OP Francije: Rafa in Nole v finalu pred finalom

V polfinalu Roland Garrosa Rafael Nadal in Novak Đoković ter Marija Šarapova in Viktorija Azarenka.

Objavljeno
05. junij 2013 16.59
TENNIS-OPEN/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Pariz - Teniški navdušenci bodo že v polfinalu OP Francije videli dvoboj dveh najbolj vročih igralcev v sezoni: Španca Rafaela Nadala in Srba Novaka Đokovića. Slednji je v današnjem četrtfinalu s 6:3, 7:6, 7:5 premagal nemškega veterana Tommyja Haasa, Rafa pa je s 6:2, 6:3, 6:1 ugnal Švicarja Stanislasa Wawrinko.

Za Nadala, tretjega nosilca in branilca naslova, je uvrstitev v polfinale pariškega turnirja že osma v njegovih devetih nastopih. V drugem polfinalu se bosta pomerila domačin Jo-Wilfried Tsonga in Španec David Ferrer.

V polfinale Roland Garrosa se je z zmago z 0:6, 6:4 in 6:3 nad Srbkinjo Jeleno Janković uvrstila tudi Rusinja Marija Šarapova, v drugem četrtfinalu je Rusinjo Marijo Kirilenko s 7:6 in 6:2 premagala Belorusinja Viktorija Azarenka. V drugem polfinalu se bosta pomerili Američanka Serena Williams in Italijanka Sara Errani.

Đokovića opogumlja Monte Carlo

Đoković je dosegel 12. zaporedni polfinale na turnirjih za grand slam, a pri tem ni imel najlažjega dela. Prvi niz je sicer dobil brez težav z breakoma v sedmi in deveti igri. Toda v drugem se mu je Haas upiral vse do podaljšane igre. Nemec je imel v tiebreaku celo prednost s 4:2, a je ni izkoristil. Đoković je osvojil šest točk zapored in dobil drugi niz. V tretjem nizu je po izgubljenem servisu Haas izkoristil svojo prvo priložnost za break in izenačil na 2:2. Đoković je spet povedel s 4:3 in imel nato v deveti igri že žogico za zmago, ki pa jo je nemški veteran ubranil. Z novim breakom je uspel izenačiti na 5:5. Nole je imel za tem drugo priložnost za zmago in jo z neubranljivimi udarci tudi izkoristil.

»Tommy je nevaren nasprotnik, njegova igra je kakovostna, ima veliko izkušenj in zna igrati agresivno,« je povedal po zmagi in se že ozrl v veliki polfinale. »Svojo raven igre bom moral še dvigniti. Nadal je v odlični formi, toda opogumlja me zmaga v Monte Carlu,« je dejal Nole.

Wawrinka brez možnosti

Nadal v Parizu drvi proti novemu naslovu. Na Roland Garrosu je vpisal še svojo 57. zmago v 58. nastopih in se še približal zgodovinskemu dosežku, da kot prvi osvoji osem naslovov. Španec je s svojo igro v četrtfinalu ob živce spravljal Švicarja Stanislasa Wawrinko, ki je jezno metal lopar v tla, a mu to ni pretirano pomagalo.

»Mislim, da sem odigral svoj najboljši dvoboj v tej sezoni. Zadovoljen sem bil z razmerami na igrišču, na katerem sem vedno zelo čustven. Stan je bil najbrž malce utrujen po izjemnem dvoboju z Richardom Gasquetom. Mislim, da sta odigrala najboljšo tekmo tega turnirja,« je dejal Nadal, ki sicer prvi teden turnirja ni pretirano blestel, toda v zaključnih dvobojih le še stopnjuje svojo raven igre.

Švicar doslej v devetih dvobojih proti Nadalu ni osvojil še niti niza. V četrtfinalu mu je nekaj težav povzročala tudi poškodba, ki jo je staknil v osmini finala. Španec je prišel do breaka že v uvodni igri in dobril prvi niz s 6:2. Podoben scenarij se je ponovil v drugem nizu, ko je Nadal vodil s 3:1. Wawrinka si je za tem vlil nekaj upanja in izenačil na 3:3. A to je bilo največ, kar je zmogel. Nadal je dodal le nekaj moči več in dobil niz s 6:3. V zadnjem je osvojil tri igre zapored in že je bilo jasno, da Švicar nima več možnosti.

Šarapova dobila dvoboj tekmic iz mladosti

Jankovićeva je v prvem nizu povsem zasenčila branilko lanskega naslova. Šarapova ni bila kos visokim žogam Srbkinje, ki ji je s 6:0 po 29 minutah »zavezala kravato«. Drugi niz je nato bolje začela Šarapova in z začetnim breakom tudi osvojila prvo igro. Ob vodstvu s 4:1 je že kazalo, da bo z lahkoto dobila drugi niz, a se Jankovićeva ni zlahka vdala in osvojila še tri igre. Toliko zanimivejši je bil zato odločilni tretji niz, tekmici sta odigrali nekaj lepih točk. V sedmi igri je nato Rusinja prišla do breaka in obrnila dvoboj v svojo korist. Jankovićeva je imela sicer nekaj žogic za re-break, a ker jih ni izkoristila, jo je Šarapova kaznovala še z nekaj winnerji in končno zmago.

»Na začetku je igrala izjemno agresivno. Po prvem nizu mi je bilo jasno, da moram spremeniti nekaj stvari. Morala sem pozabiti to poglavje in iti naprej. Še vedno sem čutila, da imam možnosti in takoj v drugem nizu mi je uspel break,« je po dvoboju povedala Rusinja, ki je sicer naredila kar 20 neizsiljenih napak, proti le dvema Jankonvićeve.

Šarapova in Jankovićeva sta sicer tekmici že od mladih let, ko sta na Floridi obiskovali teniško šolo Nicka Bollettierija. Odkar igrata kot profesionalki je v medsebojni statistiki občutljivo boljša Rusinja z 8:1 v zmagah, tokrat je dobila tudi njun prvi dvoboj na pesku. Obe sta že bili na vrhu lestniške lestvice, a v naslovih na največjih turnirjih je boljša Šarapova s štirimi osvojenimi turnirji. »Ko sva bili še deklici, sva ves čas igrali ena proti drugi. Veliko časa sva preživeli skupaj, zato se zelo dobro poznava,« je dejala Šarapova, branilka naslova v Parizu.

Azarenka spet ugnala nekdanjo partnerico

Tudi drugi današnji četrtfinale je bil dvoboj dobrih prijateljic in nekdanjih partneric v dvojicah. Belorusinja Viktorija Azarenka je v Parizu šele prvič napredovala v polfinale, potem ko je ugnala 12. nosilko, ki se je dobro upirala zlasti v prvem nizu. Azarenka je slabo začela in v prvih dveh igrah na svoj servis osvojila le eno točko. Kirilenkova je kmalu potrebovala zdravniški odmor zaradi bolečin v hrbtu, št. 3 na svetovni teniški lestvici pa je izkoristila priložnost in prišla do izenačenja. Svetlolasa Rusinja je imela v nadaljevanju tudi nekaj smole, Azarenka pa je vendarle začela udarjati ostreje in si po podaljšani igri in 76 minutah priborila vodstvo z 1:0. V drugem nizu je stopila na plin, si zagotovila vodstvo s 3:1 in Kirilenkovo, ki jo je ugnala tudi v dvoboju za bronasto kolajno na lanskih OI  v Londonu, poslala domov.

OP Francije

WTA, četrtfinale

Marija Šarapova (Rus/2) - Jelena Janković (Srb/18) 0:6, 6:4, 6:3

Viktorija Azarenka (Blr/3) - Marija Kirilenko (Rus/12) 7:6, 6:2

ATP, četrtfinale

Rafael Nadal (Špa/3) - Stanislas Wawrinka (Švi/9)  6:2, 6:3, 6:1

Novak Đoković (Srb/1) - Tommy Haas (Nem/12) 6:3, 7:6, 7:5