Šarapova dokončno brez nastopa na OI

CAS je odločitev o kazni za Marijo Šarapovo preložilo na september, kar pomeni, da Rusinje ne bo v Riu.

Objavljeno
11. julij 2016 13.16
TENNIS-OPEN/
Lozana, - Mednarodno športno arbitražno razsodišče v Lozani (CAS) je odločitev o dvoletni prepovedi nastopanja ruske teniške igralke Marije Šarapove preložilo na september. To pomeni, da Šarapova ne bo mogla nastopiti na avgustovskih olimpijskih igrah v Rio de Janieru.

»Marija Šarapova in Mednarodna teniška zveza sta se strinjali, da Cas svojo odločitev sporoči predvidoma 19. septembra 2016,« so v sporočilu za javnost zapisali pri CAS in pojasnili, da vpleteni potrebujejo več časa za dokazno gradivo in ker so terminsko neusklajeni.

Kot je znano, je bila Rusinja pozitivna na meldonij letos januarja med uvodnim turnirjem za veliki slam v sezoni Melbournu. Svetovna protidopinška agencija (WADA) je omenjeno snov na črni seznam v športu prepovedanih snovi vključila šele z letošnjim 1. januarjem, športnica pa je krivdo za pozitiven izid zvalila prav na nevednost oziroma slabo obveščanje o tem, da je to zdravilo pri boleznih srca zaradi stisnjenih žil ter preventivi pri sladkorni bolezni prepovedano.

Šarapovi naj bi zdravilo predpisali pred leti, in sicer zaradi pomanjkanja magnezija, nepravilnega srčnega utripa in kot preventivno pri sladkorni bolezni, ki je pogosta v njeni družini. Predvsem v vzhodni Evropi pa so že zgodaj odkrili, da pomaga tudi športnikom. Raziskave so poudarile zmanjšanje ravni laktata in sečnine v krvi, izboljšanje vzdržljivostnih lastnosti in aerobnih sposobnosti športnikov, izboljšano delovanje srca, možnost povečane fizične obremenitve pri treningu, pospešitev regeneracije, zmanjšanje utrujenosti po največjem naporu.

Po razkritju dopinškega greha sta milijonski sponzorski pogodbi s Šarapovo, ki živi na Floridi, prekinila podjetji Porsche in Tag Heuer, Združeni narodi pa so začasno zamrznili njeno poslanstvo ambasadorke dobre volje.