Radikalna, a edina pravilna odločitev

Novak Đoković sporočil pričakovano novico, da letos ne bo več tekmoval.

Objavljeno
26. julij 2017 23.25
Former world No.1 tennis player Novak Djokovic speaks during a press conference in Belgrade, Serbia, Wednesday, July 26, 2017. Tennis star Novak Djokovic will miss rest of 2017, including U.S. Open, because of injured right elbow. (AP Photo/ AFP/ Andrej
Saša Verčič
Saša Verčič
Beograd – Natančno leto dni za tem, ko je Roger Federer oznanil, da končuje teniško sezono 2016, je Novak Đoković sporočil, da ne bo več igral v letu 2017. Pri Švicarju je bil vzrok poškodba kolena, pri Srbu komolca, zdaj si Nole lahko le še želi, da bi bila tudi njegova vrnitev prihodnje leto tako uspešna, kot je bila Federerjeva, ki je letos osvojil dva naslova za veliki slam.

Đokovićeva odločitev, ki jo je sporočil na včerajšnji novinarski konferenci v Beogradu, je bila pričakovana. Veliko težav se je nanj zgrnilo od lanskega zmagoslavja na Roland Garrosu, prav Federer pa je lani pokazal, kako smiselno je telesu po vseh letih garanja privoščiti daljši počitek. Ne nazadnje pa tudi Nadal, ki je prav tako izpustil velik del lanske sezone, oba igralca, nekdaj že »odpisana«, letos blestita, osvojila sta skoraj vse največje turnirje z izjemo mastersa v Rimu, na lestvici 2017 sta prepričljivo na 1. in 2. mestu.

Da bi bilo za Noleta zelo smiselno iti po Federerjevi poti, je jasno že od četrtfinalne vdaje v Wimbledonu, kjer je tudi pojasnil, da ima težave – zdaj večje, zdaj manjše – s komolcem že več kot leto in pol, torej jih je imel tudi v obdobju, ko je lani osvojil OP Avstralije in Roland Garros ter si kot prvi igralec po Rodu Laverju lastil hkrati vse štiri naslove za veliki slam ... Potem ko si je po Wimbledonu privoščil krajši oddih v Monte Carlu, se je pred kratkim odpravil na nove preiskave v Toronto, zdravnik srbske reprezentance pa je že pred dnevi napovedal, da bo moral mirovati od šest do 12 tednov, poteza, da letos ne igra več, je bila tako precej logična.

»Po posvetu s številnimi zdravniki iz Srbije in sveta sem se odločil, da letos ne bom več igral na turnirjih, saj potrebujem daljši odmor, ki bo edini pomagal v tem položaju. Težavo z desnim komolcem imam že več kot leto in pol, od jeseni 2015, ovirala me je na številnih turnirjih, moral sem igrati s pomočjo tablet, v zadnjih dveh mesecih pa se je stanje močno poslabšalo, najslabše je bilo seveda na Wimbledonu. To je bilo znamenje, da moram sprejeti radikalno odločitev, ki pa je edina pravilna,« je včeraj pojasnil Đoković, ki bo moral tako med drugim izpustiti tudi OP ZDA, kar pomeni, da ga prvič po OP Avstralije 2005, njegovem premiernem nastopu na turnirjih velike četverice, ne bo na grand slamu. Pri tem jih je od skupno 51 kar 12 tudi osvojil. »To je izjemen niz, ki pa se mora žal končati. Telo ima svoje meje in to moram spoštovati,« je dejal srbski as, ki je imel pred leti kar nekaj zdravstvenih težav, že kar znan je postajal po svojih vdajah, a to se je vse spremenilo, s tako resno poškodbo kot zdaj pa se ni soočil še nikdar.

Strokovnjaki so si bili v veliki meri enotni, da operacija ni nujna, da se bo stanje izboljšalo po naravni poti, poškodba pa je precej resna. »To, da dva do tri mesece ne smem prijeti loparja v roke, pove vse. Glavni vzrok zanjo je preobremenjenost, kar me ne preseneča, glede na to, koliko dvobojev sem odigral v zadnjih letih,« je pojasnil ta čas četrti igralec sveta in dodal: »To bo zame nova izkušnja, nove okoliščine, a na vse skupaj skušam gledati pozitivno. Vse se zgodi z razlogom in ta čas bom skušal kar najbolje izkoristiti predvsem za druženje z najbližjimi družinskimi člani, ne nazadnje pa se bova z Jeleno čez dober mesec dni razveselila drugega otroka.«

Zdaj si bo Nole za začetek privoščil popolni oddih, potem bo začel delati na telesni pripravljenosti, kolikor bo to komolec dovoljeval, čez dva do tri mesece pa se bo spet posvetil tudi teniškim treningom. Sezono 2018 naj bi tako pričakal na najvišji ravni pripravljenosti, kar bo potrebno, saj bo pristal okoli 15. mesta na svetu, kar pomeni, da bodo dvoboji z največjimi tekmeci prišli na vrsto prej kot običajno. Tudi v prihodnji sezoni bo Srb sodeloval z Andrejem Agassijem, želi pa si, da bi bil ob njem tudi Mario Ančić, ki se mu je pridružil v Wimbledonu, a bo Hrvat o tem še razmislil, saj deluje na Wall Streetu in je precej daleč od teniških voda. S. V.