Slovenska trojka se je poslovila z ničlo

Po Dalili Jakupović v 1. kolu Roland Garrosa izpadla še Polona Hercog in Aljaž Bedene – Vsi trije brez osvojenega niza
Fotografija: Tretji dan Roland Garrosa so bile oči uperjene v Sereno Williams, ki se vrača po porodu.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tretji dan Roland Garrosa so bile oči uperjene v Sereno Williams, ki se vrača po porodu. FOTO: Reuters

Pariz – Že s prvim kolom so se na Roland Garrosu končali slovenski posamični nastopi, potem ko sta se Dalili Jakupović med poraženci uvodnih dvobojev pridružila še Polona Hercog in Aljaž Bedene. Slovenska trojka ni osvojila niti niza, sicer pa ničelni iztržek ni prav nepričakovan. Tretji dan OP Francije je zaznamovala vrnitev Serene Williams na velike slame po skoraj natančno letu in štirih mesecih.

Da bi lahko v posamični konkurenci Slovenci ostali brez preboja v 2. kolo, je bilo jasno že ob žrebu, v katerem sta bila sicer prvotno le Hercogova in Bedene. Ko se je pridružila še Jakupovićeva, je sicer dobila najbolj ugodno tekmico, ki ni uvrščena niti med 200 na svetu, na velikih slamih še nikdar ni igrala v glavnih žrebih, a se je očitno naša igralka velike priložnosti ustrašila. Tudi sama namreč še nikdar ni igrala v 1. kolu največjih štirih turnirjev, največkrat je doslej izpadla že v 1. kolu kvalifikacij. Ostala slovenska igralca pa sta dobila veliko težja nasprotnika.

Ne glede na to, da je Pablo Cuevas na svetovni lestvici devet mest slabše uvrščen od Bedeneta, Urugvajec velja za pravega peščenega specialista, vseh svojih šest lovorik ATP je osvojil na tej podlagi. V težavnih razmerah – večji del dvoboja je rahlo deževalo, enkrat pa je bila partija tudi prekinjena – Ljubljančan res ni imel svojega dne, četudi je morda uvodni break napovedoval boljši razplet. A njegov začetni udarec ga je povsem pustil na cedilu, zadel je zgolj 43 odstotkov prvih servisov, na koncu je še posebej bodlo v oči, da je na svoj servis osvojil zgolj šest iger, sedem pa jih je izgubil … Cuevas je to znal izkoristiti za gladko zmago s 3:0.

Po poteh rojakov pa je šla na koncu še Hercogova, ki je imela najtežjo tekmico, 28. igralko sveta Anastasijo Pavljučenkovo, ki je v Pariz pripotovala v dobri formi. Konec tedna je namreč osvojila turnir v Strasbourgu. Štajerka – prav tako je zadela manj kot 50 odstotkov prvih servisov – se ji je sicer dobro upirala, a več kot za poraz s 4:6, 6:7 se ni izšlo. Slovenskim igralcem oz. natančneje igralkam ostajata le še konkurenci dvojic. Andreja Klepač igra med ženskimi z Mario Jose Martinez Sanchez, Hercogova z Alison van Uytvanck, Katarina Srebotnik z Laro Arruabarrena in Jakupovićeva z Irino Hromačevo. Klepačeva in Srebotnikova igrata tudi med mešanimi dvojicami, prva z Jean-Julienom Rojerom, druga s Santiagom Gonzalezom.

Vrnitev Serene in Marije


Letošnji Roland Garros pa je tudi v znamenju prenekatere zanimive vrnitve, denimo kar treh nekdanji št. 1 pri ženskah. Za Viktorijo Azarenko, ki je v Parizu nazadnje igrala pred dvema letoma, na velikih slamih pa lani v Wimbledonu, se ni izšlo najbolje, uspešnejši sta bili Marija Šarapova, ki je na Roland Garrosu zaigrala po treh letih (dopinški prekršek) in v napetem dvoboju, polnem zasukov, ugnala nizozemsko kvalifikantko Richel Hogenkamp, ter Serena Williams, ki na največjih štirih turnirjih ni nastopala od lanskega OP Avstralije, kjer je tudi zmagala. V presledku leta in štirih mesecev je tako dobila dva zaporedna dvoboja na grand slamih, potem ko je ugnala sestro dvojčico šeste igralke sveta Karoline Pliškove, Kristino. Američanka je nase opozorila z izbiro oblačil, očitno pa je bilo tudi, da še nima pravih občutkov, nekajkrat se je pošteno zmotila pri oceni, kje bo pristala žogica, velike težave je imela tudi s servisom tekmice, ki ji je zabila 15 asov.

A to ni bilo nepričakovano, saj je nazadnje v pravi formi igrala na lanskem OP Avstralije, letos je v Indian Wellsu in Miamiju nastopila nepripravljena, na pesku pa je spet zaigrala po dveh letih, tako da je v nadaljevanju turnirja pričakovati, da se bo raven njene igre dvignila. »Dve leti je dolga doba in res sem vesela, da sem tu, da sem dobila dvoboj. Trdo sem garala na pesku in počutim se dobro, a grem korak za korakom,« je dejala Serena na dan, ko velikih presenečenj na Roland Garrosu ni bilo. No, do »presenečenja« bi skorajda prišlo v dvoboju med Rafaelom Nadalom in srečnim poražencem kvalifikacij Simonejem Bolellijem, saj ni veliko manjkalo in Španec bi izgubil niz, štirikrat je bil od tega oddaljen je točko. Nadal, ki je veliki favorit za že enajsti naslov v Parizu, je na Roland Garrosu nazadnje niz izgubil leta 2015, v 1. kolu pa leta 2013.

Komentarji: