Skočil na zadnji vlak in končal še Federerjev niz

Ernests Gulbis po turbuletnih časih prvič po Roland Garrosu 2008 spet v četrtfinalu turnirja za veliki slam.

Objavljeno
02. junij 2014 06.13
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Pariz – Talent pri latvijskemu teniškemu igralcu Ernestsu Gulbisu nikdar ni bil sporen, to dokazuje tudi prvi četrtfinale turnirja za veliki slam pri 19 letih, na Roland Garrosu leta 2008. Ko beseda nanese na predanost, treninge in asketsko življenje, pa je položaj povsem drugačen. Zato je tudi šest let čakal na nov preboj med osmerico, do njega pa prišel na sladek način – prek Rogerja Federerja.

Niz slabih odločitev je Gulbisa iz obetavnega mladeniča pripeljalo do slovesa skorajda propadlega talenta, družinsko bogastvo mu pač zagotavlja udobno življenje, tenis ni vir njegovega preživetja in ko se mu ni ljubilo garati, si je mirno vzel proste dni, se zabaval in se vživel v plejboja, na ta način pa se ne da uspeti. Dobrim rezultatom so sledili številni padci, ta čas 17. igralec sveta je v sezoni 2012 izgubil mesto tudi med 150.

»A ničesar ne obžalujem, zaradi vsega, kar se mi je dogajalo, sem zdaj celo v boljšem položaju, morda ne kot igralec, kot oseba pa gotovo. Tisti, ki so na vrhu, niso spoznali dna, iz četrtfinala turnirja za veliki slam niso padli tako globoko, da so morali prositi za posebna povabila na challengerje in igrati kvalifikacije, ko jih niso dobili. Tako zdaj nič ne more zamegliti mojega razuma, moje vizije. Vidim celotno sliko,« o svoji valoviti poti pravi Gulbis, ki se je v zadnjem letu in pol zresnil, pred dnevi pa preroško napovedal: »V bistvu zdaj lovim zadnji vlak. Star sem 25 let in to je moja zadnja priložnost, da postanem zares uspešen in na najvišji ravni igram še sedem, osem let.«

Zadnji vlak v Parizu lovi zelo uspešno, saj se je včeraj drugič v karieri prebil med osmerico na grand slamu, za to pa v petih nizih (6:7, 7:6, 6:2, 4:6, 6:3) ugnal Federerja, s takšno zmago je vsekakor opravil zrelostni izpit. Resda mu je veliko pomagal tudi Švicar, ki je v drugem nizu pri vodstvu s 5:3 in 40:15 lahek smash pri mreži poslal na tekmečev lopar, Gulbis je žogico zlahka poslal mimo njega in namesto da bi bilo skupno 2:0 za Federerja, je Latvijec dobil krila. »Stvari so se tedaj zapletle, sledilo je zelo težavne pol ure,« je priznal Federer, potem ko je z novo injekcijo energije Gulbis osvojil podaljšano igro in tretji niz. Ko je v četrtem padel v »luknjo«, pa si je vzel zdravniški premor, po katerem je zaigral kot prerojen, tudi RF se ni mogel načuditi, ko so neubranljivi udarci švigali z vseh strani, za nameček si je švicarski mojster privoščil preveč neizsiljenih napak. Po dobrih treh urah in pol se je tako končal še en Federerjev niz, tokrat uvrstitev v četrtfinale Roland Garrosa, v katerem je igral vsakič od leta 2004. »Seveda obžalujem veliko stvari,« je priznal četrti igralec sveta, ki ga je prav Gulbis lani označil za izjemno dolgočasnega … »To je največja zmaga v moji karieri. V Franciji zadnje čase igram zelo dobro. Osvojil sem turnirja v Marseillu in Nici, upam, da bo Pariz naslednji,« pa se ne bo zadovoljil zgolj s skalpom nekdanjega zmagovalca Gulbis, ki se bo v četrtfinalu pomeril s Tomašem Berdychom.

Medtem je Miloš Raonić pisal zgodovino kanadskega tenisa, saj je svoji državi priigral prvo moško uvrstitev v četrtfinale turnirja za veliki slam v odprti eri. Zlahka je opravil z Marcelom Granollersom, polfinale bo bržčas zanj misija nemogoče. Njegov naslednji tekmec bo namreč Novak Đoković, ki je včeraj pokazal strah vzbujajočo formo in Jo-Wilfrieda Tsongaja, lanskega polfinalista, ugnal v neverjetnih 89 minutah.