OP Avstralije: Đoković po epskem peturnem boju le zlomil odpor Wawrinke

Novak Đoković se je v osmini finala pošteno namučil s Stanislasom Wawrinko, ki je klonil s 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5), 12:10.

Objavljeno
20. januar 2013 08.06
Posodobljeno
20. januar 2013 08.21
TENNIS-OPEN/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Melbourne - Sedmi dan OP Avstralije sta prvi igralec sveta Novak Đoković in Švicar Stanislas Wawrinka spisala novo poglavje v teniški zgodovini.

Po izjemno napetem, atraktivnem in izenačenem dvoboju, ki je trajal kar pet ur in dve minute, se je težko priborjene zmage s 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5), 12:10 veselil Srb. Po koncu dvoboja so avstralski ljubitelji tenisa vstali na noge in oba igralca nagradili s stoječimi ovacijami, ki sta si jih povsem zaslužila. 

»Resnično težko najdem besede, ki bi lahko opisale moje občutke. Stan bi si prav tako povsem zaslužil zmago, čestitam mu za odlični dvoboj. Tekma me spominja na finalni obračun, ki sva ga tu pred 12 meseci odigrala z Rafaelom Nadalom. Hvala vsem gledalcem, ker ste ostali tako pozno. Brez vas ne bi bilo tako posebne atmosfere,« se je Nole spomnil na kar 15.000 gledalcev, ki so na osrednjem igrišču Rod Laver ostali vse do druge ure zjutraj.

Đoković je prvi niz izgubil kar z 1:6, nato povedel za 2:1 v nizih, Wawrinka je izenačil na 2:2 in sledil je maratonski peti niz, ki je trajal uro in 44 minut. Petnajsti nosilec je prikazal vrhunski tenis in vse do zaključka držal v negotovosti rekord Đokovića, ki lahko postane prvi igralec v dobi odprtih prvenstev s tremi zaporednimi zmagami v Melbournu.

Švicar je klonil šele na četrto žogico za zmago in to potem, ko je v dvaindvajseti igri - pred tem sta oba igralca suvereno dobivala igre na svoj servis - izjemno rešil dve match žogi. Tudi zadnja točka na dvoboju pa je bila prava poslastica za teniške sladokusce. Đoković se bo v četrtfinalu pomeril s petim nosilcem Čehom Tomašem Berdychom.

Šarapova podrla rekod Monice Seles in Steffi Graf

Še enkrat več je na uvodnem turnirju za grand slam fantastično igro prikazala Marija Šarapova, njena žrtev je bila tokrat Belgijka Kirsten Flipkens, ki je podobno kot igralke pred njo osvojila eno samo igro (6:1 in 6:0). Ruska lepotica je v Melbourne Parku po vsega 249 minutah na igrišču že napredovala v četrtfinale.

»Najbolj pomembno je delo pred začetkom turnirja. Sama pravzaprav obožujem turnirje. Takrat ne moreš veliko trenirati, saj te skoraj vsak dan čaka tekma. Na treningih sem namreč večino časa slaba oziroma vsaj mislim tako,« je dejala 25-letna Šarapova, ki se bo za polfinale še drugo leto zapored pomerila z rojakinjo Ekaterino Makarovo. Z odličnimi predstavami je Šarapova tudi podrla rekord Monice Seles (1991, 1993) in Steffi Graf (1989), ki sta pred tem držali rekord pri osmih oddanih igrah na poti do četrtfinala.

V osmini finala je izpadla še druga Nemka Julia Görges (18. nosilka), ki je s 6:7 (6), 1:6 priznala premoč šesti nosilki Li Na.

Tipsarević predal dvoboj zaradi poškodbe stopala

Zanimivo, tudi v moški konkurenci se bosta za polfinale pomerila dva rojaka, saj bo David Ferrer lopar prekrižal z Nicolasom Almagrom. Najvišje uvrščeni španski predstavnik na tem turnirju je v osmini finala domov poslal Japonca Kei Nišikorija, ki je imel težave s kolenom. Za nameček je Ferrer odigral odlično in prišel do zmage s 6:2, 6:1, 6:4.

»Odigral sem enega najboljših dvobojev v Avstraliji. Nišikori je odličen tenisač, mislim da se bo kmalu prebil med najboljših deset. Ima vse kar potrebuje za tak uspeh, tudi mene je danes dobro namučil,« je dejal 30-letni Ferrer, ki je pred začetkom OP Avstralije osvojil turnir v Aucklandu.

Almagro je imel sicer v osmini finala dokaj lahko delo, saj je Janko Tipsarević zaostanku s 6:2 in 5:1 zaradi poškodbe stopala preda dvoboj.

Sestri Williams predobri za navezo Srebotnik/Petrova

Najboljša slovenska igralka dvojic Katarina Srebotnik je nastope v ženskih dvojicah končala v 3. kolu. V paru z Rusinjo Nadjo Petrovo je gladko izgubila proti ameriški sestrski navezi Serena in Venus Williams, ki je zmagala s 6:2 in 6:3.

Američanki, sicer 12. nosilki turnirja dvojic, sta za gladko zmago nad slovensko - rusko navezo na igrišču Margaret potrebovali vsega slabo uro in 15 minut. Srebotnikova bo tako v Melbournu igrala še le v mešanih dvojicah, kjer je bila v paru s Srbom Nenadom Zimonjićem uspešna v 1. krogu.

Izidi OP Avstralije, osmina finala

ATP

David Ferrer (Špa/4) - Kei Nišikori (Jap/16) 6:2, 6:1, 6:4;

Nicolas Almagro (Špa/10) - Janko Tipsarević (Srb/8) 6:2, 5:1, predaja;

Tomaš Berdych (Češ/5) - Kevin Anderson (JAR) 6:3, 6:2, 7:6 (13);

Novak Đoković (Srb/1) - Stanislas Wawrinka (Švi/15) 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5), 12:10;

WTA

Jekaterina Makarova (Rus/19) - Angelique Kerber (Nem/5) 7:5, 6:4;

Li Na (Kit/6) - Julia Görges (Nem/18) 7:6 (6), 6:1;

Marija Šarapova (Rus/2) - Kirsten Flipkens (Bel) 6:1, 6:0;

Agnieszka Radwanska (Pol/4) - Ana Ivanović (Srb/13) 6:2, 6:4;

Ženske dvojice

Serena Williams/Venus Williams (ZDA/12) - Katarina Srebotnik/Nadja Petrova (Slo/Rus/5) 6:2, 6:3.