OP Avstralije: peklenski torek za pet Slovencev

Vsi slovenski igralci bodo nastopili nastopili v torek, ko naj bi se temperature povzpele prek 40 stopinj.

Objavljeno
12. januar 2014 17.00
Posodobljeno
13. januar 2014 14.00
Blaž Rola Portoroz 3. julij 2013
S. V., šport
S. V., šport

Melbourne – Kar pet slovenskih igralcev bo med posamezniki nastopilo v glavnem žrebu OP Avstralije, in to vsi jutri, ko je za Melbourne napovedana peklenska vročina, saj naj bi se temperature povzpele prek 40 stopinj. Čeprav so imeli srečo pri žrebu, saj so se izognili visoko postavljenim nosilcem, bo vsaka zmaga uspeh, tudi presenečenje.

Kar pet naših igralcev v glavnem žrebu grand slama je lep uspeh, slovenska druščina pa je zelo pestra. Sestavljata jo namreč dva debitanta, Tadeja Majerič in Blaž Rola, dvojica, ki je imela v pripravljalnem obdobju težave s poškodbo, Polona Hercog in Aljaž Bedene, ter Blaž Kavčič, ki ima že veliko izkušenj, treningi pred novo sezono so bili odlični, za sabo ima v tej sezoni že največ dvobojev.

Slednji se bo pomeril z veteranom Radekom Štepanekom, ki je znan predvsem kot motor češke reprezentance v Davisovem pokalu, med dvojicami je ta čas boljši kot med posamezniki, med katerimi je vsekakor premagljiv, a Ljubljančan bo moral za zmago pokazati zelo veliko. Skorajda nemogoča pa se zdi ubranitev lanskega 3. kola, saj bi ga ob uspešnem štartu v drugem dvoboju skoraj zagotovo čakal Roger Federer. Kavčič je ob Hercogovi edini od peterice, ki je že dosegel zmago v glavnem žrebu turnirjev za veliki slam, predvsem Bedene pa je odločen, da popravi to statistiko, potem ko je lani vpisal štiri poraze. A njemu se pozna, da je lansko sezono končal predčasno in da priprave na novo zavoljo poškodbe zapestja niso bile optimalne, pa vendarle ostaja optimist. Čeprav bo njegov tekmec 21. nosilec Philipp Kohlschreiber. »Kondicijsko mislim, da sem dobro pripravljen, ali je to res, pa bo pokazal ta dvoboj. Če bo igra vsaj približno na želeni ravni, imam možnosti za zmago. Če hočem do 3., 4. kola, moram premagati tudi takšne tekmece,« razmišlja Bedene, ki je zavoljo težav spremenil tudi prijem pri backhandu in zamenjal lopar. Zanj bi bilo sicer idealno, če bi sezono začel nekoliko kasneje, a si je zelo želel nastopiti v Chennaiju, kjer pa se stanje z zapestjem ni poslabšalo.

Najlažji žreb imata vsekakor Majeričeva in Rola, je pa seveda vprašanje, kako se bosta odzvala na prvi nastop na grand slamu. Posebej Štajerka, za katero bo dvoboj z Ajlo Tomljanović celo prvi v novi sezoni. Prejšnjo je namreč prav zaradi lovljenja točk za OP Avstralije podaljšala do konca novembra in tako novo začenja z manjšim zamikom, v glavni žreb Melbourna pa se je uvrstila skozi šivankino uho. »Seveda sem presrečna, da sem tu, poleg tega pa tekmico tudi poznam, saj sem jo pred letom dni premagala. A to je bilo v ZDA na zelenem pesku, razmere pa so zdaj povsem drugačne. Možnosti vsekakor imam,« ocenjuje Majeričeva.

Za razliko od nje je Rola že v pravem tekmovalnem ritmu, potem ko je sezono začel s porazom v 1. kolu challengerja v Noumei, pa je v Melbournu že dosegel tri zmage, zadnjo v soboto v zadnjem kolu kvalifikacij proti Pierre-Huguesu Herbertu (6:1, 6:4). Tako se je na glavni turnir prebil že kar v svojem prvem kvalifikacijskem poskusu. »Res sem vesel, mogoče je uvrstitev prek kvalifikacij še slajša, kot če bi bil neposredno med 128. Zelo sem zadovoljen s svojimi predstavami, redke so bile igre, ki sem jih odigral slabo. Vesel sem tudi dvodnevnega premora, da se lahko malo umirim in osredotočim na naslednji dvoboj,« je bil nasmejan 23-letni Ptujčan, ki mu je žreb v 1. kolu namenil Federica Delbonisa. »Boljši je na pesku in upam, da bom to izkoristil. Mislim, da se mi ponuja lepa priložnost za presenečenje, ne želim pa se preveč obremenjevati z rezultatom. Če bom igral dobro, imam realne možnosti za zmago,« napoveduje Rola, ki je med posamezniki doslej odigral dva dvoboja na tri dobljene nize.