OP ZDA: Del Potro po predaji Thiema do četrtfinalnega dvoboja z Wawrinko

Juan Martin del Potro se je uvrstil med najboljših osem na OP ZDA, potem ko Dominic Thiem ni mogel dokončati dvoboja.

Objavljeno
05. september 2016 18.10
Posodobljeno
05. september 2016 18.53
TENNIS/
M. Ž.
M. Ž.

New York - Argentinski tenisač Juan Martin del Potro si je na OP ZDA priboril mesto v četrtfinalu, potem ko je njegov nasprotnik Avstrijec Dominic Thiem, zaradi poškodbe moral predati dvoboj v drugem nizu.

Argentinec, ki na turnirju nastopa s povabilom organizatorja, je dvoboj začel neprepričljivo. V tretji igri je izgubil svoj servis in po štirih igrah zaostajal z 1:3. Sledil je velik preobrat. Del Potro je z dvema zaporednima igrama izenačil na 3:3, nato pa dobil še preostale tri igre za zmago v nizu (6:3).

Drugi niz je bolje začel Argentinec in z breakom v tretji igri povedel z 2:1, po petih igrah pa je bilo 3:2 v njegov prid. Po tej igri je Thiem zahteval zdravniško pomoč zaradi težav z desnim kolenom. Po premoru se je vrnil na igrišče, vendar pa je na njem ostal le eno točko, saj je hitro spoznal, da ne more nadaljevati.

»Nikoli nočeš zmagati na tak način. Dominiku želim hitro okrevanje, pred njim je fantastična kariera. Razpoloženje tu je enkratno, res uživam. Čutim povezavo med ameriškimi in argentinskimi navijači, kar mi daje energijo. Ne vem sicer, ali igram bolje kot leta 2009 (tistega leta je zmagal na turnirju, op. p.), najbrž bom moral za ponovitev uspeha igrati bolje. Vsekakor pa je moja želja po tem velikanska,« je dejal Del Potro, ki se je prvič po letu 2012 uvrstil v četrtfinale OP ZDA.

Visokorastli Argentinec bo v četrtfinalu igral s tretjim nosilcem, Švicarjem Stanom Wawrinko, ki je po štirih nizih izločil Ukrajinca Ilijo Marčenka (6:4, 6:1, 6:7, 6:3). Del Potro in Wawrinka sta doslej igrala šest medsebojnih dvobojev, izid v zmagah je 4:2 za Argentinca.

Murray odpihnil Dimitrova, Nišikori premagal Karlovića

Drugi nosilec, Škot Andy Murray, je v osmini finala suvereno premagal Grigorja Dimitrova s 6:1, 6:2 in 6:2. Škot je za zmago potreboval dve uri, izkoristil je 7 izmed 11 break priložnosti in serviral 9 asov. Bolgaru tokrat nič ni šlo od rok, storil je 43 neizsiljenih napak.

Murrayja v četrtfinalu čaka dvoboj z Japoncem Keijem Nišikorijem, ki je izločil hrvaškega veterana Iva Karlovića s 6:3, 6:4 in 7:6. Hrvatu ni pomagalo 21 asov, saj je storil več neizsiljenih napak (23:7) in izgubil dve servisni igri.

Halepova prek španske ovire, Pliškova ustavila Venus Williams

V ženski konkurenci je petopostavljena Romunka Simona Halep v osmini finala izločila Španko Carlo Suarez Navarro s 6:2 in 7:5. Romunka bo v četrtfinalu igrala s prvo nosilko, Američanko Sereno Williams, ki je s 6:2 in 6:3 porazila Kazahstanko Jaroslavo Švedovo in dosegla rekordno 308. zmago na turnirjih za veliki slam (razmerje 308-42).

V osmini finala je svoje nastope zaključila šesta nosilka, Američanka Venus Williams, ki je morala priznati premoč Čehinji Karolini Pliškovi (6:4, 4:6, 6:7). Američanka je v prvem nizu nasprotnici trikrat odvzela servis za zmago s 6:4, nato tudi na začetku drugega niza igrala dobro in vodila s 3:1, a do konca niza osvojila le še eno igro (4:6). O zmagovalki je odločal tretji niz, v katerem je Pliškova vodila s 3:1, a kasneje zapravila štiri zaključne žoge in sledila je podaljšana igra. V tej je več pokazala Čehinja, ki je izkoristila drugo zaključno žogo in igro dobila s 7:3.

Naslednja nasprotnica Pliškove bo Hrvatica Ana Konjuh, ki je bila s 6:4 in 6:4 boljša od četrtopostavljene Poljakinje Agnieszke Radwanske. Hrvatica je svoji nasprotnici trikrat odvzela servis in vknjižila 38 winnerjev, razmerje točk je bilo 63:53.

Klepačeva in Srebotnika v četrtfinalu

Danes sta na igrišče stopili tudi Andreja Klepač in Katarina Srebotnik, ki sta se v konkurenci ženskih dvojic uvrstili v četrtfinale.

Slovenski par je igral proti nemško-ruski navezi Sabine Lisicki/Ala Kudrjavceva in jo po 62 minutah premagal s 7:6 in 6:0.

Srebotnikova in Klepačeva bosta v četrtfinalu igrali proti Rusinjama Jekaterini Makarovi in Jeleni Vesnini.

OP ZDA, osmina finala (46,3 milijona ameriških dolarjev)

Moški

Juan Martin Del Potro (Arg) - Dominic Thiem (Avt/8) 6:3, 3:2, predaja

Stan Wawrinka (Švi/3) - Ilija Marčenko (Ukr) 6:4, 6:1, 6:7 (5), 6:3

Kei Nišikori (Jap/6) - Ivo Karlović (Hrv/21) 6:3, 6:4, 7:6 (5)

Andy Murray (VB/2) - Grigor Dimitrov (Bol/22) 6:1, 6:2, 6:2

 

Ženske

Simona Halep (Rom/5) - Carla Suarez Navarro (Špa/11) 6:2, 7:5

Karolina Pliškova (Češ/10) - Venus Williams (ZDA/6) 4:6, 6:4, 7:6 (3)

Serena Williams (ZDA/1) - Jaroslava Švedova (Kaz) 6:2, 6:3

Ana Konjuh (Hrv) - Agnieszka Radwanska (Pol/4) 6:4, 6:4

 

Ženske dvojice

Andreja Klepač/Katarina Srebotnik (Slo/13) - Sabine Lisicki/Ala Kudrjavceva (Nem/Rus) 7:6 (3), 6:0.