Vse sanje so se letos uresničile

Osebnost tedna: Nemka Angelique Kerber je slavila na OP ZDA in postala nova številka ena ženskega tenisa.

Objavljeno
12. september 2016 14.43
Saša Verčič
Saša Verčič
Današnji pogled na vrh ženske teniške lestvice bo sila nenavaden. Prvič po februarju 2013 ob številki 1 ne bo zapisano Serena Williams, ampak Angelique Kerber. Nemka je iz New Yorka odnesla vse, kar je bilo na voljo, teniški prestol in lovoriko za veliki slam. Zasluženo, letos je ona najboljša igralka.

Angelique Kerber bi si lahko že pred mesecem dni zagotovila prvo mesto na svetu, vse je imela v svojih rokah na turnirjih v Cincinnatiju, kjer Serena Williams zaradi poškodbe rame ni branila lovorike. Nemka je tedaj ostala za korak prekratka, če bi osvojila naslov, bi ji ta prinesel dvojno nagrado, a je izgubila v finalu, in to proti Karolini Pliškovi … V soboto je bil razplet v odličnem finalu drugačen, Kerberjevi pa je vzpon na prestol že pred tem zagotovila ravno Pliškova, ko je v polfinalu ugnala vladarico zadnjih 186 tednov, Williamsovo. Glede na to, da je slednja igrala veliko manj od Kerberjeve, letos denimo kar na desetih turnirjih manj (7:17, brez olimpijskih iger in pokala fed, na katerih ne delijo točk), je bila zamenjava na vrhu pričakovana, posebej ker Američanka v primerjavi z lani ni ubranila krone na OP Avstralije in OP Francije, ampak »le« na Wimbledonu. A Kerberjeva se ni zadovoljila zgolj s št.1, vzela je še lovoriko, svojo drugo letošnjo za veliki slam. O tem, kako velik dosežek je to, pa priča podatek, da je bila zadnja igralka, ki ne sliši na ime Serena, z dvema slamoma v isti sezoni Justine Henin leta 2007 …

»Zmagala sem na drugem velikem slamu letos, to je vsekakor najboljše leto moje kariere. Kot otrok sem sanjala o tem, da bom nekega dne postala prva igralka sveta in osvajala grand slame. Vse moje sanje so se letos uresničile. Postala bom številka ena, drugi veliki slam pa sem osvojila v New Yorku, kar mi pomeni še toliko več, saj se je pred petimi leti vse skupaj tu tudi začelo,« je dejala presrečna zmagovalka, ki se je že leta 2011 prebila v polfinale OP ZDA, tedaj kot 92. na svetu in predvsem kot igralka na dnu, saj je pred tem doživela enajst zaporednih porazov v 1. kolih. To ji dokončnega preboja sicer ni prineslo, do letos je vpisala le še en polfinale (Wimbledon 2014), četudi je zadnje štiri sezone končala kot članica najboljše deseterice. »Bojni« posvet pred letošnjo je bil tako razumljiv, na grand slamih rezultati preprosto niso bili zadovoljivi, lani celo ni preskočila 3. kola.

»Lani sem res slabo igrala na grand slamih in pred začetkom letošnje sezone sem se s svojo ekipo pogovarjala o tem, kako dosegati boljše rezultate na najpomembnejših turnirjih. Verjela sem vase, v svoj tenis, v svoja orožja, naslednji korak je bil, da premagujem največje tekmice na največjih turnirjih,« je o preskoku dejala Kerberjeva, ki je najtežje trenutke (pričakovano) doživljala po velikem avstralskem zmagoslavju in na Roland Garrosu denimo izpadla že v 1. kolu. Številne igralke se pač po prvi tovrstni zmagi ne znajdejo in Kerberjeva ni bila nobena izjema, je pa bila izjema v tem, da se je znala pobrati. V Wimbledonu je tako igrala v finalu, zdaj zmagala v New Yorku, vmes je postala še olimpijska podprvakinja. »Po Avstraliji je bilo nekaj vzponov in padcev, saj se je zgodilo in spremenilo veliko stvari, preprosto potrebuješ čas, da se na to navadiš. V Parizu sem res občutila ogromen pritisk in nisem mu bila kos. Potem sem se pogovorila s sabo, vedela sem, da sta pred mano še dva turnirja za veliki slam, in želela sem si le spet uživati na igrišču ter ne preveč razmišljati o vsem,« je o nekaj težkih mesecih dejala Nemka, ki ji tudi pred OP ZDA ni bilo lahko, saj so z vseh strani nanjo letela vprašanja o prevzemu teniškega prestola, a ni dopustila, da bi jo vse skupaj preveč obremenjevalo. Tudi v bodoče je ne bo, zatrjuje.

»Nared sem, da nosim to breme na svojih plečih, saj sem se tega od OP Avstralije že navadila. Vem, da bom zdaj še bolj želena tarča, vsaka tekmica si me bo še bolj želela premagati, upam, da bom kos izzivu in na tem mestu ostala kar najdlje, nenazadnje sem si ta položaj od nekdaj želela,« še pravi nemška zvezdnica, od danes nova št. 1, pri čemer se tako stara, pri 28 letih, še nobena igralka ni prvič zavihtela na vrh WTA.