OP Francije: Federer nemočen proti domačemu asu Tsongaju, bliskovit tudi Ferrer

V polfinalu Roland Garrosa Serena Williams s Saro Errani ter Jo-Wilfried Tsonga z Davidom Ferrerjem.

Objavljeno
04. junij 2013 18.22
TENNIS-OPEN/SERENA
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Pariz - V prvem polfinalu OP Francije se bosta pomerili Američanka Serena Williams in Italijanka Sara Errani, prva polfinalista v moški konkurenci sta Francoz Jo-Wilfried Tsonga in Španec David Ferrer.

Domači as Tsonga je z zmago nad Švicarjem Rogerjem Federerjem navdušil domače navijače. Njegov nasprotnik mu je lahko sledil le v prvem nizu. Federerju je namreč v sedmi igri uspel break, serviral je za vodstvo 5:3, a po napaki zapravil priložnost. Tsonga je izkoristil ponujeno darilo in prišel do zmage v prvem nizu. Drugi nosilec je bil izgubljen tudi v drugem nizu, saj je Francoz hitro prišel do vodstva s 4:1. Tudi tretji niz se je zanj začel z izgubljeno igro na njegov servis, po številnih napakah pa dovolil Tsongaju zmago s 7:5, 6:3 in 6:3.

Konec francoske suše?

Tsonga je tako poskrbel za prvo francosko uvrstitev v polfinale po Gaëlu Monfilsu leta 2008 in svojim navijačem znova vlilv nekaj upanja, da naslov po 30 letih suše ostane na francoskih tleh. Zadnji Francoz, ki je osvojil turnir je bil leta 1983 Yannick Noah. S prepričljivo zmago proti švicarskemu asu se je tudi nekoliko potolažil za lanski nesrečni izpad v četrtfinalu, ko je imel proti Srbu Novaku Đokoviću štiri žogice za zmago, a jo po petih nizih nato izgubil. Federer je v statistiki s Tsongajem sicer boljši z 9:4, a še vedno ga boli tisti poraz iz leta 2011 v Wimbledonu, ko je zapravil vodstvo dveh nizov.

»Tsonga je igral zelo dobro. Bil je precej boljši od mene. Velik vtis je naredil name. Sam sem imel težave v vseh elementih, kar je žalostno, toda je, kar je. Poskušal sem različne stvari, ampak je znal vršiti pritisk. Bolje je vračal udarce, bolje serviral ... Sam pa nikakor nisem našel pravega ritma. A ta poraz je že za mano. Treba je iti naprej,« je med drugim po porazu povedal Federer.

»Res je izjemno, da sem v polfinalu. Niti v sanjah si tega nisem predstavljal. Danes je bil res moj dan in to proti igralcu, ki je osvojil že vse, kar se osvojiti da. Nisem si mislil, da bom prišel v polfinale brez izgubljenega niza,« pa je povedal Tsonga, ki do polfinala še ni izgubil niza.

Med najboljšo četverico ga čaka Ferrer. Slednji je po le uri in 35 minutah s 6:2, 6:1, 6:1 ugnal rojaka Tommyja Robreda. Tudi Ferrer na turnirju še ni izgubil niza in tako prebil občutno manj časa na igrišču kot Robredo. Po treh zaporednih dvobojih s petimi nizi je igral kar pet ur več kot Ferrer in tako zgrešil svojo premierno uvrstitev v polfinale turnirjev za grand slam.

Serena 29. v nizu

Prva igralka sveta je v četrtfinalu prvič na turnirju oddala niz, Rusinjo Svetlano Kuznjecovo pa na koncu premagala s 6:1, 3:6 in 6:3. Tako je vpisala že svojo 29. zaporedno zmago in storila še korak bližje želenemu naslovu. Američanka je svoj edini naslov v Parizu doslej osvojila le leta 2002.

Serena je v prvem nizu z aromskim tenisom odpihnila tekmico, a ji je nato zmagovalka Roland Garrosa začela mešati štrene z odličnimi forehandi. Američanka se je v tretjem nizu že znašla v zaostanku z 0:2, a nato osvojila pet iger zapored, preden je po slabih dveh urah dokončala delo.

»Bilo je težko, zato sem zelo utrujena. Svetlana je dobro igrala. Že je zmagala na tem turnirju, zato sem lahko vesela, da sem uspela skozi tako težak dvoboj. Toda tudi proti Sari ne bo lahko,« je priznala Williamsova in se veselila uvrstitve v polfinale. Nazadnje je kakšna od ameriških teniških igralk med najboljšo četverico na Roland Garrosu igrala leta 2004, ko je bila uspešna Jennifer Capriati.

V polfinalu Sereno čaka peta nosilka Italijanka Sara Errani, ki je v današnjem četrtfinalu premagala Poljakinjo Agnieszko Radwansko s 6:4 in 7:6. Za Italijanko, ki je lani v finalu izgubila z Marijo Šarapovo, je bila to šele prva zmaga nad igralko iz prve peterice na svetovni lestvici. »Igrala sem pod pritiskom, saj vem, koliko točk branim na lestvici. To je zamen nekaj novega,« je priznala Italijanka. Za drugi polfinale se bosta jutri pomerili Rusinja Marija Šarapova in Srbkinja Jelena Janković ter Belorusinja Viktorija Azrenka in Rusinja Marija Kirilenko.

OP Francije

WTA, četrtfinale

Serena Williams (ZDA/1) - Svetlana Kuznjecova (Rus) 6:1, 3:6, 6:3;

Sara Errani (Ita/5) - Agnieszka Radwanska (Pol/4) 6:4, 7:6 (6);

ATP, četrtfinale

Jo-Wilfried Tsonga (Fra/6) - Roger Federer (Švi/2) 7:5, 6:3, 6:3;

Tommy Robredo (Špa/32) - David Ferrer (Špa/4) 6:2, 6:1, 6:1;