Šarapova v novo sezono zdrava, sveža in z novo ekipo

Marija Šarapova se je vrnila po štirih mesecih in pol odsotnosti. Poslej bo igrala pod vodstvom Svena Groenevelda.

Objavljeno
30. december 2013 18.23
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Brisbane – Ko so pred slabima dvema tednoma v Ljubljani predstavili bonbone in žvečilne gumije Sugarpova, Marije Šarapove razumljivo ni bilo zraven. Ruska teniška igralka je bila sredi sklepnih priprav za novo sezono in te so bile zanjo tokrat še toliko pomembnejše, saj ni nastopala vse od avgusta. Včeraj se je uspešno vrnila v Brisbanu.

Tako kot pri moških Andy Murray se pri ženskah – od najbolj zvenečih imen – po poškodbi z začetkom sezone na igrišča vrača četrta igralka sveta Šarapova. Za razliko od Murraya sicer njej ni bilo treba na operacijo, je pa imela različne težave. Najprej je bila namreč ena številnih žrtev drugačne wimbledonske trave, poškodbi kolka pa je sledila še poškodba desne rame, zavoljo katere je izpustila vse turnirje po Cincinnatiju, torej tudi OP ZDA. »Od trenutka, ko sem odpovedala ZDA, sem bila odločena, da si dam toliko časa za okrevanje, kolikor je potrebno. Teden, mesec ali več, samo da bo dovolj. Ker sem že kar nekaj časa igrala s poškodovano ramo, sem se zavedala, da ne smem prehitevati stvari,« je o težavah spregovorila Šarapova, ki pa se je lahko nato v miru pripravila na novo sezono, v kateri se bo skušala spet čim bolj približati absolutni kraljici Sereni Williams ter zbirki štirih naslovov za veliki slam dodati še kakšnega.

»Ker se je rama pozdravila dovolj zgodaj, so bile priprave na novo sezono odlične, česar nisem ravno vajena, saj me vedno kaj boli. Sem se pa resnici na ljubo na koncu že naveličala treninga in komaj sem čakala, da grem spet na turnejo. Pogrešala sem tenis,« je – tako kot smo vajeni tudi pri številnih drugih športnikih – prisilni počitek blagodejno vplival na Marijin odnos do tenisa. Nove sezone se bo torej lotila z novim zagonom in sveža, prav tako pa tudi z novo ekipo. Po porazu v 2. kolu Wimbledona – proti Michelle Larcher de Brito – se je namreč razšla s Thomasom Högstedtom, sledila je kratka neuspešna epizoda z Jimmyjem Connorsom, ki je bil njen trener za en dvoboj (poraz s Sloane Stephens v Cincinnatiju), zdaj jo vodi Sven Groeneveld. Zanimivo, slednji je nazadnje treniral Caroline Wozniacki, Danko pa je zdaj prevzel Högstedt.

»Od prvega trenutka, ko sva se spoznala, mi je bilo všeč, kar je povedal. Rada imam iskrene ljudi, ki govorijo tisto, kar mislijo, in Sven je prav takšen. Ničesar ne skriva, je izrazit timski igralec, z vsemi v moji ekipi se razume zelo dobro in to sem v zadnjem času malce pogrešala. Seveda pa je tudi zelo izkušen trener, velikokrat je bil doslej na nasprotni strani,« je Šarapova navdušena nad Groeneveldom, ki je že tri igralke popeljal do naslova za veliki slam: Monico Seles (OP Avstralije 1992), Mary Pierce (OP Avstralije 1995) in Ano Ivanović (Roland Garros 2008). Jasno je, da bo novi dosegljiv tudi s Šarapovo, dokler bo pač Rusinja zdrava. Prvo preizkušnjo po štirih mesecih in pol je včeraj prestala z odliko, v 1. kolu Brisbana je Caroline Garcio ugnala s 6:3, 6:0. »Po tako dolgi odsotnosti je to velik korak zame,« se je sicer male zmage razveselila Šarapova, ki bi se v polfinalu lahko pomerila s Sereno Williams.