OP Avstralije: Berdych mučil Nadala, Federer odpihnil del Potra

Kim Clijsters je v četrtfinalu presenetila prvo igralko sveta Caroline Wozniacki, v polfinalu se bosta pomerila Federer - Nadal.

Objavljeno
24. januar 2012 07.51
Posodobljeno
24. januar 2012 08.10
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Melbourne - Tudi letošnji uvod v novo teniško sezono se ni pričel po željah prve igralke sveta, Caroline Wozniacki, saj je morala v četrtfinalu OP Avstralije priznati premoč Kim Clijsters (6:3, 7:6 (4)) in tako še naprej ostaja brez osvojenega turnirja za grand slam. Dodaten udarec za 21-letno Danko je tudi dejstvo, da bo ob novem štetju točk izgubila prvo mesto na lestvici WTA, kjer je skupno preživela kar 67 tednov.

»Nisem zaskrbljena. Dve leti zapored sem sezono končala na prvem mestu. Zavedam se, da je sezona dolga, sedaj smo šele na začetku, saj je šele mesec januar. Šele ob koncu leta se pokaže, kdo je igral najbolje in bil v svoji formi tudi konstanten. Vrnila se bom, o tem sem prepričana,« ostaja optimistična mlada Danka.

Clijstersova je v osmini finala na dvoboju s Kitajko Li Na ob nerodnem padcu utrpela manjšo poškodbo, ki pa je bila danes očitno že pozabljena, saj si je priborila polfinalno vstopnico. Nekaj težav je imela v drugem nizu, ko je Woznackijeva povedla že s 5:2, a je borbena 28-letna Belgijka nato uspela izsiliti podaljšano igro in prišla do velike zmage.

V polfinale je napredovala tudi Belorusinja Viktorija Azarenka, ki je s 6:7 (0), 6:0 in 6:2 odpravila osmo nosilko, Poljakinjo Agnieszko Radwansko.

V polfinalu sanjski dvoboj Nadal - Federer

Švicarski teniški as Roger Federer je v četrtfinalu prikazal novo fenomenalno predstavo in po le dveh urah igre presenetljivo zlahka izločil Argentinca Juana Martina del Potra (6:4, 6:3, 6:2) in se prebil v polfinale. »Sem zelo zadovoljen. Bil je naporen dvoboj, saj je bilo težko igrati ob menjavanju sence in sonca. Mislim, da sva kljub temu prikazala kakovostno partijo,« je bil nasmejan 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

V drugem četrtfinalnem obračunu pa sta Rafael Nadal in Tomaš Berdych uprizorila maratonski dvoboj, saj je španski matador slavil šele po štirih urah in 16 minutah igre. Čeh je pričel odlično in po podaljšani igri osvojil prvi niz. Tudi v nadaljevanju je bil obračun izjemno izenačen, Rafa je izenačil na 1:1 po novi podaljšani igri. Malorčan pa je nato uspel dvigniti nivo svoje igre in prišel še do dveh osvojenih nizov in si zagotovil mesto v polfinalu, kjer ga čaka veliki tekmec Federer.

»Dal sem vse od sebe. Tomaš je igral zelo dobro praktično celotni dvoboj,« je takoj po zmagi dejal Nadal, ki naskakuje že 11. lovoriko za grand slam. »Zadovoljen sem s tem, da sem imel tudi ob koncu dvoboja dovolj moči in sem se lahko dobro gibal,« je še povedal Nadal, ki ga v polfinalu čaka Federer.

Za napredovanje še Murray in Đoković

V sredo se bodo v preostalih dveh moških četrtfinalih pomerili Britanec Andy Murray in Japonec Kei Nišikori ter Srb Novak Đoković in Španec David Ferrer, v ženskih pa Rusinji Marija Šarapova in Jekaterina Makarova ter Italijanka Sara Errani in Čehinja Petra Kvitova.

Izidi OP Avstralije:

ATP, četrtfinale:

Roger Federer (Švi/3) - Juan Martin del Potro (Arg/11) 6:4, 6:3, 6:2;

Rafael Nadal (Špa/2) - Tomaš Berdych (Češ/7) 6:7 (5), 7:6 (6), 6:4, 6:3;

WTA, četrtfinale:

Viktorija Azarenka (Blr/3) - Agnieszka Radwanska (Pol/8) 6:7 (0), 6:0, 6:2;

Kim Clijsters (Bel/11) - Caroline Wozniacki (Dan/1) 6:3, 7:6 (4).