OP ZDA: Wawrinka ob Đokovićevih težavah do tretjega grand slama

Švicar Stan Wawrinka je v finalu OP ZDA s 6:7 (1), 6:4, 7:5 in 6:3 premagal Srba Novaka Đokovića.

Objavljeno
11. september 2016 22.25
Posodobljeno
11. september 2016 22.25
SPO-TEN-GSE-2016-US-OPEN---DAY-14
Š. Ro.
Š. Ro.

New York - Švicar Stan Wawrinka je zmagovalec še zadnjega turnirja za grand slam v sezoni. V velikem finalu je premagal Srba Novaka Đokovića s 6:7 (1), 6:4, 7:5 in 6:3.

Igralca sta navduševala z izvrstnim tenisom, polne tribune so bile navdušene nad izjemnimi točkami, v katerih je Švicar zanesljiveje nizal zmagovalne udarce. Srb zanje ni imel pravega orožja, izkoristil je tudi le tri od 17 priložnosti za odvzem servisa. A se ni dal, četudi ga je ob koncu mučila poškodba prsta na nogi, zaradi katere se ni mogel več enako boriti do konca. Wawrinka je imel dvoboj nekaj iger pred koncem že praktično dobljen, a so ga načeli živci, preden je naposled zasluženo prišel do zmage, svoje tretje na turnirjih za grand slam. Drugič je ob tem premagal Đokovića (OP Francije 2015), svoj prvi naslov pa je osvojil na OP Avstralije (2014), proti Špancu Rafaelu Nadalu.

Wawrinka je z 31 leti tudi postal najstarejši zmagovalec OP ZDA, po Kenu Rosewallu, ki je leta 1970 zmagal s 35 leti. Toda zadržani Švicar je svoj vrhunec kariere dosegel razmeroma pozno. Dolgo je igral v senci rojaka Rogerja Federerja, šele pri 28 letih dosegel prvi polfinale na največjem turnirju. Stan je tudi dobil kar 11 zaporednih finalnih dvobojev, prav tako tudi vse tri grand slame.

Prvi niz:

Wawrinka je začel slabo. Že v drugi igri, v kateri sta igralca navdušila s sijajno izmenjavo, je namreč izgubil igro na svoj servis. Đoković mu je agresivno vračal žogice in ga silil v napake, posledično pa povedel s 3:0. Tako kot proti Keiju Nišikoriju v polfinalu, Švicar v uvodni igri nikakor ni našel prave igre, Srb mu je grozil z break priložnostmi, bil je bolj zbran. Wawrinka je namreč dotlej v prvem nizu (po pol ure igre) naredil že 15 neizsiljenih napak, tudi serviral ni najbolje in Srbu pri 5:2 ponudil dve žogi za zmago v nizu. Toda zaključek je bil zanj vendarle boljši, Đokoviću se je zatresel njegov forehand in Stan je prvič dobil kar tri priložnosti za break in ga po dvojni napaki Srba tudi uresničil (5:4). Izid je naposled izenačil in niz se je končal šele s podaljšano igro. V njej sta igralca navdušila z nekaj izjemnimi točkami, v katerih je Wawrinka nasprotniku dovolil dva mini-breaka za vodstvo s 5:1. Tam rešitve ni bilo več, trikrat zapored je poslal še predolgo žogo nazaj, Đoković pa je tako s 7:1 dobil tie-break za zmago v prvem nizu, ki se je končal po 59 minutah.

Drugi niz:

Potrpežljivo je Švicar začel drugi niz in čakal na svojo priložnost in jo že v četrti igri tudi dobil. Đoković sicer ni slabo serviral, toda ob četrti dvojni napaki je izgubil igro na svoj servis in dovolil Švicarju vodstvo s 3:1. Wawrinka bi priboreno kmalu zapravil, saj je že v naslednji igri ponudil Srbu tri priložnosti za re-break. A je dvignil svojo igro, ko je bilo potrebno in se ubranil. Toda Srb je napadal naprej, močno vračal in naposled res prišel nazaj do izgubljene igre in izenačil (4:4). Toda tedaj je za Wawrinko vrag vzel šalo, zanesljivo je prišel do vodstva s 5:4, nato pa na Đokovićev servis takoj napadel in med drugim s sijanim forehand winnerjem navdušil gledalce. Ti so res lahko uživali v kakovostni predstavi, polni lepih točk, naposled pa zaploskali Stanu za nov break in osvojeni drugi niz s 6:4.

Tretji niz:

Tretji niz sta igralca odprla z najdaljšo izmenjavo dotlej (28), po kateri Wawrinka je skrajšano žogico nesrečno poslal v mrežo. Še dve predolgi žogi in že je bil pred tem, da izgubil servis. A nove tri priložnosti je Đoković zapravil, z asom je Stan osvojil prvo igro. V drugi igri je imel nato odgovor na vsak Đokovićev poskus in očitno načel velikega tekmeca, ki je nervozen tudi zelo slabo unovčeval priložnosti za break. V tretji igri je neizkoriščeno pustil že deseto, Wawrinka pa je s 24. winnerjem (Đoković dotlej le 15) poskrbel za vodstvo s 3:0. Iz točke v točko je Švicar bolj navduševal, na drugi strani pa je Srba vse bolj nekaj motilo, pritoževal se je proti tribunam, za eno od visokih žog pa celo nakazal, da je ne bo udaril, a jo nato vseeno poslal nazaj. Do tolikšne mere je uspel zmesti Wawrinko, da mu je kljub zaostanku s 15:40 odvzel servis in znižal na 2:3, v naslednji igri pa tudi izenačil. Stana so teple neizsiljene napake (41, Novak 28), Đoković je tudi prepričljiveje serviral in pri 4:4 je bil naenkrat bolj pod pritiskom Švicar. V deveti igri se je namučil, da je osvojil igro na svoj servis in imel kar nekaj sreče, da tudi Novak ni bil najbolj natančen. Ni bil več tako suveren, Srb pa je dokazoval svoje mojstrstvo in se dobro izpletel iz težav, ki so mu pretile. To je vodilo v napet zaključek niza, pri vodstvu Švicarja s 6:5 in servisu Đokovića je kazalo na novo podaljšano igro, a je glavni sodnik dal poizvedbo za eno od dolgih žogic - v prid Stanu, ki je nato še z nekaj sreče pri udarcih na črto prišel do breaka in zmage v pestrem tretjem nizu s 7:5.

Četrti niz:

Đoković je v četrtem nizu povsem padel in se podobno kot v tretjem znašel v zaostanku z 0:3. S to razliko, da je očitno čutil bolečine v nogi in nikakor ni več kazal svoje prave igre. Tako je še naprej stiskal zobe in tako tudi dobil več odobravanja množic na tribuni, ki so bili sicer bolj na strani Švicarja. Wawrinka je tako brez težav prišel do prvega breaka in imel kar nekaj priložnosti tudi za drugega, a ga nespametno zapravil. Đoković je zahteval zdravniški odmor, tožil je nad bolečinami v stopalu oz. prstu na nogah. Švicarju seveda to ni bilo po godu, Srb se mu je tudi opravičil. Tako ga je spet vrgel iz igre, Wawrinka je igral nervozno, kot da bi se že zavedal izjemne priložnosti pred seboj. Đoković je imel tri priložnosti za break, a jih v svojem stanju ni izkoristil, Wawrinka pa je prišel do lepe prednosti s 4:1 in imel odprta vrata do svojega tretjega grand slama v karieri. Đoković je sicer šesto igro dobil brez izgubljene točke, a vse bolj je šepal in bržkone le še čakal na konec. Zdravniki so mu znova prevezali okrvavljen noht, v Švicarju pa je vrelo, bil je le še igro oddaljen od uspeha (5:2). Nole se ni vdal in dobil še osmo igro, Wawrinka pa je nato serviral za zmago. Dvoboj je imel praktično dobljen, a je zapravil uvodni točki, se vrnil s forehand winnerjem in dobrim servisom. Prvo žogico za zmago je poslal v mrežo, drugo pa je Đoković poslal v avt in tako oba odrešil muk.

OP ZDA, finale:

Novak Đoković (Srb/1) : Stan Wawrinka (Švi/3) 7:6 (1), 4:6, 5:7, 3:6