Šarapovi po izjemnem finalu druga pariška krona

Rusinja Marija Šarapova je v finalu Roland Garrosa s 6:4, 6:7 in 6:4 premagala Romunko Simono Halep.

Objavljeno
07. junij 2014 12.18
Posodobljeno
07. junij 2014 14.30
TOPSHOTS-TENNIS-FRA-OPEN-WOMEN
M. Ž., Š. Ro., Delo.si
M. Ž., Š. Ro., Delo.si

Pariz - Rusinja Marijo Šarapova je zmagovalka OP Francije 2014. V zelo napetem finalu je po treh urah s 6:4, 6:7 (5) in 6:4 premagala Romunko Simono Halep.

Slednja je bila sicer višje postavljena od ruske zvezdnice, vseeno pa je vloga favoritinje pred finalom pripadla 27-letnici, ki je Roland Garros osvojila že pred dvema letoma. V finalu je igrala tretjič zapored, lani je klonila proti prvi igralki sveta Sereni Williams. Šarapova je osvojila še peti naslov na turnirjih za grand slam.

Medtem je 22-letna Romunka prvič nastopila v finalu katerega izmed turnirjev za veliki slam in se odlično upirala izkušenejši tekmici. Bojevita in nepopustljiva se je nekajkrat rešila iz nemogočega položaja, za kar so jo glasno nagrajevali tudi gledalci. V uteho ob porazu ji bo tudi tretje mesto na novi lestvici WTA.

Finale, ki je trajal kar tri ure in dve minuti, je bi eden boljših na Roland Garrosu. Zadnjih 12 finalnih obračunov v ženski konkurenci se jenamreč  končalo že po dveh nizih. Zadnji primerljivo napet finalni obračun je bil leta 2001, ko je Jennifer Capriati ugnala Kim Clijsters.

»To je bil zanesljivo najtežji grand slam finale, ki sem ga igrala doslej v karieri. Zato bi ob tej priložnosti čestitala Simoni za sijajno igro, ki jo je prikazala. Ne morem verjeti, da sem drugič v karieri osvojila ta turnir. Pred sedmimi leti si zares ne bi mislila, da bom prav v Parizu osvojila svoj drugi naslov na istem grand slamu. To je uresničitev mojih sanj. V tem trenutku so me povsem prevzela čustva, zato res ne vem, kaj bi lahko še povedala,« je povedala Šarapova.

Halepova, s svojimi 168 centimetri višine za kar 20 centimetrov nižja od Šarapove, je že z uspehom proti Petkovićevi na novo spisala zgodovino romunskega tenisa, potem ko je postala prva Romunka po 34 letih, ki je igrala v finalu turnirja za grand slam. »To je bil moj prvi grand slam finale. V tem trenutku je zelo težko, a vsekakor si jih želim še več. Ta je bil vsekakor zelo poseben in se mi bo vtisnil v spomin za celo življenje. Marija si velika šampionka in si vsekakor zaslužiš ta naslov, želim ti vse najlepše in srečo v življenju,« je povedala Romunka.

Halepova začela z breakom

Romunka je dvoboj začela odlično, toliko slabše Šarapova, ki je takoj zagrešila niz neizsiljenih napak in nasprotnici podarila priložnost za osvojitev uvodne igre. Halepova ni oklevala in izkoristila že prvo break žogico za 1:0. Z dobrim serviranjem je break tudi potrdila in vodila z 2:0. Šarapova je do četrte igre že močno dvignila svojo raven igre in prevzemala pobudo, prišla pa tudi do prvih break priložnosti. Uspelo ji je v četrtem poskusu in moči so bile poravnane na 2:2. A se Halepova za tem ni dala in dolgo grozila z novim breakom, dokler ni dolge pete igre uspešneje zaključila Rusinja. Kljub odličnemu odporu Halepove, jo je Šarapova zlomila še drugič in prišla do vodstva s 4:2, nato pa na svoj začetni udarec osvojila še četrto igro zapored za 5:2, nato pa servirala za 6:3. A je Halepova osvojila še drugo igro na servis Rusinje, ki je nato odgovorila z re-breakom in po 57 minutah s 6:4 osvojila prvi niz.

Romunka reševala nemogoče

Tudi v drugem nizu sta tekmici navduševali z zelo napetim dvobojem. Šarapova je že imela v dolgi drugi igri tri priložnosti za break, po dvojni napaki in predolgi žogi pa ji je vodstvo z 2:0 podarila kar Romunka sama. A se ni predala in se oddolžila že v naslednji igri, ko Šarapova ni najbolje servirala in zapravljala že praktično dobljene točke. Četrta nosilka je tako prišla do izenačenja na 2:2 in napovedoval se je scenarij iz prvega niza. Šarapova je imela nemalo težav, da je osvojila naslednjo igro na svoj servis, nato pa v osmi igri že imela priložnost za break in morda ključno vodstvo za zmago. A kot že tolikokrat dotlej, se je Romunka ubranila (4:4). Njen trud je bil bogato poplačan tudi v deveti igri, v kateri je Šarapova že vodila s 40:15, toda 22-letnici je uspel preobrat. Reševala nemogoče in bila nagrajena z breakom za vodstvo 5:4, po katerem je servirala za zmago v drugem nizu. A izkušena Šarapova se je izvlekla, po srečno odbiti žogi na mreži je Rusinji uspel re-break (5:5).

Toda preobratov še ni bilo konec, Halepova je na servis nasprotnice prišla do vodstva 6:5, Šarapova pa izenačila na 6:6. V podaljšani igri je Rusinja pri vodstvu s 5:3 že imela dve žogici za osvojitev naslova, toda kot mačka z devetimi življenji se je spet rešila Halepova in po 72 minutah, kolikor je trajal drugi niz, izsilila odločilni tretji niz.

Šarapova neustavljiva v finišu

V tretjem nizu se je nadaljeval trend osvajanja iger na servis nasprotnice. V igri številnih napak je Halepova vodila z 2:1, Šarapova pa je nato stopila na plin, osvojila tri igre zapored in v šesti igri brez izgubljene točke prišla do vodstva s 4:2. Kazalo je, da je Rusinja, veliko bolj vajena velikih dvobojev, vendarle strla odpor 168 cm visoke Romunke, toda na svoj servis nato spet zaigrala zelo slabo - njena vsota dvojnih napak je znašala že 12. To je očitno zmagovalko leta 2012 nov spodrsljal razjezil, saj je brez izgubljene točke prišla do vodstva s 5:4 in nato servirala za zmago. V zaključku je bila neustavljiva in s prednostjo 40:0 že imela tri žoge za zmago. Za Romunko ni bilo več poti nazaj - Šarapova je osvojila svoj drugi Roland Garros.

OP Francije, finale WTA (23,97 milijona evrov)

Marija Šarapova (Rus/7) - Simona Halep (Rom/4) 6:4, 6:7 (5), 6:4