OP Avstralije: nič ne bo od sestrskega polfinala (VIDEO)

Stan Wawrinka še naprej uspešno brani lansko zmago, v polfinalu pa ga čaka Novak Đoković, ki še ni oddal niti niza.

Objavljeno
28. januar 2015 10.29
Australian Open Tennis
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Melbourne - Nič ne bo od sestrskega polfinalnega dvoboja na uvodnem teniškem turnirju velike četverice v novem koledarskem letu, odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Medtem ko prvopostavljena Američanka Serena Williams ni imela težav s četrtfinalno tekmico, enajsto nosilko, Slovakinjo Dominiko Cibulkovo, in je tokrat - začuda - osvojila že prvi niz in nato zlahka še drugega, pa se je zataknilo njeni starejši sestri Venus. V ameriškem dvoboju je morala namreč po skoraj dveh urah igre premoč priznati desetletje in pol mlajši rojakinji Madison Keys, ki je sicer na svetovni jakostni lestvici uvrščena 17 mest nižje (na 35. mesto).

V uvodnem nizu je Venus še vodila s 3:2, nato pa oddala dve igri na svoj začetni udarec in ostala praznih rok. V drugo se je scenarij skorajda ponovil: izkušenejša igralka se je dokopala do udobnega vodstva s 4:1, nato Keysovi dovolila dva zaporedna brejka in izenačenje, v končnici niza pa je le unovčila svoje bogate izkušnje. V tretjem nizu pa je Williamsove zmanjkalo v končnici, saj je imela na svoj servis priložnost za povišanje na 5:3, ki je ni izkoristila, ponujeno pa je Madison seveda sprejela odprtih rok.

V moškem četrtfinalu je dvoboj sosedov na lestvici, četrtega in petega nosilca, Stana Wawrinke in Keija Nišikorija, upravičil naziv derbija, pa čeravno Švicar ni oddal niti niza. V uvodnem je bil res suveren, že v drugem pa se je Japonec pri zaostanku s 4:5 dokopal do treh priložnosti za brejk in izenačenje, a je tekmec vse izničil. Še najbolj izenačen pa je bil zadnji del, ki ga je odločila podaljšana igra, v njej pa je bil razplet precej bolj negotov, kot je kazalo sprva. Stan se je namreč bliskovito dokopal do zelo udobnega vodstva s 6:1, nato pa v prazno zmetal kar pet zaključnih žogic. No, šeste ni, s čimer ostaja v igri za ponovitev lanskega podviga, ko je v Melbournu opravil z vso konkurenco.

Na naslednji stopnički pa ne bo imel lahkega dela. Vse prej kot to, čaka ga namreč prvi lopar sveta Novak Đoković, ki v dosedanjih petih dvobojih na letošnjem odprtem prvenstvu Avstralije še ni oddal niti niza. Blizu mu je bil četrtfinalni tekmec Miloš Raonić, ki je v uvodnem delu Srbu uspešno pariral vse do podaljšane igre, v njej pa dokončno kapituliral. V nadaljevanju je »Nole« ujel ritem, Kanadčanu trikrat snel igro na njegov servis in se po dveh urah in treh minutah suvereno uvrstil v polfinale. V drugem paru se bosta udarila šesti in sedmi nosilec, Britanec Andy Murray in Čeh Tomaš Berdych.

Manca Pislak v četrtfinalu mladink

Za lepo presenečenje pa je v konkurenci mladink poskrbela nadebudna 17-letna Slovenka Manca Pislak, ki na svetovni jakostni lestvici zaseda 1179. mesto. V osmini finala je namreč po dobri uri in pol igre s 6:4 in 7:6 (3) na kolena spravila dve leti mlajšo Rusinjo Anastazijo Gasanovo, sicer 864. igralko sveta. Zdaj se bo za vstop v polfinale skušala postaviti po robu belgijski vrstnici Greet Minnen, ki je ravno tako ni v najboljši svetovni tisočerici.