OP Francije: Đoković se je poklonil »drugi materi«, Rafa prejel velikansko torto

Rafael Nadal je na svoj 27. rojstni dan v osmini finala premagal Keija Nišikorija in se uvrstil v četrtfinale.

Objavljeno
03. junij 2013 11.16
Posodobljeno
03. junij 2013 13.07
TENNIS-FRA-OPEN-MEN
Š. Ro., D. O., Delo.si
Š. Ro., D. O., Delo.si

Pariz - Osmi dan OP Francije so se končno vendarle izboljšale vremenske razmere, saj je nad Parizom posijalo sonce, temperature pa so se dvignile krepko preko 20 stopinja Celzija.

Prijetno vreme očitno prija tretji igralki sveta Viktoriji Azarenki, ki je v osmini finala Roland Garrosa po dobri uri igre povsem nadigrala italijansko tekmico Francesco Schiavone (6:3, 6:0) in napredovala v četrtfinale. Belorusinja se bo v četrtfinalu pomerila z Rusinjo Marijo Kirilenko, ki je s 7:5 in 6:4 premagala Američanko Bethanie Mattek-Sands.

V četrtfinale se je uvrstila tudi Rusinja Marija Šarapova, ki je s 6:4 in 6:3 ugnala 17. nosilko, Američanko Sloane Stephens. Branilka naslova se bo med najboljšo osmerico pomerila s Srbkinjo Jeleno Janković, ki je ekspresno opravila z Američanko Jamie Hampton s 6:0 in 6:2.

»Vedela sem, da me čaka težav dvoboj, zato sem še toliko bolj vesela, da sem v četrtfinalu,« je dejala Rusinja, ki stopa proti ubranitvi lanske lovorike, ko je v finalu premagala Italijanko Saro Errani. Šarapova se je ob tem pošalila, da je njen oče prepričan, da lahko na pesku »premaga tudi Rafaela Nadala.« »No ja, mislim, da doslej na turnirju nisem igrala na najboljši ravni. Mislim, da moram svojo igro še dvigniti. Odslej mi bo samo še težje,« je priznala.    

»Vse najboljše, Rafa!«

S takšnimi napisi so navijači španskega asa Rafaela Nadala pričakali že ob začetku dvoboja osmine finala z Japoncem Keijem Nišikorijem. »Kralj peska« namreč danes praznuje svoj 27. rojstni dan, za darilo pa si je podaril napredovanje v četrtfinale. S tekmecem, ki je v 2. kolu po petih nizih izločil Grega Žemljo, ni imel večjih težav in ga odpravil s 6:4, 6:1 in 6:3.

Prireditelji so ga po zmagi presenetili z velikansko torto, štadion Philippa Chatrierja pa mu je zapel »Happy Birthday«. »To je zame zelo poseben trenutek. Kei je odličen igralec, vsako leto je boljši. Toda mislim, da sem danes odigral najboljši dvoboj na turnirju,« je priznal Nadal.

Zanj je bila to že zavidljiva 56. zmaga v 57 nastopih na Roland Garrosu. S prepričljivo predstavo je tako naredil še korak k zgodovinskemu dosežku, da osmič osvojil prestižni turnir. Njegov naslednji tekmec bo zmagovalec dvoboja med Francozom Richardom Gasquetom, sedmim nosilcem, in Švicarjem Stanislasom Wawrinko, devetim nosilcem.

Đoković se je poklonil prvi trenerki

V četrtfinale se je danes že uvrstil tudi prvi nosilec Srb Novak Đoković. Proti Nemcu Philippu Kohlschreiberju, 16. nosilcu, je v osmini finala sicer imel nekaj težav, izgubil prvi niz, a nato z izidom 4:6, 6:3, 6:4 in 6:4 vendarle napredoval. »Moral sem se potruditi in si zaslužiti zmago, na koncu se je vse dobro izšlo. Vesel sem, da mi je uspelo napredovati, imel sem težkega nasprotnika, ki je specialist za to podlago,« je po zmagi komentiral Nole, ki bo skušal v Parizu doseči »karierni slam«.

Đoković se je ob tem poklonil tudi svoji prvi trenerki Jeleni Genčić, ki je pred dnevi umrla v 77. letu starosti. Njegova »druga mati«, ki je sicer v teniška šampiona vzgojila tudi Gorana Ivaniševića in Monico Seles, ga je trenirala, ko je bil star šest let, vse dokler ga stariši niso poslali v teniško šolo v Nemčijo. »Jelena je bila moja druga mati, bila sva si zelo blizu. Naučila me je veliko stvari. Te so še danes del mojega značaja. Nanjo imam najlepše spomine in ti bodo z menoj ostali za vedno,« je Đoković povedal o svoji prvi teniški učiteljici.

Kot je dejal, se je z njo nazadnje srečal februarja, ko se je že borila z rakom na dojki. Obljubil ji je, da bo skušal v prihodnosti sam nadaljevati njeno delo z mladimi. »Upam, da bom lahko nadaljeval tam, kjer se je ona ustavila. Toliko znanja je podelila in čutim se odgovornega, da nadaljujem z njenim delom. Nikoli ni bila poročena, ni imela otrok. Svoje življenje je posvetila tenisu. Niti za njeno bolezen ji ni bilo mar,« je še dejal prvi igralec sveta, ki je novico izvedel šele po dvoboju z Bolgarom Grigorjem Dimitrovim v 3. kolu. Njegova ekipa ga namreč ni želela vznemirjati pred pomembnim obračunom s tekmecem, s katerim je imel v tej sezoni že slabe izkušnje (21-letnika ga je premagal v Madridu).

Genčićeva je sicer v ednem od zadnjih intervjujev dejala, da že ob njunem prvem srečanju vedela, da je fant nekaj posebnega. »Ko sem ga prvič videla, sem takoj vedela, da je drugačen. Njegovemu očetu sem povedala, da je izjemen talent in da bo nekoč veliki zmagovalec,« je dejala trenerka, s katero je Đoković leta 2011 tudi proslavljal zmago v Wimbledonu. 

Haas ponovil uspeh Agassija

Prvi igralec sveta se bo v četrtfinalu pomeril še enim Nemcem Tommyjem Haasom, ki še naprej navdušuje na Roland Garrosu. Nemški veteran si je prav tako že zagotovil vstopnico za četrtfinale, ko je presenetljivo zlahka opravil z Rusom Mikhailom Južnijem, ki je klonil s 6:1, 6:1, 6:3.

Vročekrvni Rus tudi tokrat ni najbolje sprejel poraza - po zaostanku s 3:0 v uvodnem nizu je krajši premor izkoristil za sprostitev jeze in s pomočjo klopi raztreščil svoj lopar (v spodnjem videoposnetku). »Skušaš storiti vse, kar je v tvoji moči, da bi se pomiril. Očitno ta način ni najboljše zame,« je dejal 29-Južni.

Haas je z uvrstitvijo v četrtfinale postal najstarejši igralec, ki mu je ta dosežek uspel na turnirjih za grand slam. Ponovil je namreč uspeh slovitega Andreja Agassija, ki mu je enak podvig uspel leta 2005 na OP ZDA.


OP Francije

ATP, osmina finala

Tommy Haas (Nem/12) - Mikhail Južni (Rus/29) 6:1, 6:1, 6:3;

Novak Đoković (Srb/1) - Philipp Kohlschreiber (Nem/16) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4:

Rafael Nadal (Špa/3) - Kei Nišikori (Jap/13) 6:4, 6:1, 6:3;

Stanislas Wawrinka (Švi/9) - Richard Gasquet (Fra/7) 6:7 (5), 4:6, 6:4, 7:5, 8:6.

WTA, osmina finala

Viktorija Azarenka (Blr/3) - Francesca Schiavone (Ita) 6:3, 6:0;

Marija Kirilenko (Rus/12) - Bethanie Mattek-Sands (ZDA) 7:5, 6:4;

Marija Šarapova (Rus/2) - Sloane Stephens (ZDA/17) 6:4, 6:3;

Jelena Janković (Srb/18) - Jamie Hampton (ZDA) 6:0, 6:2.