OP Avstralije: Federer v polfinale po petih nizih preobratov s Tsongajem

Švicar Roger Federer je v četrtfinalu OP Avstralije po petih nizih premagal Francoza Jo-Wilfrieda Tsongaja.

Objavljeno
23. januar 2013 07.04
Posodobljeno
23. januar 2013 07.04
Australian Open Tennis
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Melbourne - Na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije so v moški konkurenci znani zani vsi polfinalisti. To mesto si je po zanesljivi zmagi nad Francozom Jeremyjem Chardyjem s 6:4, 6:1 in 6:2 zagotovil Škot Andy Murray, za njim pa se je v polfinale po napetem boju s Francozom Jo-Wilfriedom Tsongajem uvrstil še Švicar Roger Federer.

Murray doslej na turnirju še ni naletel na večjo oviro, na igrišču pa doslej le nekaj več kot sedem ur. Tudi tokrat je potreboval le 111 minut, da je premagal 36. igralca sveta. Chardyja je sicer pred dvobojem opogumljala zmaga z njunega prejšnjega medsebojnega dvoboja v Cincinnatiju, a aktualni prvak z OP ZDA je tokrat hitro razblinil njegove upe za presenečenje.

Tsonga spet trd oreh za Federerja

Federer je do zmage prišel po petih nizih in Tsongaja ugnal s 7:6, 4:6, 7:6, 3:6 in 6:3. Švicar, ki do četrtfinala - zanj 35. zaporednega na turnirjih za grand slam, ni izgubil niti enega servisa v 57 igrah, je proti Tsongaju izgubil dva niza, a suvereno dobil odločilnega petega, tako da še naprej ostaja v igri za 18. veliki naslov.

Obračun se je začel s hitrom breakom Federerja, ki je Tsongaju ušel z vodstvo 3:1. A se je Francoz po začetnih napak zbral in vrnil udarec, osvojil tri igre zapored in servis pridobil nazaj. Prvi niz je nato po podaljšani igri (7:4) dobil Federer. V drugem nizu je bil boljši Tsonga, ki je Švicarju odvzel servis v sedmi igri in brez težav izenačil na 1:1 v nizih.

Napeti tretji niz je nato znova po podaljšani igri dobil Švicar., četrti pa je bil znova poln preobratov. S 4:2 je najprej z breakom povedel Tsonga, a mu je Federer takoj odvzel servis nazaj. A je Francoz še enkrat udaril nazaj in s 6:3 znova poravnal moči. O zmagovalcu je tako odločal peti niz, v katerem je Federer hitro prišel do breaka in vodstva s 4:1. Tsonga se je sicer upiral, a ni bil več stoodstotno zbran, Federer pa se je z zmago 6:3 v nizu uvrstil v polfinale. Za Švicarja je to sicer že 10. polfinale v Melbournu.

Že včeraj sta si mesto v polfinalu zagotovila Srb Novak Đoković in Španec David Ferrer.

Slovo Serene po seriji težav

V Melbournu je prišlo tudi do prvega velikega presenečenja. V četrtfinalu ženskega turnirja je izpadla tretja nosilka in ena glavnih favoritinj za končno zmago Američanka Serena Williams. Izločila jo je 19-letna rojakinja Sloane Stephens s 3:6, 7:5 in 6:4.

Prva kandidatka za naslov je dvoboj končala z močno oteklim gležnjem in hudimi bolečinami v hrbtu, zaradi katerih je med dvobojem večkrat zaprosila za zdravniški odmor. Kot je dejala, je za njo najhujši grand slam v karieri. »Pravzaprav mi je odleglo, da je vsega konec. To je vse, kar sem še zmogla,« je lastnica 15 naslovov na največjih turnirjih povedala po porazu.

Stephensova, 29. nosilka turnirja, ki je prvič zaigrala v četrtfinalu turnirja za grand slam, je vseeno zasluženo premagala svojo vzornico. in se bo v polfinalu srečala s prvo igralko sveta Belorusinjo Viktorijo Azarenko. Slednja je v četrtfinalu premagala Rusinjo Svetlano Kuznjecovo s 7:5, 6:1.

Azarenka na turniju tako sploh še ni doživela pravega preizkusa, za polfinale je proti nekdanji zmagovali OP ZDA in OP Francije potrebovala le 77 minut. Kuznjecova, ki se sicer vrača po poškodbi kolena, je dobro začela in povedla s 4:1, a se je nato prva igralka sveta le prebudila in prišla do zmage v dveh nizih.

V polfinale sta se sicer že uvrstili tudi Rusinja Marija Šarapova in Kitajka Na Li.

OP Avstralije:

moški, četrtfinale:

Jo-Wilfried Tsonga (Fra/7) - Roger Federer (Švi/2) 6:7, 6:4, 6:7, 6:3, 3:6

Andy Murray (VBr/3) - Jeremy Chardy (Fra) 6:4, 6:1, 6:2;

ženske, četrtfinale:

Viktorija Azarenka (Blr/1) - Svetlana Kuznecova (Rus) 7:5, 6:1;

Serena Williams (ZDA/3) - Sloane Stephens (ZDA/29) 3:6, 7:5, 6:4;