Povsod je lepo, a doma je najlepše

Serena Williams si je v Miamiju priborila rekordni sedmi naslov.

Objavljeno
30. marec 2014 23.13
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Miami – Povsod je lepo, a doma je najlepše. Posebej če zmaguješ. In Serena Williams je od sobote najuspešnejša igralka domačega turnirja v Miamiju, saj je osvojila rekordno sedmo lovoriko. Za njo je v dvoboju najboljših igralk sveta še desetič zapored ugnala (7:5, 6:1) avstralsko zmagovalko Li Na.

Precej nezadovoljna je bila s svojimi uvodnimi predstavami Američanka, ki je proti Caroline Garcia izgubila celo niz, in jih označila kar za neprofesionalne. A ko so se začele vrstiti partije proti tekmicam iz svetovne deseterice – Angelique Kerber, Marija Šarapova, Li Na –, je stopnjevala svoje igre, jasno je pač, da jo te igralke z naskokom najbolj motivirajo. Proti Kitajki sicer ni najbolje začela, po zaostanku z 2:5 se je za trenutek že zazdelo, da bi Li Na v 12. dvoboju morda le lahko prišla do druge zmage, a Serena je bila vseskozi prepričana, da zmore bolje in to je nato dokazala, ko osvojila kar 11 iger od naslednjih 12. Motiva za takšen niz ji ni manjkalo, sedmica na turnirju, ki je od njenega doma oddaljen le uro vožnje z avtomobilom, je bil dovolj velik.

»Na koncu sem bila super vzhičena. Spomnim se, ko sem lani sedela tu s šesto lovoriko in razmišljala, da si želim še sedmo, nisem pa si želela naložiti prevelikega bremena. Jasno je, da sem hotela imeti največ naslovov tu, saj sem še kot otrok nenehno hodila na ta turnir, gledala najboljše igralce sveta in da sem danes sama med njimi, je izjemno,« ni skrivala navdušenja Williamsova, ki si je do sobote 1. mesto med najuspešnejšimi igralci v Miamiju delila z Andrejem Agassijem. Prva igralka sveta je sicer tudi delna lastnica nogometnega kluba Miami Dolphins, da je domači turnir zanjo nekaj posebnega, pa kaže tudi njen izkupiček, saj je sedem naslovov iztržila v 14 nastopih, le enkrat pa je izpadla pred četrtfinalom. »Tu je vse zelo domače, če kaj pozabim, lahko skočim domov, zdravnika imam tu in zaradi vsega tega je turnir zame veliko lažji,« je ugotavljala ob drugi letošnji lovoriki (po Brisbanu) in 59. v karieri.

Miami je sicer znova potrdil, da leta v tenisu niso več ovira, obe finalistki bosta namreč letos dopolnili že 33 let … »Za obe je značilno, da se nikoli ne predajava, najini zgodbi pa kažeta, da lahko blestiš pri katerikoli starosti. Pri 32 letih sva na vrhu in kaj takšnega se doslej še ni zgodilo. In da je osvojila OP Avstralije, to si res zasluži vse pohvale,« se je Williamsova priklonila tudi tekmici. Vendar pa to še ni vse, pri dvojicah je skupaj s Sabine Lisicki slavila 33-letna Martina Hingis, ki se je spet začasno vrnila iz pokoja in osvojila prvo lovoriko po Dubaju 2007.

Martininih 12

Serena se je v soboto pridružila zelo izbranemu krogu igralk, ki so posamezen turnir osvojile sedemkrat ali večkrat – Martini Navratilovi, Steffi Graf in Chris Evert. Na tem seznamu je absolutna rekorderka Navratilova, ki je Chicago osvojila 12-krat, Eastbourne 11-krat, po devetkrat Washington, Wimbledon in Dallas, osemkrat sklepni masters ter Los Angeles, sedemkrat pa Orlando. Za Grafovo je bil najuspešenjši turnir v domačem Berlinu (9), nato pa že Wimbledon (7), medtem ko je Evertova osemkrat zmagala v Charlestonu, sedemkrat pa Roland Garros.