Pogumno dekle v črni oblekici s kristali

Tenis: Marija Šarapova v izjemnem dvoboju ugnala drugo nosilko Simono Halep.

Objavljeno
29. avgust 2017 22.42
Saša Verčič
Saša Verčič

New York – Marija Šarapova ne velja za igralko, ki pretirano rada javno izkazuje čustva. A ko je zmagovalka petih teniških turnirjev za veliki slam dobila dvoboj 1. kola na OP ZDA, jih ni mogla zadrževati. Solze so se mešale s smehom, padla je na kolena, potem ko je dosegla eno največjih zmag v karieri – v prvem nastopu na velikih slamih po letu in pol je premagala drugo igralko sveta Simono Halep.

Januarja 2016 je na OP Avstralije Šarapova igrala zadnji dvoboj na velikih slamih, preden je padla na dopinški kontroli, na sklepnem turnirju osmerice 2015 pa je nazadnje premagala tako visoko uvrščeno igralko svetovne lestvice. Tudi tedaj je bila to Halepova. A teh dveh zmag ni mogoče primerjati, v Singapurju je bila to pač le še šesta zaporedna Rusinje proti Romunki, newyorška je veliko, veliko več.

Med kolegicami in kolegi je Halepova pred dvobojem veljala za favoritinjo, predvsem zaradi dejstva, da je Šarapova, ki je spet sprožila številne razprave o upravičenosti posebnega povabila za dopinške povratnike, povsem zunaj tekmovalnega ritma. Resda se je že aprila na svojem prvem turnirju po suspenzu, v Stuttgartu, prebila v polfinale, a odtlej je odigrala le pet dvobojev, v enem se je vdala, nazadnje pa v Stanfordu za dvoboj 2. kola sploh ni stopila na igrišče zaradi poškodbe rame. To je pomenilo, da je od lanskega OP Avstralije odigrala le eno partijo na trdi podlagi ...

A takoj ko je izvedela za svojo tekmico v 1. kolu, si je začela ogledovati posnetke starih medsebojnih dvobojev, pred začetkom je imela natančen načrt, tako ali tako pa je bilo jasno, da bo Šarapova po vsem, kar se je dogajalo, ob vrnitvi na največji oder pokazala prav vse, kar lahko. Tako sta s Halepovo poskrbeli za bržčas najboljši dvoboj 1. kola v zgodovini velikih slamov, ki je bil vsekakor vreden tudi finala. Kar 2 uri in 42 minut sta navduševali gledalce na polnih tribunah štadiona Arthur Ashe (ti so Šarapovo sprejeli z velikim odobravanjem), po pričakovanju pa je dvoboju ritem narekovala Rusinja, ki je dosegla 60 takoimenovanih winnerjev in storila 64 neizsiljenih napak (Halepova 15:14). Do zmage bi lahko prišla že v dveh nizih, a vendarle ni mogla povsem uiti posledicam pomanjkanja tekem, seveda pa je bila tudi s 6:4, 4:6, 6:3 več kot zadovoljna.

»Glede na to, da nisem igrala veliko dvobojev pred OP ZDA se je skorajda zdelo, da nimam pravice zmagati. A nekako mi je le uspelo in ponosna sem na to,« je žarela Šarapova, toliko bolj, ker so njeno obleko prekrivali kristali Swarovski. »Za temi kristal in črno oblekico se skriva zelo pogumno dekle, ki še ne gre nikamor,« si je ostala zvesta ta čas le 146. igralka sveta, ki še pred kratkim ni vedela, ali bo sploh lahko zaigrala v New Yorku, saj pregled z magnetno resonanco ni bil nič kaj spodbuden. »Ob tem, da že nekaj časa nisem igrala na OP ZDA, potem pa prikazala takšno igro in izločila drugo nosilko, so čustva zares močna. Tenis je sicer posamični šport, a od vrnitve na igrišča čutim, da sem del ekipe. Zdaj ne zmagujem le zase, ampak za vse, ki so mi v težkih časih stali ob strani. To so prav posebni občutki,« je dodala Šarapova, ki v večernem sporedu na OP ZDA sploh še ne pozna poraza (18:0): »Prime time, baby.«

Simona Halep je tako plačala za nesrečo pri žrebu, s tem pa se je – tako kot tudi Johanna Konta, ki je izgubila proti Aleksandri Krunić – poslovila tudi od možnosti, da po koncu turnirja prevzame 1. mesto na WTA. »Seveda sem žalostna, a pokazala sem vse, kar sem lahko. Marija je bila preprosto boljša. To ni bil tipičen dvoboj 1. kola, a takšen je bil pač žreb,« je priznala Romunka, ta teden (in še naslednji) zgolj pet točk oddaljena od teniškega prestola.

Na njem je bila še pred dobrim mesecem dni Angelique Kerber (zdaj 6.), ki pa bo zdaj močno nazadovala, saj je izpadla že v 1. kolu. Bila je branilka naslova, s 6:3, 6:1 pa jo je ugnala Naomi Osaka, za katero je to prva zmaga nad članico svetovne deseterice v karieri. To je bil eden redkih dvobojev drugega dne, ki ga ni prizadel dež, saj se lahko prireditelji od letos pohvalijo s pomično streho nad osrednjim igriščem.