Serena je spet kraljica na sveti travi

Američanka je v zanimivem finalu Wimbledona v dveh nizih ugnala Garbiñe Muguruza.

Objavljeno
11. julij 2015 23.55
 P. Z., šport
P. Z., šport
London – S 6:4 in 6:4 je Serena Williams v finalu premagala Garbiñe Muguruza in šestič osvojila Wimbledon, prvič po treh letih. Kraljica ženskega tenisa je vpisala 21. zmago na turnirjih za veliki slam, sklenila tako imenovani Serenin slam in ostaja v igri za pravi, koledarski slam pred septembrskim odprtim prvenstvom ZDA v domačem New Yorku.

Mlada Španka je bila razočarana, vendar je lahko ponosna na to, kar je prikazala v Londonu. »Ne morem opisati, kako se počutim. Lahko se samo zahvalim navijačem za vso podporo. Trava mi doslej ni bila preveč všeč, zdaj bom morala o tem premisliti. Iskreno mi je žal, da mi ni uspelo zmagati. Serena je pokazala, zakaj je najboljša igralka tenisa na svetu,« je v solzah poraz športno priznala 21-letna Muguruza, ki si je v dveh tednih z igro in pristopom prislužila veliko simpatij.

Svoj prvi veliki finale je Španka začela izvrstno, že v prvi igri ji je uspelo vknjižiti break. Williamsova je na začetku igrala neprepoznavno, nizala je nevsiljene in dvojne napake, a bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bo prebudila. V osmi igri je neizkušeni tekmici, ki je šele tretjič nastopila v glavnem žrebu najprestižnejšega turnirja, (z dobršno mero športne sreče) odvzela servisno igro in izenačila na 4:4 ter potem prišla do prvega vodstva, po novem breaku in četrti dobljeni igri zapored pa tudi osvojila prvi niz, v katerem je zbrala kar 16 winnerjev (Muguruza 6).

V Caracasu rojena potomka Baska in Venezuelke, ki živi v Kataloniji in zastopa Španijo, je bila izgubljena in ji je posledično pošla zbranost. Serena Williams je na drugi strani delovala nepremagljivo in je v drugem nizu zdrvela do vodstva s 5:1. Kazalo je, da bo finale končan prej kot v pičli uri, a je visokorasla (182 cm) Muguruza spet pokazala, da ni naključno prišla v finale, osvojila je vse štiri točke na servis številke 1 in potem dobila še svojo igro. Serena se je z nekaj neubranljivimi servisi po 0:40 vrnila, toda Muguruza je bila spet na vrhuncu in je v zares razburljivi igri uprizorila še en break za 4:5. Ko je že kazalo, da se bo dvoboj spet povsem razvnel, pa je šampionka odgovorila z isto mero in finalno zgodbo končala v uri in 23 minutah. Sončno sobotno popoldne v britanski prestolnici je vendarle razkrilo, da je Muguruza na pravi poti in da se bo o njej še veliko pisalo in govorilo. Ne nazadnje bo na novi lestvici ATP prvič prilezla med deseterico, na deveto mesto.

Vse je bilo seveda v znamenju Serene Williams, ki je pri 33 letih postala najstarejša zmagovalka največjega turnirja. Osvojila je Serenin slam (v rokah ima vse štiri največje turnirje), drugega po letu 2003, zelo blizu pa je tudi koledarskega slama, od katerega jo loči samo še zmaga na igriščih Flushing Meadows ob koncu poletja, ko bo tudi branila naslov OP ZDA. Šestič je osvojila Wimbledon, s čimer je prehitela starejšo sestro Venus, ki jo je izločila v osmini finala.

Teniška kraljica se je izkazala za plemenito zmagovalko in je izrazila pohvale ducat let mlajši tekmici, ko je prejela veliki krožnik iz rok princa Georgea. »Ne bodi žalostna, Garbiñe, tole trofejo boš kmalu imela tudi ti v rokah,« je poraženko, sicer 20. nosilko, tolažila Serena, ki je osvojila že 21. turnir za grand slam in samo še za enega zaostaja za Steffi Graf; Nemka je tudi zadnja, ki ji je uspel koledarski slam v odprti eri (1988): »Občutki so prekrasni. Garbiñe je ob koncu igrala tako dobro in sploh se nisem zavedla, da je konec. Hej, spet sem osvojila Wimbledon, to je tako 'kul'!«