Serena ostaja na prestolu

Prva igralka sveta Serena Williams se bo v finalu OP Avstralije pomerila z Marijo Šarapovo.

Objavljeno
29. januar 2015 19.43
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Melbourne – Ženski tenis ne bo dobil nove zmagovalke turnirjev za veliki slam, prav tako po OP Avstralije ne bo prišlo do zamenjave na 1. mestu lestvice WTA. Serena Williams si je nadaljnje vladanje zagotovila s polfinalno zmago nad mlado rojakinjo Madison Keys, Marija Šarapova je zanesljivo dobila ruski obračun za finale z Jekaterino Makarovo.

Pred dobrim tednom dni je bila Šarapova na robu izpada v 2. kolu proti Aleksandri Panovi, a to je zgolj oddaljen spomin, odtlej se nekdanja melbournska zmagovalka sprehaja iz dvoboja v dvoboj, resneje je ni mogla ogroziti niti Makarova. Pa četudi je bila edina polfinalistka brez izgubljenega niza in je v četrtfinalu tretji nosilki Simoni Halep oddala le štiri igre in ji tudi zavezala kravato, kar ji je moralo močno okrepiti samozavest. A dvoboji s Šarapovo so povsem druga zgodba in tudi v šestem poskusu Makarova ni prišla blizu zmage, tako da bo morala po dveh zaporednih polfinalih na velikih slamih na naslednji korak še počakati, desetega finala na turnirjih za veliki slam pa se je tako veselila bolj uveljavljena Rusinja.

»Od drugega kola naprej se zares trudim, da izkoristim vsako priložnost, igra se je močno izboljšala in proti Jekaterini sem odigrala natančno tako, kot je bilo treba. Moja pot do finala je bila precej nenavadna, zato je morda občutek še toliko bolj poseben,« je ocenila Šarapova, ki bi lahko prehitela Sereno Williams na 1. mestu lestvice WTA, če bi ta obstala v polfinalu. A ena najboljših igralk v zgodovini tokrat ni dovolila nikakršnega dvoma, čeprav ji je nasproti stala verjetno kar njena naslednica, ki je v prejšnjem kolu že izločila eno od sester Williams. Da gre za bodočo zmagovalko turnirjev za veliki slam, je po OP Avstralije za Keysovo precej enotna ocena – če le ne bo težav s poškodbami –, a za to bo še veliko časa, 19-letnica pa je navdušila predvsem z izjemno močnimi udarci (tako z backhandom kot forehandom), s katerimi je ena redkih, ki se lahko kosa z močjo in hitrostjo žogic sester Williams, predvsem Serene.

A tokrat so vendarle še pretehtale izkušnje, polfinale, v katerem je bila Keysova rahlo poškodovana, Williamsova pa bolna, je v veliki meri odločil uvodni niz, ki ga je mlajša začela z breakom, dobila pa starejša v podaljšani igri. Sliši se kar neverjetno, a za prvo igralko sveta je to prvi melbournski finale po letu 2010. »V bistvu tega nisem pričakovala, pač glede na to, kako sem igrala na Hopmanovem pokalu, kjer se nisem dobro gibala, slabo sem se počutila na igrišču. Poleg tega je res minilo že veliko časa od zadnjega finala tu in mislila sem si le, okej, naj vsak poskusim,« je razkrila Williamsova, ki bo v jutrišnjem finalu velika favoritinja.

Medtem pa so se v Melbournu že končali slovenski nastopi. Katarina Srebotnik in Marcelo Melo nista ubranila statusa drugih nosilcev med mešanimi dvojicami, saj sta se poslovila v četrtfinalu, prav tako kot med mladinkami Manca Pislak, ki pa je presenetila že s prebojem med osmerico.