Rola bi kitajski scenarij takoj podpisal

Za slovenskega teniškega igralca Blaža Rolo po zmagi na Kitajskem glavni žreb Roland Garrosa spet bliže.

Objavljeno
03. marec 2014 18.44
Posodobljeno
04. marec 2014 08.00
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Pred letom dni je imela Slovenija tri igralce med 61. in 88. mestom na ATP, zdaj je stanje veliko bolj klavrno. Med stoterico namreč ni niti enega, najvišje je Aljaž Bedene, ki je 116., najbolj spodbuden pa je vsekakor skok Blaža Role, saj je s svojo prvo zmago na chellengerju (v Guangzhouju) pridobil 23 mest in je zdaj 128., tudi pred Grego Žemljo.

Blaž Rola se je včeraj vrnil iz Kitajske, utrujen, a tudi zelo zadovoljen. Kaj ne bi bil, ko pa se je prvič razveselil lovorike iz serije challenger ter vpisal tudi največji točkovni izkupiček doslej – 90 (preboj v 2. kolo OP Avstralije iz kvalifikacij mu je denimo prinesel 70 točk). Ptujčan, ki je bil še pred letom dni študent v ZDA in se še zdaleč ni posvečal povsem tenisu, je s tem na nek način naredil naslednji logični korak, saj je bilo od tako nadarjenega igralca prej ali slej pričakovati, da bo prestopil to stopnico. Potem ko je v Melbournu prvič zaigral v glavnem žrebu grand slama in v njem dosegel tudi prvo zmago, se je sicer zdelo, da ga bo to takoj poneslo naprej, a je na uvodnih treh postajah azijske turneje (v Indiji) nastopil veliko slabše od želja, saj je enkrat izpadel v 1. kolu, dvakrat pa v drugem.

»V Indiji sem vsekakor pričakoval boljše rezultate, zapustil sem jo z grenkim priokusom. Resda so bili turnirji precej dobro zasedeni, a cilji so bili veliko višji. Vendar pa nikakor nisem našel pravega ritma. To je bilo tudi moje prvo potovanje z novim trenerjem, s katerim sem začel delati pred nekaj tedni in s katerim sva popravila nekaj malenkosti. Igra mi ni stekla, potreboval sem nekaj časa, da so se vse stvari postavile na svoje mesto. No, Kitajska je vendarle vse te slabe rezultate prekrila in če bi mi kdo pred potjo ponudil v podpis takšen scenarij, bi takoj sprejel,« je zadovoljno potegnil črto pod štiritedensko turnejo Rola, ki je bil sicer na Kitajskem povsem sam, saj se je trener Jakub Zahvala tedaj že vrnil v nemško akademijo Waske-Schüttler. Z Zahvalo bo sicer še sodeloval, ne bo pa Čeh oziroma Nemec njegov osebni trener.

Rola je zdaj že na 128. mestu, od top 100 ga loči 122 točk, v igri je tudi neposredna uvrstitev v glavni žreb Roland Garrosa (štela bo lestvica sredi aprila). »Nisem ravno pristaš rankinga, raje gledam na igro, telesni in psihični napredek. Bolj ko se obremenjujem z uvrstitvijo na ATP, slabše je. Je pa bil pred potjo v Indijo kratkoročni cilj glavni žreb Roland Garrosa, pred Kitajsko se je zdel že precej oddaljen, zdaj je spet bliže. Seveda bi bil vesel, če bi mi uspelo, ne bo pa konec sveta, tudi če mi ne. Mogoče se 128. mesto sliši zelo blizu, a naloga ne bo lahka,« se zaveda simpatični 23-letnik, ki si bo zdaj vzel nekaj prostih dni, potem pa bo odpotoval na desetdnevne priprave na Florido ter sredi meseca v Južni Ameriki začel peščeno sezono. Za lov na glavni žreb OP Francije – mimogrede, kaj lahko se zgodi, da v njem v moškem delu ne bo nobenega Slovenca – mu tako ostajajo trije ali pa štirje turnirji, odvisno tudi, kako se bo odločil glede nastopa v Davisovem pokalu, v katerem bo Slovenija prvi konec tedna v aprilu v Portorožu gostila Izrael. Dvoboj bo zelo pomemben, saj zmaga prinaša kvalifikacije za svetovno skupino, kot kaže, pa bo imel kapetan Blaž Trupej spet težave s sestavo ekipe. Nastop Role, ki je izpustil dvoboj 1. kola proti Portugalski, bi seveda prišel še kako prav …

»V bistvu se o tem nisem še z nikomer pogovarjal niti še ni kapetan pošiljal vabil, sva pa z agentom razmišljala, na katerih turnirjih bom nastopil, če bom igral za reprezentanco, in na katerih, če ne bom. Upam, da bomo našli kompromis, ki bo dober za vse,« pravi Rola ter na vprašanje, kako bi se odločil, če bi bile na eni strani tehtnice nujno potrebne točke za glavni žreb Roland Garrosa, na drugi pa reprezentančni nastop, odgovarja: »Odločitev bi bila težka, a želel bi si igrati v Davisovem pokalu. Nisem se namreč počutil dobro, ker nisem nastopil proti Portugalski.«