Wimbledon: Federer v prvem kolu proti Hanescuju, v isti polovici tudi Nadal in Murray

Prireditelji teniškega turnirja v Wimbledonu so danes opravili žreb parov tekmovanja.

Objavljeno
21. junij 2013 13.11
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Najboljši teniški igralci in igralke sveta bodo med 24. junijem in 7. julijem zbrani v Londonu, kjer bodo potekal dvoboji slovitega Wimbledona.

Prireditelji turnirja so danes opravili žreb parov tekmovanja, s katerim je lahko zadovoljen prvi igralec sveta Novak Đoković. Srb se bo v prvem kolu pomeril z Nemcem Florianom Mayerjem, še bolj pomembno pa je to, da so bili drugopostavljeni Škot Andy Murray, tretjepostavljeni Švicar Roger Federer in peti nosilec, Španec Rafael Nadal, uvrščeni v drugo polovico razporeda.

Če bodo najboljši igralci napredovali do četrtfinala, se tam obetajo dvoboji med Đokovićem in Čehom Tomašom Berdychom, Davidom Ferrerjem in Juanom Martinom del Potrom, Jojem-Wilfriedom Tsongajem in Andyjem Murrayjem, najodmevnejši pa bi bil obračun Rafaela Nadala in branilca naslova Rogerja Federerja.

V posamični konkurenci bodo nastopili tudi trije slovenski tenisači in vsi bodo svoje prve dvoboje igrali v torek. Grega Žemlja se bo pomeril z Američanom Michaelom Russllom, Blaž Kavčič z Nemcem Janom-Lennardom Struffom, Aljaž Bedene pa z Argentincem Leonardom Mayerjem.

Žemlja: Nasprotnika se bo treba lotiti skrajno resno

Najboljši slovenski tenisač Grega Žemlja, ki na lestvici ATP zaseda 53. mesto, ni bil pretirano zadovoljen z žrebom, čeprav mu je namenil Američana Michaela Russella (97.)

»Upanje je za vsak krog posebej, upanje je tudi za četrtfinale, realnost je nekaj, upanje pa je nekaj povsem drugega. Treba se bo skrajno resno lotiti prvega nasprotnika in potem bomo videli. Težko rečem do kam lahko pridem. Najprej prva tekma, potem pa naprej. Težko govorim o kakšni posebni sreči z žrebom. Mislim, da moj nasprotnik igra zelo dober tenis, doslej sva igrala štirikrat, dvakrat me je premagal. Tukaj ni lahkih nasprotnikov, je pa zanesljivo boljše od tega, kot pa, da se pomeriš z nosilcem že v prvem krogu.«

Kavčič: Z žrebom sem zelo zadovoljen

Povsem drugačne volje kot Žemlja je njegov rojak Blaž Kavčič (132.), ki se bo prvič pomeril z Nemcem Janom-Lennardom Struffom (116.)

»Sem šele priletel v London, tako da travnatega igrišča še nisem preizkusil. Prvi trening upam, da bom lahko opravil že danes, na podlagi treninga pa bomo lahko šele določili formo, ker je podlaga trava zelo specifična. Ne glede na to, mislim, da bo tri dni dovolj časa, da se privadim na travo. V Wimbledonu si noben ne želi igrati s kakšnim specialistom za travo ali igralcem iz prve deseterice že v prvem krogu, zato lahko rečem, da sem z žrebom zelo zadovoljen. Treba pa je vedeti, da so vsi igralci, ki so direktno uvrščeni na takšen turnir, zelo dobri in da lahko vsak vsakega premaga. Če bom hotel zmagati, bom moral to na igrišču tudi pokazati.«

Optimističen je tudi 23-letni Aljaž Bedene, čigar prvi nasprotnik bo Argentinec Leonardo Mayer. »Mayerja, s katerim še nisem igral, ne poznam tako dobro, videl sem ga igrati le na pesku, na travi pa ne vem, kako se znajde. Če bom odigral tako, kot sem začel letošnjo sezono na travi, lahko dobim 1. krog. Vsekakor želim dobro odigrati, potem pa bomo videli, kako bo šlo. Forma je v redu. Glede na to, da prej nisem veliko igral na travi, je v bistvu presenetljivo, kako dobro se znajdem na travi. Veseli me, da lahko na vseh podlagah odigram dobro in se že veselim 1. kola.«

Williamsova za začetek z Minello

Prvopostavljena Američanka Serena Williams, ki bo v Wimbledonu branila lansko lovoriko, bo svoje dvoboje začela proti Luksemburžanki Mandy Minelli.

Izmed najboljših igralk je v njeni polovici razpredelnice še Poljakinja Agnieszka Radwanska, ki se je lani prebila vse do finala. V drugi polovici so druga nosilka, Belorusinja Viktorija Azarenka, tretjepostavljena Rusinja Marija Šarapova, in peta nosilka, Italijanka Sara Errani.

Slovenija v ženski konkurenci ne bo imela svoje predstavnice.

Wimbledon, zanimivejši pari prvega kola ATP

Novak Đoković (Srb/1) - Florian Mayer (Nem)

Andy Murray (VBr/2) - Benjamin Becker (Nem)

Roger Federer (Švi/3) - Victor Hanescu (Rom)

David Ferrer (Špa/4) - Martin Alund (Arg)

Rafael Nadal (Špa/5) - Steve Darcis (Bel)

Blaž Kavčič (Slo) - Jan-Lennard Struff (Nem)

Aljaž Bedene (Slo) - Leonardo Mayer (Arg)

Grega Žemlja (Slo) - Michael Russell (ZDA)

 

Zanimivejši pari prvega kola WTA

Serena Williams (ZDA/1) - Mandy Minella (Luk)

Viktorija Azarenka (Blr/2) - Maria João Koehler (Por)

Marija Šarapova (Rus/3) - Kristina Mladenović (Fra)

Agnieszka Radwanska (Pol/4) - Yvonne Meusburger (Avs)

Sara Errani (Ita/5) - Monica Puig (Por)