Po velikih pričakovanjih slaba teniška letina

Februarja trije Slovenci med 80 na svetovni lestvici ATP, ob koncu sezone pa je med stoterico le Aljaž Bedene.

Objavljeno
21. november 2013 13.00
Blaž Kavčič Portoroz 2. julij 2013
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Po odličnem lanskem finišu, ko je Grega Žemlja na Dunaju dosegel premierno uvrstitev v finale turnirja ATP, so bila pred sezono 2013 slovenska teniška pričakovanja zelo visoka. A razpletlo se je povsem drugače, izkupiček naših igralcev je bil veliko slabši od želja, pri moških je ta čas celo samo Aljaž Bedene med stoterico.

S finalom Davisovega pokala se je v nedeljo končala moška sezona na najvišji ravni, od najboljše slovenske trojice pa je na turneji najdlje vztrajal Blaž Kavčič, saj sta se Žemlja in Bedene zaradi bolezni oz. poškodbe odločila za predčasni konec. Pogled na lestvico pa ob koncu ni najbolj optimističen, z le enim članom top 100, pri čemer je bil začetek povsem drugačen. Februarja je namreč imela Slovenija tri igralce med 80 na ATP, a po jutru se dan ni poznal.

Še najboljšo oceno si lahko ob koncu nameni Bedene (88.), ki je v bistvu prvo leto igral več na turnirjih ATP, najboljši rezultat pa dosegel že kar na uvodni postaji, v Chennaiju, kjer je igral v polfinalu, ugnal pa tudi Stanislasa Wawrinko. Črna pika je gotovo to, da ni na nobenem turnirju za veliki slam dobil dvoboja, pri čemer je priložnost vsekakor imel. »Glede na to, da sem se letos preselil na turnirje ATP, pa na njih osvojil več točk kot na challengerjih, sem zadovoljen s sezono. Resda je bilo obdobje slabše igre, a vseeno,« je ocenil Bedene, ki je sezono končal septembra zaradi poškodbe zapestja – je pa nato igral v italijanski ligi –, zdaj upa, da bo nared za uvodni turnir 2014, po letu »uvajanja« pa računa na velik skok navzgor. »Cilj je petdeseterica, za to pa moram spremeniti 'glavo',« pravi Ljubljančan oz. po novem Londončan, saj se je preselil na Otok. V zadnjem času je bilo sicer tudi zelo veliko govora, da naj bi v prihodnje v Davisovem pokalu zaigral za Veliko Britanijo, potem ko slovenski reprezentanci daje »košarico« vse od februarja 2012. »O tem nisem razmišljal niti nisem storil nobenega koraka v tej smeri,« zagotavlja.

Če je lahko ta čas prvi slovenski lopar še zadovoljen s sezono, pa to nikakor ne velja za Žemljo in Kavčiča. Za prvega se je zdela pot proti trideseterici odprta – julija je bil že 43. –, a je njegovo leto minilo v znamenju zdravstvenih težav, redki rezultatski prebliski pa so bili zelo dobri, denimo 3. kolo Wimbledona ter v drugem zmaga nad Grigorjem Dimitrovom. A Gorenjec je vso sezono iskal pravo igro, počutje na igrišču je bilo vseskozi slabo – štiri dvoboje je tudi predal –, od začetka oktobra, ko se je odločil, da je dovolj za letos, pa je šele minule dni začel lažje treninge. Vmes je tudi izvedel, da sploh ni imel mononukleoze, ampak da gre za okvaro mišic, obiski zdravnikov pa so pri njem še vedno stalnica. »V obdobju od zadnjega turnirja sem sicer bil športno aktiven, a na zelo 'nizki frekvenci', zdaj sem spet začel igrati tenis, vendar pa nisem prav optimističen, da bo šlo na bolje oziroma da bi bil kmalu spet stoodstotno nared. Zdaj razmišljam tudi o zamrznitvi rankinga, ki bi štela od zadnjega nastopa. Ne vem, kaj bom storil, kako se bom odločil,« nekako vdano v usodo pravi Žemlja, za katerega se zdi skorajda neverjetno, da bi nastopil na OP Avstralije (moral bi v kvalifikacije, saj je 120. na ATP), tudi kakšna bolj drastična poteza pa ne bi bila več zelo presenetljiva …

Če bo Žemlja iz glavnega žreba izpadel zavoljo zdravstvenih težav, pa je Kavčičev nastop ogrožen zgolj zaradi slabih rezultatov, lahko se zgodi, da bo moral tudi v kvalifikacije (če se bo zanje sploh odločil). Potem ko je bil Ljubljančan tri leta zapored poškodovan v finišu, je tokrat igral do konca, a na točkovnemu izplenu se mu to niti ne pozna (ta čas 106. na ATP), zadnji turneji – južnoameriška in azijska –, ki sta bili kot nalašč za nabiranje točk, sta se razpletli daleč od načrtov, lov na stoterico pa je padel v vodo. »Če potegnem črto, je bila sezona katastrofalna, razočaranje je veliko. Zakaj je tako, ne vem, o tem smo veliko razpravljali, vseeno pa mislim, da igram bolje, kot kaže mesto na ATP. Nekaj stvari se je tudi nesrečno obrnilo proti meni, kaj lahko bi imel 100 točk več in bi bil okoli 70. mesta, pa bi bila slika povsem drugačna, a nezadovoljstva to seveda ne zmanjšuje,« pravi Kavčič, ki je letos odigral kar 33 turnirjev. Po le kratkem odmoru se bo že kmalu začel pripravljati na novo sezono, pri čemer bo v trening uvedel kar nekaj sprememb, v upanju pač, da mu bo to prineslo veliko boljše rezultate v novi sezoni.