Sanje o Sereninem slamu so se skoraj razblinile

V 3. kolu Wimbledona velike težave za prvo igralko sveta. V osmini finala prvič po letu 2009 spet obračun sester Williams.

Objavljeno
04. julij 2015 01.04
TENNIS-GBR-WIMBLEDON
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
London – Serena Williams je petkrat osvojila Wimbledon, pa vendar se na največjem teniškem turnirju ne počuti najbolj domače, kar potrjujejo zgodnji porazi v zadnjih letih. Ni veliko manjkalo, pa bi šla tudi letos po tej poti in se poslovila že v 3. kolu. A se je izkopala iz globoke luknje in ostala v igri za takoimenovani Serenin slam in posledično klasični veliki slam.

Predlani Sabine Lisicki v osmini finala, lani Alize Cornet v 3. kolu in vse je že kazalo, da letos domačinka Heather Watson prav tako ob koncu prvega tedna. Kar je po zanesljivo osvojenem prvem nizu (6:2) dišalo po lahki zmagi prve igralke sveta, se je na koncu spremenljivo v srhljivko, ki je na noge dvignila gledalce na osrednjem igrišču, na bližnjem »Henmanhillu« in širom po Veliki Britaniji. Po koncu so padale ocene, da je bila to ena najboljših predstav britanskih igralk v zgodovini, vse pa se je začelo pri zaostanku s 3:4 v drugem nizu, ko je Watsonova osvojila kar šest zaporednih iger. Z izjemnim tenisom je povsem prevladovala nad Američanko, ki je bila nemočna, skorajda že na robu solza.

A tudi ko je 59. igralka sveta vodila s 3:0 v odločilnem nizu (in to z dvema breakoma), je bilo jasno, da je njena pot do zmage – zadnja Britanka, ki je ugnala vodilno z lestvice WTA, je Sue Barker, leta 1979 je bila boljša od Chris Evert – še dolga. Serena Williams pač ne bi bila ena najboljših igralk v zgodovini, če bi se zlahka vdala. Navkljub izredno razpoloženi tekmici, vsem gledalcem, ki so bili proti njej, ter četudi njena igra ni bila, kot bi si želela, ji je uspela vrnitev. Pa ne le ena, dve, najprej po 0:3 ter nato še pri 4:5, ko je Watsonova servirala za zmago, a do zaključne točke nikdar ni prišla. Pred zmago nad takšno igralko se marsikateri igralki zatrese roka ...

»Mislila sem že, da bom izgubila. Heather bi vsekakor morala ta dvoboj dobiti, nenazadnje je v odločilnem nizu vodila z dvema breakoma, igrala odlično in pokazala, kako dobra je lahko. Doživela sem nekaj težkih porazov, a mislim, da je bil to moj najtežji dvoboj na osrednjem igrišču,« je ocenila mlajša od sester Williams ter Watsonovi, na katero so bili navkljub porazu Britanci močno ponosni, položila na srce, naj si zastavi višje cilje, kot si jih je za zdaj, ko si želi med najboljših 20, češ da je vendarle dovolj kakovostna še za precej več.

Potem ko je vse kazalo, da Američanki polzi iz rok Serenin slam (štirje zaporedni veliki naslovi v nekoledarskem letu), s tem pa tudi klasični grand slam, so zdaj sanje še žive, naslednja, ki jih bo skušala razbiti, pa bo – sestra Venus. Williamsovi, ki imata vsaka po pet naslovov, se bosta v Wimbledonu pomerili prvič po letu 2009, še nikdar pa se nista na tako zgodnji stopnji. Štirikrat sta se udarili za naslov, enkrat pa za mesto v finalu, pri čemer je nekoliko uspešnejša, s tremi zmagami, Serena. »Venus je ta čas v boljši formi od mene. No, vsaj ena od naju bo v četrtfinalu,« se je k ponedeljkovemu dvoboju ozrla Serena.