Stan pod povečevalom razglašen

Roland Garros: poraza Stanislasa Wawrinke in Keija Nišikorija; Rafael Nadal, Novak Đoković in Marija Šarapova zanesljivi.

Objavljeno
27. maj 2014 01.02
S. V., šport
S. V., šport
Pariz – Že drugi dan Roland Garrosa je prinesel senzacijo, saj se je turnir končal za zmagovalca OP Avstralije in v Parizu tretjega nosilca Stana Wawrinko. Švicarja je šokiral 41. igralec sveta Guillermo Garcia-Lopez, ki pa je v bistvu bolj ali manj le unovčil številne napake povsem razglašenega tekmeca. Izpadel je tudi že 9. nosilec Kei Nišikori.

OP Avstralije in Roland Garros ne gresta z roko v roki, zadnji, ki je osvojil oba turnirja v isti sezoni, je bil Jim Courier leta 1992. Če se igralec v Melbournu prvič vpiše med zmagovalce turnirja za veliki slam, je še toliko težje, o čemer se je prepričal tudi Wawrinka. Odkar je tam spodaj osvojil prvo veliko lovoriko, so bili njegovi rezultati zelo nestanovitni, a zmaga v Monte Carlu, kjer je v finalu premagal Rogerja Federerja, je le zbujala upanje, da bi se lahko izkazal tudi na pariškem pesku. Vendar pa so velika pričakovanja in pritisk naredili svoje, Wawrinka je bil prvič na turnirju za veliki slam favorit, prvič se je znašel pod posebnim povečevalom, Novak Đoković je pred dnevi tudi ocenil, da zdaj z njim obstaja velika peterica. Švicarska št. 1 tega ni zdržala in v težavnih razmerah, na težkem igrišču zavoljo vlažnega zraka predstava tretjega igralca sveta skorajda ne bi mogla biti slabša. Ko je izenačil na 1:1 v nizih, je le malokdo predvidel razplet, do katerega je prišlo v nadaljevanju, v katerem je bil Wawrinka le bleda senca samega sebe, ni bilo prodornega enoročnega backhanda, ne močnega forehanda, njegove žogice so letele vsepovsod, le v igrišče ne, nekatere napake so se zdele že prav neverjetne. Skorajda brez boja, predvsem pa brez volje je prepustil tretji in četrti niz tekmecu, v zadnjem je celo dovolil, da mu je Španec ob povsem anemični igri zavezal kravato. Na koncu je zbral kar 61 neizsiljenih napak, po uspešnem prvem servisu pa je osvojil zgolj 54 odstotkov točk.

»Dvoboj v nobenem pogledu ni bil dober, bil je prav zanič, nimam pa odgovora, zakaj sem igral tako slabo. Telesno in mentalno sem bil nared za dober Roland Garros, zato poraz boli. Zdaj potrebujem nekaj prostih dni, da razmislim o vsem,« je priznal Stan – pred dnevi je ATP uradno obvestil, da ne želi biti več Stanislas –, prvi avstralski zmagovalec, ki je v isti sezoni izgubil že uvodni dvoboj Roland Garrosa po Petru Kordi 1998.

Poslovil se je tudi že deveti nosilec Kei Nišikori, ki se je ta mesec kot prvi Japonec prebil v elitno deseterico, potem ko je na evropskem pesku kazal odlične predstave. Osvojil je namreč Barcelono, nato mu je bila na dosegu roke še lovorika v Madridu, kjer pa je imel že v polfinalu težave z bolečinami v hrbtu. Finalni nastop, v katerem je v nizu in pol nadigral Rafaela Nadala, nato pa se je moral vdati, je zdaj terjal velik davek. Japonec namreč poškodbe še vedno ni zacelil, kar je bilo v dvoboju z Martinom Kližanom zelo očitno, Slovak, sicer mladinski zmagovalec Roland Garrosa 2006, je to znal izkoristiti, uvrstitev v 2. kolo pa je izenačitev njegovega najboljšega pariškega rezultata …

Medtem so zanesljivo napredovali Marija Šarapova, Novak Đoković in Rafael Nadal – osemkratni zmagovalec uvodnega dvoboja ni odigral na osrednjem igrišču, kar je zbudilo precej začudenja in zgražanja nad prireditelji –, vsi brez oddanega niza, že drugi dan OP Francije pa je prinesel prvi maraton. Argentinski kvalifikant Facundo Bagnis je v svojem prvem nastopu v glavnih žrebih turnirjev za veliki slam Juliena Benneteauja po štirih urah in pol igre ugnal z 18:16 v petem nizu. Ker je včerajšnji program močno motil dež, Polona Hercog ni prišla na vrsto za dvoboj 1. kola, z Jano Čepelovo se bo tako pomerila danes.