OP Francije: Nadal z rekordno osmo lovoriko do zgodovinskega uspeha

Rafael Nadal je v finalu zlahka premagal rojaka Davida Ferrerja (6:3, 6:2, 6:3) in še osmič v karieri osvojil Roland Garros.

Objavljeno
09. junij 2013 11.55
TENNIS-FRA-OPEN-MEN
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Pariz - Španski teniški as Rafael Nadal se je zgodovino vpisal kot prvi igralec, ki mu je na slovitem Roland Garrosu uspelo slaviti kar osemkrat. V velikem finalu je dokaj zlahka po dveh urah in 16 minutah igre premagal rojaka David Ferrerja, ki je klonil s 6:3, 6:2 in 6:3. »Nikoli si nisem upal niti sanjati na tak uspeh,« je takoj po koncu dvoboja ganjeno dejal Nadal.

31-letni veteran Ferrer tako ostaja brez osvojene lovorike na turnirjih za grand slam, medtem ko je Nadal v svoji vitrino postavil že 12. lovoriko z najmočnejših turnirjev. Ferrer je na peščeni podlagi Rafo zadnjič ugnal daljnega leta 2004, nato pa doživel kar 17. zaporednih porazov. »Zadnja dva tedna sem igral zelo dober tenis, toda rad bi poudaril, da si je Rafa lovoriko zaslužil, saj je najboljši,« je športno priznal Ferrer in dodal: »Čestitam Nadalu. Sam bom seveda dal vse od sebe, da bom še kdaj zaigral v finalu grand slama, saj gre za poseben dvoboj.«

Sprva se je zdelo, da bo Nadal po sedem mesečni odsotnosti zaradi poškodbe kolena potreboval nekaj mesecev, da se vrne v tekmovalni ritem in ujame pravo formo. »Peščeni kralj« pa je okreval precej hitreje od predvidevanj, saj je po povratku v teniško karavano v začetku letu osvojil že sedem turnirjev. Pariz postaja njegova trdnjava, saj je v 59 nastopih v francoski prestolnici izgubil vsega en sam dvoboj (!).

»Rad bi se zahvalil moji družini in ekipi. Brez njihove podpore, zlasti v času ko sem okreval po poškobi, ta dosežek ne bi bil mogoč. Rad bi se zahvalil tudi vsem navijačem, ki so mi preko twitterja in facebooka pošiljali sporočila v znak podpore. Vlili ste mi pozitivno energijo, da sem lahko danes tukaj,« je v čustenem govoru dejal Rafa.

Toni Nadal: Rafael ima dar

Nekaj besed je spregovoril tudi stric Toni Nadala, ki že vse od malih nog opravlja vlogo trenerja španskega matadorja. Čeprav se Toni večinoma drži v ozadju, pa je tokrat vendarle spregovoril o težavah, ki jih je njegov nečak premagal v zadnjih mesecih.

»Po vsemu, kar smo preživeli v zadnjem letu dni, je ta lovorika resnično nekaj posebnega. Zmagati tu v Pariz je fantastičen dosežek. Veliko ljudi o Rafaelu govori kot o izjemno psihološko stabilnemu igralcu, toda tisto, kar je pri njem resnično posebno, je njegov občutek za igro. To je dar,« je dejal Toni Nadal.

Protest zoper sporni zakon o istospolnih porokah

V osmi igri drugega niza je bil finalni obračun zaradi glasnega vzklikanja za nekaj minut prekinjen. Na igrišče Philippe Chatrier je namreč skušal vdreti protestnik, ki je v rokah nosil baklo, a so pravočasno posredovali varnostniki in vročekrvneža odpeljali z igrišča. Protestnik je »podivjal« tik pred VIP tribuno, na kateri sta sedela tudi jamajški atletski zvezdnik Usain Bolt in ameriški filmski zvezdnik Leonardo DiCaprio. Protest je bil usmerjen proti nedavno sprejetemu zakonu, ki v Franciji dovoljuje poroke med istospolnimi partnerji.

Rusinji slavili v konkurenci ženskih dvojic

Rusinji Jekaterina Makarova in Jelena Vesnina sta v finalu ženskih dvojic na Roland Garros premagali prvi nosilki Italijanki Saro Errani in Roberto Vinci s 7:5 in 6:2.

OP Francije, ATP finale

David Ferrer (Špa/3) - Rafael Nadal (Špa/4) 3:6, 2:6, 3:6.