Roland Garros: Šarapova se je spet reševala iz težav, v finalu s Halepovo

Marija Šarapova je v polfinalu premagala Eugenie Bouchard, Simona Halep je bila boljša od Andree Petković.

Objavljeno
05. junij 2014 17.46
Posodobljeno
05. junij 2014 17.46
TENNIS-FRA-OPEN-WOMEN
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Pariz - Znana je prva finalistka letošnjega OP Francije. Po pričakovanjih je to postala Rusinja Marija Šarapova, ki pa v polfinalu proti Kanadčanki Eugenie Bouchard ni imela lahkega dela. Tako kot v četrtfinalu je proti mladenki lovila zaostanek po prvem nizu, a naposled so pretehtale njene izkušnje na največjih turnirjih. Sedma nosilka je zmagala s 4:6, 7:5 in 6:2.

V finalu se bo pomerila z Romunko Simono Halep, ki je v drugem polfinalu s 6:2 in 7:6 (4) premagala Nemko Andreo Petković, ki se je četrti nosilki dobro upirala zlasti v drugem nizu, a to ni bilo dovolj za presenečenje navišje postavljene igralke v polfinalu.

Šarapova se je že tretje leto zapored uvrstila v veliki finale; lani je izgubila proti Sereni Williams, dve leti nazaj pa osvojila svoj edini naslov v Parizu. Kanadčanka, ki je po Melbournu dosegla svoj drugi finale turnirja za grand slam v karieri, je bila za izkušeno 27-letnico zahtevna nasprotnica. »Odigrala je zares neverjeten dvoboj. Njena igra je bila na zares visoki ravni, lahko sem srečna, da sem zmagovalka. Seveda bi rajši zmagala po dveh nizih, toda začela je izjemno dobro. Težko se je bilo zbrati po izgubljenem prvem nizu, a tedaj dvoboja še ni konec,« je bila Šarapova polna hvale na račun nasprotnice.

Bouchardova je začela z breakom za vodstvo s 3:1, a se je Rusinja znašla in izenačila na 4:4. Novinka leta 2013 je udarila znova in še enkrat odvzela servis ruski zvezdnici, po 44 minutah pa potrdila zmago v prvem nizu s 6:4. Toda Šarapova je zlasti na pesku že mnogokrat dokazala, da se tudi ob zaostanku ne pusti kar tako ugnati. V drugem nizu je vodila s 4:1 in nato s 5:2. Toda znova je sledil padec. S slabim servisom je dovolila nasprotnici, da se je približala, zapravila je štiri žogice za zmago v nizu, dvakrat zaradi dvojne napake. Bouchardova je že bila pri 5:5, ko se je Šarapova le izvlekla iz velikih težav in na šesto zaključno žogo osvojila drugi niz s 7:5.

V odločilnem nizu je vrag vzel šalo, prestavila je v višjo prestavo in nadigrala mlado Kanadčanko. Vodstvo s 4:1 je naposled le vodilo v enostaven zaključek, četudi je za 6:2 potrebovala pet zaključnih žogic.

Halepova prvič v finalu

Z zmago proti 28. nosilki je Halepova postala prva Romunka po 34 letih, ki bo igrala v finalu turnirja za grand slam. Nazadnje je to uspelo Virginii Ruzici, ki je leta 1978 osvojila Roland Garros, dve leti pozneje pa je v finalu Pariza izgubila proti Chris Evert.

»Počutim se izjemno. Izjemno bo igrati v finalu. Zmaga je bila čustvena, tudi zato, ker sem v prvem finalu grand slama. Andrea je odlična igralka, toda menim, da sem bila danes močnejša. Od sebe sem dala vse,« je navdušeno po zmagi dejala 22-letna Halepova, ki je do zmage prišla po 90 minutah igre.

Nekdanja št. 1 v mladinski konkurenci se v Parizu sploh še ni zavihtela višje od 2. kola, tokrat pa je v finale pridrvela brez izgubljenega niza. Čeprav je višje postavljena od Šarapove, pa v finalu ne bo imela statusa favoritinje. Rusinja jo je na treh dvobojih vselej premagala, jo je pa Romunka na turnirju v Madridu letos pošteno namučila. »Sem zelo samozavestna, tu igram dobro. Naslednji dvoboj bo težek. Marija je šampionka. Toda morda se jih lahko maščujem za poraz v Madridu,« je napovedala.

Halepova je v prvem nizu proti Petkovićevi po 14 minutah igre in dveh breakih že vodila s 4:1. Nemka, ki je prav tako igrala v prvem polfinalu grand slama, je bila brez možnosti, saj je odlično servirala in ji dovolila le sedem točk na njen začetni udarec. V drugem nizu je Petkovićeva vendarle zaigrala bolje in po breaku povedla s 3:1. A je nato prednost Halepovi podarila nazaj. O zmagi je odločala podaljšana igra, ki jo je na 4 dobila Romunka in se veselila premiernega finala.

Med mešanimi pari Grönefeldova in Rojer

Nemka Anna-Lena Grönefeld  in Nizozemec Jean-Julian Rojer sta  v finalu mešanih dvojic premagala Nemko Julio Görges in Srba Nenada Zimonjića s 4:6, 6:2, 10:7. Zmagovalca sta na Roland Garrosu prvič zaigrala skupaj in poleg naslova skupaj zaslužila še 110.000 evrov iz nagradnega sklada.

Zimonjić je izpustil priložnost, da bi po letih 2006 in 2010 še tretjič osvojil pariški naslov med mešanimi pari; oba prejšnja naslova je osvojil skupaj z Velenjčanko Katarino Srebotnik. Zimonjić in Görgesova sta dobro začela, dobila uvodni niz, potem pa sta prevladovala Grönefeldova in 32-letni Rojer, ki je bil rojen na Nizozemskih Antilih.

ROLAND GARROS

WTA, polfinale:

Marija Šarapova (Rus/7) - Eugenie Bouchard (Kan/18) 4:6, 7:5 in 6:2;

Simona Halep (Rom/4) - Andrea Petković (Nem/28) 6:2, 7:6 (4).

 

Mešane dvojice, finale:

Anna-Lena Grönefeld/Jean-Julian Rojer (Nem/Niz) - Julia Görges/Nenad Zimonjić (Nem/Srb) 4:6, 6:2, 10:7.