Stara šola s popolno prevlado v letu 2017

Teniški igralec Rafael Nadal je brezhibno osvojil turnir v New Yorku. V prihodnje brez strica Tonija.

Objavljeno
12. september 2017 01.41
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
New York – Ali tenis potrebuje nove obraze? Morda res, toda vsaj pri moških sta že večkrat odpisana Roger Federer in Rafael Nadal nazaj udarila z vso silo in si družno razdelila vse štiri turnirje za veliki slam v letu 2017. Na zadnjem v New Yorku je slavil španski junak, ki je tudi številka 1 na lestvici ATP.

Kako različni sta letošnji sezoni pri ženskah in moških. Že res, da je na začetku v Avstraliji še slavila serijska zmagovalka Serena Williams, toda na naslednjih treh turnirjih velike četverice je prevladal novi rod. Garbiñe Muguruza je v Wimbledonu slavila šele na svojem drugem turnirju za veliki slam, Jeļena Ostapenko v Parizu in Sloane Stephens v New Yorku pa sta prišli do sploh svoje prve lovorike na najpomembnejših turnirjih.

Pri moških je trend povsem obraten. Vse štiri lovorike sta pobrala najbolj trofejna teniška igralca v zgodovini. Roger Federer je osvojil pokala v Avstraliji in v Wimbledonu, Rafael Nadal v Roland Garrosu in New Yorku, potem ko je bil pred tem že finalist v Melbournu. Prvi ima zdaj 19 lovorik za veliki slam, drugi 16. Starostna razlika med njima je pet let, saj ima Roger 36 let ter Rafa 31 let. Da sta oba slavila na vseh štirih velikih slamih v eni sezoni, se je nazadnje dogodilo leta 2010. Toda še pred enajstimi meseci po mastersu v Šanghaju sta na lestvici ATP celo izpadla iz najboljše četverice, kar se je zgodilo prvič po trinajstih letih.

Z zmago v New Yorku je Nadal slavil na svojem prvem turnirju na trdi podlagi po letu 2014. Brez večjih težav je v finalu s 6:3, 6:3 in 6:4 ugnal Južnoafričana Kevina Andersona, z 203 centimetri najvišjega finalista v zgodovini turnirjev velike četverice. »Neverjetno, kakšno sezono imam. Po vseh teh letih in težavah s poškodbami in slabimi igrami je moj povratek na vrh zares čustven,« je bil nasmejan Nadal, medtem ko je trdno k sebi stiskal zmagovalni pokal.

Vse od leta 2013 ni uspel osvojiti dveh velikih turnirjev v eni sezoni. Zaradi kroničnih težav s sklepi so ga mnogi že pošiljali v pokoj in ga zbadali z zlobnimi komentarji, da je bil nekoč uspešen zgolj zaradi svoje mladostniške vrhunske telesne pripravljenosti. Toda Rafa ni odnehal. Vedno znova se je vračal domov na Mallorco in v družinskem krogu črpal nove moči. »Še vedno se vsako jutro zbudim z vso možno strastjo, da odidem na igrišče in igram tenis,« je odločen španski heroj. »Dokler bom čutil mravljince navdušenja na vsaki novi tekmi, bom vztrajal naprej. Resda nisem več star 25 let, ampak 31, toda strast ostaja v meni. Ko je ne bo več, bom povsem mirne vesti sporočil, da je vsega konec in da bom počel nekaj drugega.«

Turnir v New Yorku je bil zadnji, na katerem je Rafael tekmoval s pomočjo svojega strica Tonija Nadala. Toni je nečaku prvi lopar vročil, ko je imel Rafa vsega tri leta, pozneje sta družno spisala eno največjih teniških karier vseh časov. Zdaj bo Toni malce lažje zadihal, saj se bo posvetil družinski teniški akademiji na Mallorci, njegovo mesto ob Rafaelu pa bo zasedel Carlos Moya. »Toni se bo malce zaustavil in bo več doma na akademiji. To bo dobro za akademijo in vse otroke,« je rekel Rafael Nadal, ki pa vseeno pričakuje strica še na kakšni pomembni tekmi med sezono: »Prepričan sem, da ne bo ves čas visel doma. Moja loža bo zanj vedno odprta.« 

In kaj je naslednji cilj najboljših igralcev na svetu? Osvojiti vse možne lovorike v karieri – 4 turnirje za veliki slam, 9 turnirjev serije masters, zaključni turnir ATP in zlato olimpijsko kolajno. Najbližje temu je Novak Đoković, saj potrebuje samo še zlato olimpijsko odličje in turnirsko zmago v Cincinnatiju. Nadalu, denimo, manjka zaključni turnir ATP ter mastersi v Miamiju, Šanghaju in Parizu, medtem ko Federer lovi zmago na olimpijskih igrah (posamično) in na mastersih v Montecarlu in Rimu.