Osmerica za masters, sedmerica za končno št. 1

Tenis: Jutri se v Singapurju začenja sklepni turnir za ženske. Ob odsotnosti Serene Williams spet brez izrazite favoritinje.

Objavljeno
20. oktober 2017 22.00
Saša Verčič
Saša Verčič
Singapur – Ženska teniška sezona je dala štiri različne zmagovalke za veliki slam in kar pet igralk na prvem mestu svetovne lestvice. Boj za prestol se bo nadaljeval – in tudi končal – v prihodnjem tednu dni, na mastersu osmerice, za katerega velja enaka nepredvidljivost kot za vse turnirje po začasnem umiku Serene Williams.

Veliko se je spremenilo v eni sezoni, saj so letos med elitno osmerico zgolj tri igralke, ki so nastopile tudi lani: Simona Halep, Garbiñe Muguruza ter Karolina Pliškova. Preostalo peterico sestavljajo Jelina Svitolina, Venus Williams, Caroline Wozniacki, Jelena Ostapenko in Caroline Garcia, manjkata torej kar dve letošnji zmagovalki velikih slamov, Serena Williams, ki je prejšnji mesec rodila, in Sloane Stephens. Pogled na seznam udeleženk tudi razkriva, da v Singapurju ni ne lanske ne predlanske zmagovalke (trikrat pred tem je zmagala Serena), saj je Dominika Cibulkova letos komaj 23. igralka sveta, Agnieszka Radwanska pa 25. Prav tako ni obeh finalistk, pri čemer je za Petro Kvitovo (2015) to razumljivo, saj je zaradi hudih poškodb ob božičnem napadu z nožem sezono začela z zamudo. Angelique Kerber, ki se je lani lovoriki približala na korak, pa je bila letos v mizerni formi, prva igralka sveta z začetka sezone je bila v seštevku letošnjih rezultatov zgolj 18.

Od nastopajočih je sklepni turnir osmerice doslej osvojila le Venus Williams (2008) in velika verjetnost se zdi, da bo masters dobil novo zmagovalko, četudi je Američanka letos blestela na največjih turnirjih in igrala v dveh finalih (OP Avstralije, Wimbledon) in enem polfinalu (OP ZDA). »Morda mi bo uspelo podoživeti občutke iz leta 2008,« se nadeja 37-letnica, ki je na mastersu nazadnje nastopila leta 2009. Letos je ostala brez turnirske lovorike, a večina igralk, ki bo nastopila v Singapurju, so osvojile le po eno ali dve, s petimi izstopa zgolj Svitolina. Tako kot na vseh najpomembnejših turnirjih – izjema je OP Avstralije, kjer je še igrala Serena Williams – izrazite favoritinje ni, saj si ob odsotnosti Američanke nobeni igralki ni uspelo zagotoviti dominantnega statusa, četudi so bila vrata vsem na široko odprta.

Verjetno bi si še največ teniških spremljevalcev upalo staviti na Muguruzo, ki je ob včerajšnjem žrebu dobila tudi nagrado za najboljšo igralko leta. Ob Sereni je namreč edina v sezoni osvojila naslov za veliki slam (Wimbledon) in se povzpela na 1. mesto svetovne lestvice. »Vsaka igralka sanja o št. 1 in s tem, ko sem to dosegla, sem odkljukala en pomemben cilj, ki mi daje veliko dodatne motivacije,« pravi Španka, ki bo na finalu sezone nastopila tretjič, najdlje pa je prišla do polfinala.

Na mastersu, na katerem bodo razdelili sedem milijonov $, bo padla tudi odločitev o št. 1 ob koncu leta (ta čas vodi Halepova), možnosti za to pa ima kar sedem igralk, vse, z izjemo Caroline Garcia, ki pa je v Singapur pripotovala z nizom 11 dobljenih dvobojev ...