijona evrov, Murray pa se je moral zadovoljiti s polovico te vsote.

Murrayju prvi niz

Met kovanca je dobil Škot Andy Murray, ki se je odločil, da bo njegov nasprotnik prvi serviral. Đoković je to z veseljem izkoristil in s prepričljivo igro povedel z 1:0, nato pa se je izkazal tudi Murray, ki je brez izgubljene točke izenačil na 1:1. Finalista sta bila poravnana tudi po štirih igrah, saj je prvopostavljeni Srb z drugim asom dobil svojo servisno igro, sledila je nova prepričljiva predstava Murrayja, ki nasprotniku znova ni prepustil niti točke (2:2).

Šesta igra dvoboja je bila najbolj izenačena. Prvi igralec sveta si je na servis nasprotnika priboril prednost 40:15, a nato zapravil vse štiri priložnosti za break, tako da je Murray po hudem boju poskrbel za novo izenačenje (3:3), po 50 minutah igre pa je bilo 5:5.

Devet minut kasneje je sledila podaljšana igra, ki je bila povsem na strani tretjepostavljenega Škota. Ta si je hitro priboril prednost treh točk (3:0), po vodstvu s 6:1 pa je tudi dobil prvi niz, v katerem si je njegov nasprotnik privoščil kar 25 neizsiljenih napak (Murray 12).

Đoković izenačil po novi podaljšani igri

Andy Murray je v drugem nizu nadaljeval s predstavo, ki jo je prikazal v prejšnjem, ter na svoj servis brez izgubljene točke dobil uvodno igro. Škotu je kazalo odlično tudi v naslednji igri, ko je imel prednost 40:0, a se je Novak Đoković z borbenim povratkom izognil izgubljenemu servisu (1:1).

Potem je znova sledilo obdobje izenačene igre, tretji igralec sveta je po 27 minutah drugega niza s šestim asom dobil peto igro (3:2), a mu prvopostavljeni Srb ni ostal dolžan, tako da je bilo po nadaljnih petih minutah 3:3. Znova je bil na potezi Murray, ki je Đokovića z dobljeno deveto igro prisilil, da s serviranjem obstane v drugem nizu, kar je prvemu igralcu sveta tudi uspelo (5:5), o zmagovalcu pa je znova odločala podaljšana igra.

Tokrat je več sreče prinesla Đokoviću, ki je izkoristil številne napake Murrayja in po vodstvu s 6:3 izkoristil prvo zaključno žogico za zmago v drugem nizu, dvoboj pa je bil po uri in petih minutah v nizih izenačen na 1:1.

Murray izgubil servis in niz

Tretji niz ni prinesel spremembe v razmerju moči, oba finalista sta bila še vedno zelo izenačena in sta prepričljivo odločala svoje servisne igre sebi v prid. Po 31 minutah nadaljevanja je bil rezultat 4:3 v korist Đokovića, sledilo je serviranje Murrayja.

Takrat pa se je zgodilo nepričakovano - pri break finalnega dvoboja. Srb si je priigral prednost 40:0, nato je tretjepostavljeni Škot dosegel dve zaporedni točki, pri tretji pa se je žogica po njegovem udarcu od mreže odbila nazaj v njegovo polje, igro je dobil Novak Đoković. Ta je priigrano vnovčil v naslednji igri, ko je z dobrim serviranjem dobil tretji niz (6:3).

Andyju Murrayju je v četrtem nizu nekoliko popustila zbranost, tako da mu je Đoković kar dvakrat odzvel servis in si priboril visoko prednost 5:1, dvoboj je bil odločen.

Finale OP Avstralije

Novak Đoković (Srb/1) - Andy Murray (VBr/3) 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2.