Razočaranje, a hkrati tudi dobra popotnica

Poraz Polone Hercog v 2. kolu Roland Garrosa. Pred travo še na Bol, kamor se turneja WTA vrača po 13 letih.

Objavljeno
25. maj 2016 23.11
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Še tretje leto zapored se Roland Garros za slovenski tenis končuje z le eno zmago v posamični konkurenci. Kot že lani in predlani je zanjo poskrbela Polona Hercog, scenarij iz zadnjih dveh sezon pa se je ponovil tudi v 2. kolu. Štajerka je izpadla, po precej izenačenem boju jo je s 6:4, 6:4 premagala 30. nosilka Barbora Strycova.

Tri zmage v prav toliko medsebojnih dvobojih proti ta čas 33. igralki sveta so bile sicer lepa popotnica za Hercogovo pred dvobojem s Styrcovo, hkrati pa je bilo jasno, da bo to povsem nova zgodba, saj sta se pred Parizom tekmici nazadnje merili leta 2011, za nameček še v Båstadu, kjer je Štajerka z dvema naslovoma dosegla svoja največja uspeha. Partije se je z boljšimi občutki gotovo lotila Čehinja, ki je v Pariz pripotovala v veliko boljši formi in na koncu je tudi močnejša samozavest odigrala pomembno vlogo. Igralki sta bili namreč zelo izenačeni (v prvem nizu je Hercogova osvojila le eno točko manj), je pa mini bitke kot po pravilu dobivala Strycova. Osvajala je, denimo, igre, v katerih je na svoj servis zaostajala z 0:30. Potem ko je v uvodnem nizu rešila edino žogico za break, je sama takoj nato osvojila igro na začetni udarec Hercogove. Če je slovenska igralka ob priložnostih ali pa ko se je znašla v zagati, naredila neizisiljeno napako, je češka v takšnih trenutkih uspešno prevzela pobudo. V drugem nizu je sicer kaj hitro začelo kazati, da je Štajerka v povsem izgubljenem položaju, a je dvakrat rešila break zaostanka, tretjič, pri vodstvu tekmice s 5:4, se ni več rešila – 4:6, 4:6.

»Nisem bila brez možnosti, a vsekakor je bilo nekaj napak preveč, kar je na koncu pretehtalo. Seveda sem razočarana po porazu, glede na to, kaj se je dogajalo v zadnjem času, pa vendarle moram biti zadovoljna. Pred Parizom so bili rezultati in igre porazni, zato je današnji dvoboj spodbuda in dobra popotnica za naprej,« je ocenila Hercogova, ki bo pred selitvijo na travo odigrala še en turnir na pesku, namreč prihodnji teden v Bolu na Braču, kamor se turneja WTA vrača po 13 letih, tokrat z manjšim turnirjem in nagradnim skladom 115.000 $. Tako bo kot nalašč za lovljenje točk, ki jih še potrebuje, da si tudi na OP ZDA zagotovi mesto v glavnem žrebu.

Na Roland Garrosu tako od Slovencev ostajata le še Andreja Klepač in Katarina Srebotnik, ki sta včeraj po pričakovanju uspešno začeli turnir dvojic. Proti domačinkama Fioni Ferro in Virginie Razzano sta izgubili zgolj dve igri, na naslednji tekmici pa še čakata. V dvojicah sta prvič na turnirju za veliki slam po OP ZDA 2014 nastopili sestri Williams, ki sta nazadnje v Rimu izgubili prav proti slovenski navezi. Tokrat sta bili zanesljivi, je pa Serena potrebovala zdravniško pomoč zaradi težav s stopalom, a naj ne bi bilo nič hujšega. Danes Slovenki začenjata tudi turnir mešanih dvojic. Srebotnikova bo igrala skupaj z Alexandrom Peyo, Klepačeva pa s Treatom Hueyjem.