Roland Garros: izvrstni Đoković pokvaril Nadalov rojstni dan

Srb Novak Đoković je v četrtfinalu OP Francije premagal devetkratnega prvaka Rafaela Nadala (7:5, 6:3, 6:1).

Objavljeno
03. junij 2015 15.17
Posodobljeno
03. junij 2015 15.40
TENNIS-OPEN/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Pariz - Prvi igralec sveta Novak Đoković je na OP Francije dobil četrtfinalni dvoboj z devetkratnim prvakom turnirja, Špancem Rafaelom Nadalom (7:5, 6:3, 6:1).

Srb je dokazal, da mu v teniškem svetu trenutno ni enakega. Nadalu je na njegov 29. rojstni dan prizadejal šesti poraz na zadnjih sedmih medsebojnih dvobojih in dobil že svoj 36. dvoboj sezone (razmerje 36-2).

Za Rafaela Nadala, specialista za peščeno podlago, je bil to šele drugi poraz na Roland Garrosu (razmerje 70-2) in deseti letos (25-10).

Novak Đoković bo v polfinalu igral s Škotom Andyjem Murrayjem, v drugem polfinalu pa se bosta pomerila Francoz Jo-Wilfried Tsonga in Švicar Stanislas Wawrinka.

Potek dvoboja Đoković : Nadal

PRVI NIZ

Prvi nosilec Novak Đoković je dvoboj začel zelo prepričljivo. Najprej je brez izgubljene točke dobil svojo servisno igro, nato pa v drugi igri povedel s 40:15 in unovčil prvo break žogico za vodstvo z 2:0. Srb je imel tudi v nadaljevanju vse stvari trdno v svojih rokah in je z dobrim serviranjem povedel s 3:0, v naslednji igri pa je še drugič odvzel servis Nadalu in se močno približal zmagi v prvem nizu (4:0).

Če je Nadal v prvih štirih igral deloval sila neprepričljivo, pa je ob koncu niza pokazal občutno več. Začel je s breakom v peti igri in dodal še uspešno serviranje (2:4). Razmerje moči se je nagnilo na stran Španca, ki je v sedmi igri po pravi borbi izkoristil četrto break priložnost in se približal le na igro, v sledeči igri pa je brez izgubljene točke izenačil na 4:4.

Đoković je v deveti igri prekinil Špančev niz in bil le še igro oddaljen od zmage v nizu. Sledila je izjemna deseta igra, v kateri je Nadal ustavil tri break priložnosti in izid poravnal na 5:5.

V enajsti igri je Đoković svojemu nasprotniku prepustil le točko in si znova pripravil odlično izhodišče za zmago v nizu. Tokrat je le-to tudi izkoristil, ko je v dvanajsti igri izkoristil tretjo break priložnost. Uvodni niz je trajal 67 minut.

DRUGI NIZ

Drugi niz se je začel z bolj enakovredno igro kot prvi. Novak Đoković je v prvi igri svojemu nasprotniku prepustil dve igri in povedel z 1:0, Nadal pa mu je v sledeči vrnil z enako mero in poravnal izid.

Srb in Španec sta bila v prvi polovici niza zelo prepričljiva pri serviranju, tako da sta bila po šestih igrah poravnana na 3:3.

V drugem delu niza se je dvoboj začel nagibati na stran Đokovića. Ta je v sedmi igri brez izgubljene točke dobil servisno igro, v osmi pa je izkoristil drugo break žogico in si priboril dve igri prednosti (5:3).

Prvi igralec sveta je imel tako priložnost, da s serviranjem odloči drugi niz v svojo korist. To mu je tudi uspelo, vendar pa ga je Španec pošteno namučil, saj je izkoristil šele četrto zaključno žogico. Drugi niz je trajal 46 minut.

TRETJI NIZ

Novak Đoković je v prvi igri tretjega niza poglobil Nadalove težave. Na njegov servis je povedel s 40:15 in nato unovčil tretjo break priložnost, v sledeči igri pa je povišal na 2:0.

Srbski tenisač je imel vse stvari trdno v svojih rokah, kar je potrdil tudi v tretji igri, v kateri je dobil prve tri točke in Špancu še drugič v nizu odvzel servis, po štirih igrah pa je vodil s 4:0.

Nadal se je na semafor vpisal šele v peti igri, nato pa mu je Đoković hitro vrnil in s peto dobljeno igro naredil nov korak k uvrstitvi v polfinale. Đoković je dvoboj zaključil v sedmi igri, v kateri je ponovno odvzel servis Nadalu in po 146 minutah napredoval v polfinale.

---------------------------------------------

Murray nadaljuje zmagoviti niz na pesku

Đokovićev nasprotnik v petkovem polfinalu bo Škot Andy Murray, je bil po štirih nizih boljši od Španca Davida Ferrerja (7:6, 6:2, 5:7, 6:1).

Andy Murray je z današnjo zmago podaljšal svoj letošnji niz neporaženosti na peščeni podlagi, na kateri je dobil vseh 15 dvobojev.

Škot je za zmago potreboval 3 ure in 16 minut, v katerih je izkoristil 8 izmed 16 break priložnosti, vknjižil je več winnerjev (53:43) in naredil manj neizsiljenih napak (36:43). Razmerje točk je bilo 137:113.

Williamsova suvereno v polfinale

V ženski konkurenci je Američanka Serena Williams po dveh nizih premagala Italijanko Saro Errani (6:1, 6:3) in se uvrstila v polfinale.

Favorizirana Američanka je dvoboj začela z dvema zaporednima igrama in po šestih igrah vodila s 5:1, v naslednji pa je izkoristila prvo zaključno žogico.

Drugi niz je bil bolj izenačen. Erranijeva se je uspešno borila do sedme igre (3:3), nato pa ji je Williamsova odvzela servis in po osmih igrah vodila s 5:3, za konec pa je je v deveti igri unovčila četrto zaključno žogico.

Serena Williams je bila občutno boljša pri winnerjih (razmerje 39:9), hkrati pa je naredila tudi 16 neizsiljenih napak več (23:7).

Prvopostavljeno Američanko v polfinalu čaka dvoboj s Švicarko Timeo Bacsinszky, ki je izločila Belgijko Alison van Uytvanck (6:4, 7:5).

Slovo Srebotnikove

Na Roland Garrosu se je danes zaključila pot zadnje slovenske predstavnice Katarine Srebotnik. Ta je v polfinalu mešanih dvojic z Romunom Horio Tecaujem izgubila proti drugopostavljeni ameriški navezi Bethanie Mattek-Sands/Mike Bryan s 6:4, 3:6 in 8:10.

OP Francije (28,03 milijona evrov)

Moški, četrtfinale

Novak Đoković (Srb/1) : Rafael Nadal (Špa/6) 7:5, 6:3, 6:1;

Andy Murray (VB/3) : David Ferrer (Špa/7) 7:6 (4), 6:2, 5:7, 6:1.

 

Ženske, četrtfinale

Serena Williams (ZDA/1) : Sara Errani (Ita/17) 6:1, 6:3;

Timea Bacsinszky (Švi/23) : Alison van Uytvanck (Bel) 6:4, 7:5.


Mešane dvojice, polfinale

Bethanie Mattek-Sands/Mike Bryan (ZDA/2) : Katarina Srebotnik/Horia Tecau (Slo/Rom) 4:6, 6:3, 10:8.