Spet zdrava Hercogova se vrača v reprezentanco

Teniški kapetan Andrej Kraševec objavil seznam ekipe za februarski pokal fed.

Objavljeno
06. januar 2015 00.10
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Čez mesec dni bo slovenska ženska reprezentanca, nekdaj četrtfinalistka pokala fed, to ekipno tekmovanje začela tako rekoč na dnu. V II. evro-afriški skupini, kamor je nazadovala pod vodstvom zdaj že nekdanje kapetanke Tine Pisnik. Njen naslednik Andrej Kraševec bo skušal ekipo spet vrniti en razred višje, tudi s Polono Hercog.

Če bo vse po sreči in ne bo novih poškodb, bo ta čas najboljša slovenska igralka zaigrala prvič po natančno treh letih in dvoboju z Japonsko v svetovni skupini II (!). Nato je bila sicer še v ekipi, ki se je borila za obstanek na tej ravni s Francijo, a je tik pred zdajci nastop odpovedala zaradi poškodbe. To je izzvalo tudi enega redkih javnih sporov v naši reprezentanci, ko tedanja kapetanka Maja Matevžič ni mogla mimo vsega, kar se je dogajalo v Besançonu. Hercogova je bila lani in predlani znova poškodovana, tako da ni igrala na turnirju I. evro-afriške skupine, v kateri so izbranke Tine Pisnik v sezoni 2013 še rešile celo kožo, lani ne več, ekipa je celo prvič v zgodovini izpadla v II. evro-afriško skupino (nižje so le še takšne reprezentance, kot so denimo Mozambik, Ruanda, Kongo, Namibija, Moldavija, Mauritius, Ciper ...).

Čeprav so po porazu vodilni na TZS zagotavljali, da ima Pisnikova še naprej vso podporo, so nato potihem le opravili menjavo in izbrali Kraševca, ki je bil pomočnik Mariborčanke. V svoji prvi kapetanski vlogi je v reprezentanco povabil Hercogovo, Andrejo Klepač ter mladi, 17-letni Nino Potočnik in Manco Pislak. S Katarino Srebotnik, ki se je od reprezentance poslovila s prihodom Pisnikove, ni bil v stiku, prav tako ne s Tadejo Majerič, saj je od TZS dobil informacijo, da se z njo niso mogli uskladiti glede pogojev, Nastja Kolar in Dalila Jakupovič sta zaradi slabe pripravljenosti nastop zavrnili. »V bistvu sem z ekipo zadovoljen, seveda pa je najpomembneje, da je v njej spet Polona, ki je zame še vedno igralka za top 30, 20. V nastop je takoj privolila, veseli me tudi, da je uspešno začela sezono. Andreja je zelo dobra igralka dvojic, lahko igra tudi med posameznicami, Nina in Manca pa sta pomembni za prihodnost, upam, da bosta pokazali, kar znata. Naš cilj bo v vsakem primeru napredovanje,« je pojasnil Kraševec, potem ko je moral včeraj oddati seznam igralk. Poleg Slovenije so v II. evro-afriški skupini še Bosna in Hercegovina, Irska, Egipt, Luksemburg, Estonija, Finska in Južna Afrika.

Odličen začetek Slovencev

Če se po jutru dan pozna, čaka slovenske igralce uspešna sezona. Med posamezniki so namreč v osmih dvobojih dosegli prav toliko zmag, najodmevnejšo pa je vpisala prav Hercogova. V 1. kolu Shenzhena je namreč s 6:1, 7:5 ugnala 46. igralko sveta in sedmo nosilko turnirja Monico Niculescu, ponoči po slovenskem času pa se je že merila s Saisai Zheng. Svoje delo v kvalifikacijah turnirjev ATP v Dohi in Chennaiju pa sta uspešno dokončala Blaž Kavčič in Aljaž Bedene. Posebej slednji je imel lahko delo, saj mu je nasproti stal 901. igralec sveta Vinayak Sharma Kaza, ki seveda ni imel možnosti, Slovenec je bil boljši s 6:0, 6:4. Danes ga v 1. kolu glavnega turnirja čaka Slovak Lukaš Lacko. Kavčič se je med 32 v Dohi prebil z zmago (6:3, 6:3) nad Rajeevom Ramom, žreb pa mu je nato namenil Juana Monaca. Blaž Rola je imel medtem na challengerju v Happy Valleyju kar težko delo proti lanskemu mladinskemu zmagovalcu OP ZDA Omarju Jasiki, a je 17-letnika na koncu le ugnal s 4:6, 6:4, 6:1. Jutri se bo pomeril z Ryanom Harrisonom.