V četrtem nastopu že (vsaj) do polfinala

Francozinja Eugenie Bouchard je postala presenetljiva polfinalistka OP Avstralije v Melbournu.

Objavljeno
21. januar 2014 19.30
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Melbourne – Najstnice so v tenisu nekoč krojile vrh, v zadnjih letih se je to spremenilo in najboljše so izkušenejše igralke. A na OP Avstralije je zasijala nova najstniška zvezda, 19-letna Eugenie Bouchard, ki se je šele v četrtem nastopu v glavnih turnirjih za veliki slam prebila v polfinale. Za finale se bo merila z 31-letno Li Na.

Ana Ivanović ni mogla dolgo slaviti velike zmage nad prvo favoritinjo Sereno Williams, saj presenečenja ni nadgradila s prvim polfinalom za grand slam po OP Francije 2008, ampak jo je v treh nizih ugnala Kanadčanka Bouchardova, ena 13 najstnic na tem turnirju. Seveda se je le ona prebila v sklepni del OP Avstralije, zdi se, da je nova zvezda rojena. Visokorasla (178 cm) plavolaska je sicer lani že začela napovedovati, da lahko od nje pričakujemo še veliko, saj je na enem turnirju WTA igrala v finalu, na dveh pa v polfinalu, bila izbrana za novinko leta, se s 144. mesta na svetovni lestvici povzpela na 32., v Wimbledonu pa že premagala tudi Ivanovićevo. A povsem drugačna zgodba je igrati v 2. kolu grand slama kot v četrtfinalu, vendar se Kanadčanka priložnosti ni ustrašila.

Ravno nasprotno, Srbkinji se je po robu postavila zbrano, odločno in napadalno, izgubljeni uvodni niz je še povečal njeno borbenost, tako imenovani winnerji so leteli z obeh strani, z vseh kotičkov igrišča. »Ključ do uspeha je bil, da se ne predajam, se borim, čim bolj držim stik z Ano in nekako skušam priti do pobude. Dlje ko je trajal dvoboj, boljša je bila moja igra,« je zadovoljno ocenila Bouchardova ter izpostavila pomembnost lanskih izkušenj v velikih dvobojih (na Roland Garrosu se je pomerila z Marijo Šarapovo). Tako kot je mirno delovala na igrišču, je tudi kasneje na novinarski konferenci ni prevzel rezultat, ampak je na vprašanje, ali se je morala uščipniti, da se je prepričala, kaj ji je uspelo, mirno odgovorila: »Ne, zame to ni veliko presenečenje. Vedno sem verjela v svoje sposobnosti, za to garam že zelo dolgo. Od sebe vedno pričakujem dober rezultat. Veseli me, da sem naredila ta korak, vendar pa nisem še končala. V četrtek me čaka nov dvoboj, ki se ga zelo veselim,« ni še opravila dela v Melbournu Eugenie, ki prihaja iz zelo monarhistično usmerjene družine, saj je dobila ime po hčerki princa Andrewa, prav tako kot njena sestra dvojčica Beatrice, medtem ko je bratu ime William …

V polfinalu čaka Bouchardovo prekaljena Li Na, v Melbournu že dvakratna finalistka. Kitajka, ki je lani že razmišljala o koncu kariere, je pričakovano gladko premagala Flavio Pennetta.