Nadal s Federerjevim skalpom preprečil švicarski finale

Po Stanislasu Wawrinki v finalu OP Avstralije še prvi lopar sveta Rafa Nadal, ki je Rogerja Federerja ugnal s 7:6, 6:3 in 6:3.

Objavljeno
24. januar 2014 05.50
Posodobljeno
24. januar 2014 06.30
Australian Open Tennis
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Melbourne - Prvi lopar sveta, Španec Rafael Nadal, je preprečil švicarski finale na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, uvodnem teniškem turnirju za veliki slam v novi sezoni. V polfinalu, ki je bil po mnenju športne javnosti vrhunec tekmovanja v deželi tam spodaj, je v pravi teniški klasiki snel skalp Rogerju Federerju, s katerim se je na nož udaril le v prvem nizu, nato pa - kljub vnovič odprtemu krvavemu žulju na levi dlani - zagospodaril na igrišču in zmagal s 7:6 (4), 6:3 in 6:3. V finalu ga zdaj čaka še drugi Švicar, osmopostavljeni Stanislas Wawrinka, ki pa ga ne gre odpisati, saj je v četrtfinalu zaustavil zmagovalca zadnjih treh izvedb turnirja v Melbournu, Srba Novaka Đokovića.

Statistika pred dvobojem je bila krepko na strani Španca. Dobil je zadnje štiri medsebojne obračune, vse lanske, in ob tem oddal en sam niz, medtem ko zadnja Švicarjeva zmaga nad Špancem sega v leto 2012 na turnir v Indian Wellsu. Tudi v letih 2008 (štirje dvoboji) in 2004 (en dvoboj) se je zgodilo, da je bil v vseh obračunih teh dveh tekmecev boljši Nadal, ki v skupni bilanci zdaj vodi že z velikih 23:10. Če pri tem izpostavimo zgolj rezultate s turnirjev za veliki slam, je izid po današnji zmagi 9:2 v Špančevo korist, dobil je tudi vse tri dosedanje medsebojne obračune v Melbournu, tudi finalnega leta 2009, ko se je veselil sploh edine lovorike z avstralskega grand slama doslej.

PRVI NIZ

Tekmeca sta bila superiorna ob svojem servisu, še najbližje breaku je bil Nadal v sedmi igri, ko je vodil z že 40:15, a ostal praznih rok. Španec je držal stik s starejšim nasprotnikom tudi na račun manjšega števila neizsiljenih napak, saj si jih je v uvodnem nizu privoščil 15 oziroma devet manj kot Federer, ki je v tie-breaku takoj izgubil točko na svoj servis, po izenačenju na 1:1 pa je prvi lopar sveta vpisal štiri točke zapored in udobno ušel. Švicar je še znižal na 4:5, zadnjo akcijo v nizu pa končal s predolgim udarcem. V prvem delu, ki je trajal minuto manj kot eno uro, je zmogel tri ase in 10 winnerjev, s čimer je bil uspešnejši od Nadala (en as, 6 winnerjev), kar pa mu ni pretirano pomagalo.

DRUGI NIZ

Prvi igralec s svetovne lestvice je drugi niz začel z dobljeno igro na svoj servis, nato pa za nekaj minut prekinil dvoboj, saj so mu morali znova oskrbeti krvavi žulj na dlani, ki mu je preglavice povzročal že v četrtfinalnem obračunu z Grigorjem Dimitrovom. Vendar pa se v nadaljevanju Španec ni oziral na težave, v šesti igri pa je prvič v dvoboju tudi vzel servis tekmecu in ušel s 4:2, takoj v naslednji igri vodstvo še oplemenitil in niz mirno pripeljal do konca. Švicarju, ki si dotlej ni zagotovil še niti ene priložnosti za break, je začela pohajati sapa.

TRETJI NIZ

Federer si je še naprej pripiral vrata s številnimi neizsiljenimi lastnimi napakami (v celem dvoboju jih je nanizal kar 50, Nadal pa pol manj), a potem ko mu je Nadal vzel servis za vodstvo z 2:1, je Švicar vendarle stisnil zobe in z breakom najprej izenačil, nato pa celo prešel v vodstvo s 3:2. To je le še podžgalo Nadala, ki upehanemu tekmecu ni ponudil nobene priložnosti več, temveč je po zgolj 37 minutah spravil niz pod streho, izkoristil je drugo že drugo zaključno žogico, in se s tem (tretjič doslej) prebil v finale Melbourna. Dvoboja je bilo konec po dveh urah in 24 minutah.

»V pravem trenutku sem pokazal najboljšo igro na turnirju. Dvoboji z Rogerjem so vselej zelo čustveni. Že velikokrat sva igrala, skoraj vsak dvoboj je bilo zelo pomemben, tudi današnji. Federer je izjemen šampion in v čast mi je vselej, kadar se pomeriva,« je poudaril 27-letni Španec in dodal: »V prvem nizu je bilo res težko, šlo je ogromno moči. Odigrala sva nekaj zahtevnih točk, Roger pa je bil agresiven in je skušal hitro zaključevati točke.«

MOŠKI POSAMIČNO

Polfinale

Rafael Nadal (Špa, 1) : Roger Federer (Švi, 6) 7:6 (4), 6:3, 6:3

 

ŽENSKE DVOJICE

Finale

Sara Errani, Roberta Vinci (Ita, 1) : Jekaterina Makarova, Jelena Vesnina (Rus, 3) 6:4, 3:6, 7:5

MEŠANE DVOJICE

Polfinale

Sani Mirza, Horia Tecau (Ind, Rom, 6) : Jarmila Gajdošova, Matthew Ebden (Avst) 2:6, 6:3, 10:2

Kristina Mladenović, Daniel Nestor (Fra, Kan) : Zheng Jie, Scott Lipsky (Kit, ZDA) 6:3, 6:1