OP Francije: finale prvih teniških dam, Marije in Serene

V finalu Roland Garrosa se bosta v soboto pomerili prvi igralki sveta, Serena Williams in Marija Šarapova.

Objavljeno
06. junij 2013 17.23
TENNIS-OPEN/SHARAPOVA
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Pariz - V prvem ženskem polfinalu na Roland Garrosu je Rusinja Marija Šarapova s 6:1, 2:6 in 6:4 premagala Belorusinjo Viktorijo Azarenko in se uvrstila v finale, v katerem bo branila lanski naslov. Njena nasprotnica bo Američanka Serena Williams, ki je lansko finalistko Italijanko Saro Errani odpihnila s 6:0 in 6:1.

Prekinitev šla na roko Šarapovi

Šarapova je v prvem nizu Azarenki prepustila le uvodno igro, nato pa jih s tremi breaki osvojila šest zapored in po asu in 28 minutah že vodila z 1:0 v nizih. V drugem je bila boljša Azarenka, ki je do breaka prišla v šesti igri in kljub dežnim kapljam še lahko dokončala delo v drugem nizu. Dež je nato prekinil nalet Belorusinje, dvoboj je bil  pred odločilnim nizom prekinjen za 30 minut.

Bolje je tretji niz začela Šarapova, ki je z breakom in vodstvom 5:2 že drvela proti naslovu. A ji je nato Azarenka v dolgi osmi igri odvzela začetni udarec in se približala na 4:5. A je nato druga igralka sveta, ki je servirala 12 asov, a storila tudi 11 dvojnih napak, prišla do pete žogice za zmago in se po dveh urah in 10 minutah igre uvrstila v polfinale.

»Morala sem se boriti vse do konca, zelo sem vesela, da sem se spet uvrstila v finale, to je bil moj cilj. Prekinitev mi je dala nekaj časa za razmislek o tem, kaj sem dobrega počela v prvem nizu in skušala to ponoviti tudi v tretjem,« je po zmagi nad zmagovalko letošnjega OP Avstralije povedala Šarapova, ki se je uvstila v svoj osmi finale turnirja za grand slam. 

V dosedanjih medsebojnih obračunih je Azarenka zmagala sedemkrat, izgubila pa petkrat. V Parizu se do zdaj še nikoli nista merili, njun prvi obračun pa se je začel po okusu Belorusinje, ki je na servis tekmice dobila prvo igro. »Zbala sem se, da se bo ponovil moj četrtfinalni dvoboj proti Jeleni Janković, ko na začetku nisem našla ritma. A na srečo ni bilo tako,« je še povedala Šarapova.

Serena ni izgubljala časa

Serena Williams v polfinalu proti peti nosilki ni izgubljala veliko časa in energije ter pravzprav vpisala eno najlažjih zmag na prvenstvu. Lanska finalistka Erranijeva je klonila po le 46 minutah igre in staršljivimi 40 winnerji s 6:0 in 6:1. Italijanka je vsega skupaj osvojila 16 točk, do edine igre pa prišla šele v 10. igri drugega niza. To je bila tudi ena najhitrejših zmag v zgodovini turnirja: Chris Evert je leta 1984 premagala Camille Benjamin s 6:0 in 6:0.

Williamsova se bo v sobotnem finalu pomerila z lansko zmagovalka in skušala osvojiti svoj drugi Roland Garros. Med 15 lovorikami na velikih turnirjev ima v svoji zbieki le en pokal Suzanne Lenglen, in sicer iz leta 2002.

»Veličastno bo po 11 letih spet igrati v finalu Roland Garrosa. Danes je bil cilj, da ostanem zbrana, da ne delam nepotrebnih napak. Nisem jih naredila veliko, zato tudi takšen rezultat. Proti Mariji pa bo potrebno še kaj več, pripraviti se bom morala drugače,« je bila zadovoljna Williamsova, ki je vpislaa svojo 30. zaporedno letošnjo zmago.

S Šarapovo je doslej v medsebojnih tekmah le dvakrat izgubila, zadnjič pred devetimi leti. Letos jo je premagala že trikrat: v finalu Miamija in Madrida ter v polfinalu Dohe.

OP Francije

WTA, polfinale:

Marija Šarapova (Rus/2) - Viktorija Azarenka (Blr/3) 6:1, 2:6, 6:4

Serena Williams (ZDA/1) - Sara Errani (Ita/5) 6:0, 6:1