V čarobni škatli Rafa do lovorike z zvrhano mere sreče

Prvi lopar sveta do svoje največje letošnje zmage, a šele po vdaji Keija Nišikorija. Pri ženskah naslov Mariji Šarapovi.

Objavljeno
12. maj 2014 03.03
S. V., šport
S. V., šport
Madrid – Marija Šarapova in Rafael Nadal sta zmagovalca enega od največjih turnirjev na pesku, v Madridu. Medtem ko je Rusinja nadaljevala svoj peščeni niz in je na tej podlagi v letošnji sezoni še nepremagana, je Španec po dveh spodrsljajih v čarobni škatli vendarle spet prišel do lovorike, a tudi s precej sreče.

Kei Nišikori piše zgodovino japonskega in azijskega tenisa, saj je v Madridu svoji celini priigral prvi finale na turnirjih iz serije masters, svoji državi pa z današnjim dnem prvo uvrstitev med najboljšo deseterico na svetovni lestvici. A ni veliko manjkalo, pa bi vpisal tudi prvi naslov na po moči drugem turnirju (za grand slami), četudi se je to pred začetkom finala zdela misija nemogoče. Nadal je namreč skozi turnir zadovoljno ugotavljal, da se njegov tenis spet vrača, da so občutki boljši, kot so bili v Monte Carlu in Barceloni, kjer je v četrtfinalu izgubil z Davidom Ferrerjem in Nicolasom Almagrom. Na drugi strani je Nišikori v soboto odigral maratonski polfinale s Ferrerjem, v katerem je izkoristil šele 10. zaključno žogico, po zmagi pa tarnal nad bolečinami v hrbtu.

Nič kaj dobri obeti za Japonca, ki pa se je kljub temu v uvodnem nizu in polovici drugega (v katerem je vodil s 4:2) poigraval z Nadalom. Domači gledalci niso mogli verjeti, kako nemočen je njihov matador. A sredi drugega niza so postale opazne Nišikorijeve težave, vedno težje se je premikal, njegov edini cilj je bil čim prej končati točke. Rafa je to seveda znal izkoristiti za izenačenje, kljub očitni agoniji se je Nišikori odločil nadaljevati, čeprav se je dobro zavedal, da ne more več zmagati, se ni želel brez boja odpovedati lovoriki, a po treh igrah v tretjem nizu je v solzah le priznal, da ne gre več. Nadal se je tako na ne najbolj prijeten način razveselil svoje največje letošnje lovorike, sicer rekordne 27. iz serije masters in prav tako rekordne četrte v Madridu.

»Žal mi je, da si se poškodoval, res si me namučil,« je priznal Nadal, potem ko je lovoriko za zmago prejel iz rok kraljice Sofije, in tekmecu zaželel čim prejšnje okrevanje. Razočaranje Japonca je bilo na drugi strani razumljivo izjemno. »Zelo mi je žal, da sem se moral vdati. To je bil moj prvi finale na mastersu in res sem se ga veselil. Škoda, da se je tako končalo,« je dejal Nišikori, ki je pred Madridom osvojil Barcelono in bi lahko v Parizu igral zelo vidno vlogo, če bo le s hrbtom vse v redu.

Za igralko, ki je nekdaj tako zelo nerada igrala na pesku, je statistika Marije Šarapove v zadnjih letih na tej podlagi zares izjemna. V bistvu pozna poraz samo proti Sereni Williams, od njenih zadnjih devetih turnirskih lovorik pa jih je kar sedem peščenih, letos je še nepremagana (osvojila je tudi Stuttgart), je pa vendarle odigrala več tesnih dvobojev, v katerih se je morala reševati po zaostanku. Nazadnje v včerajšnjem finalu, v katerem jo je Simona Halep v prvem nizu povsem nadigrala. Romunka je bila še posebej motivirana, saj je izgubila oba dozdajšnja dvoboja, a to pred dvema letoma, ko je bila sama še povsem druga igralka, na robu petdeseterice, ne pa članica top 5, ki je v zadnjih 12 mesecih osvojila kar sedem turnirjev. Sprva ji je zelo dobro kazalo, a ko je Rusinja po prvem nizu občutno zmanjšala število neizsiljenih napak, je z dolgimi, močnimi žogicami povsem prevzela nadzor nad finalom in precej zanesljivo dosegla še enajsto zaporedno zmago na pesku.

»Kakšen teden! Lani sem izgubila finale in res sem si želela narediti še korak dlje. Prvi niz ni bil najboljši, a Simona zdaj igra na povsem drugi ravni, kot je pred dvema letoma, sem se pa dobro zavedala, da dvoboja ni konec, dokler se ne odigra zadnja točka,« je bila zadovoljna Šarapova.