Wawrinki četrta letošnja trofeja

Postal je prvi švicarski teniški igralec po Rogerju Federerju (2006) z zmago na turnirju ATP v Tokiu.

Objavljeno
11. oktober 2015 13.01
TENNIS-JPN
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Tokio - Niti najmanjšega dvoma ni bilo o končnem zmagovalcu teniškega turnirja ATP z nagradnim skladom 1.263.045 ameriških dolarjev v Tokiu. V finalu sta si namreč stala nasproti prvi nosilec in nepostavljeni igralec Stan Wawrinka in Benoit Paire, ki ju na svetovni jakostni lestvici loči 28 mest (4/32), tudi statistika prejšnjih medsebojnih obračunov pa je bila krepko na strani Švicarja, ki je bil iz petih poskusov štirikrat uspešen, pokleknil je le predlani v šestnajstini finala mastersa v Montrealu.

Tokrat je Stan The Man potreboval pičlih 65 minut neenakovredne igre za prepričljivo zmago s 6:2 in 6:4, ki ni bila vprašljiva niti za hip, čeravno je Francoz pribil dva asa več (6/4) in bil kar 86-odstotno uspešen v igri na svoj prvi začetni udarec. Tehtnico so na stran Wawrinke prevesile priložnosti za brejk - oba finalista sta si namreč pripravila po štiri, le da je zmagovalec izkoristil sleherno, poraženec pa zgolj eno (v prvem nizu).

Kljub zmagi bo Švicar tudi na jutrišnji novi svetovni jakostni lestvici ostal na četrtem mestu, medtem ko bo Paire pridobil kar osem mest in bo odslej štiriindvajseti lopar sveta. Tridesetletni Wawrinka se je na prizorišču olimpijskega turnirja leta 2020 dokopal do četrte lovorike v svoji najboljši sezoni doslej in postal prvi švicarski zmagovalec Tokia po Rogerju Federerju leta 2006. Zanj je bil to jubilejni dvajseti finale na turnirjih ATP, zabeležil pa je enajsto zmago.

Muguruza z lovoriko do 4. mesta na svetovni lestvici

Finalistka letošnjega Wimbledona, Španka Garbiñe Muguruza, pa se je dokopala do svoje druge lovorike na turnirjih WTA. V močni konkurenci v Pekingu je nazadnje po uri in 35 minutah igre odpravila še dvanajsto nosilko, Švicarko Timeo Bacsinszky, s 7:5 in 6:4. To je bil že tretji letošnji medsebojni obračun teh dveh nasprotnic, vse tri je - s skupaj zgolj enim oddanim nizom - dobila 22-letna Španka, ki je bila na Kitajskem peta nosilka.

Garbiñe Muguruza se veseli druge lovorike s turnirjev WTA. Foto: Wang Zhao/AFP.

 

S tem si je poklonila najlepše darilo za četrtkov rojstni dan, s torto pa so jo na podelitvi ob igrišču sladko presenetili tudi prireditelji turnirja. Muguruza bo s tokratnim uspehom pridobila še mesto na svetovni jakostni lestvici in bo od jutri naprej že četrta (za tretjeuvrščeno Rusinjo Marijo Šarapovo bo zaostajala zgolj še točko), medtem ko bo šla finalna poraženka kar sedem mest navzgor in bo prvič doslej za rep ujela tudi elitno deseterico.

Med finalistkama bistvenih statističnih razlik ni bilo, Španka je bila zgolj precej uspešnejša v igri na svoj drugi začetni udarec, prav tako je za štiri brejke potrebovala osem poskusov, Bacsinszkyjeva kar deset. »Po porazu v finalu Wuhana prejšnji teden je to zame res lep uspeh,« se je smejalo Garbiñe.