Wimbledon: v polfinalu Dimitrov in Đoković, Federer z Raonićem

V četrtfinalu je pohod 19-letnega Nicka Kyrgiosa končal Miloš Raonić, ki ga čaka polfinale z Rogerjem Federerjem.

Objavljeno
02. julij 2014 14.11
Posodobljeno
02. julij 2014 14.29
TENNIS-WIMBLEDON/
M. Ž., Š. Ro., Delo.si
M. Ž., Š. Ro., Delo.si

London - Po včerajšnjem izpadu prvega igralca sveta Španca Rafaela Nadala, je danes v Wimbledonu nastope na veliko žalost britanskih navijačev - med njimi sta bila tudi princ William in njegova žena Kate - končal tudi branilec naslova Andy Murray. Ljubljenec občinstva je lani Britancem priboril prvo zmago po 77 letih in poskrbel za veliko teniško evforijo v Londonu, toda sanje o ubranitvi lovorike so se v četrtfinalu sesule v prah.

Bolgar Grigor Dimitrov ga je premagal s 6:1, 7:6 (4) in 6:2 ter dosegel svoj največji uspeh v Wimbledonu. Postal je prvi Bolgar, ki se je prebil v polfinale tega prestižnega turnirja. S tem je tudi prekinil zavidljivi Murrayev niz 17 zaporednih zmag na igriščih All England kluba, po lanski zmagi in tudi osvojitvi zlate kolajne na OI v Londonu. Škot do četrtfinala ni oddal niza, nato pa proti odličnemu Bolgaru klonil po dveh urah in minuti igre.

»Zelo sem vesel, da mi je skozi ta dvoboj uspelo le v treh nizih. Nikoli ni lahko igrati proti Andyju, še posebej ne pred takšno množico navijačev. Že ko sva se začela ogrevati, sem začutil, da njegova igra morda ne bo najboljša, jaz pa sem se odlično počutil. Stal sem trdno na tleh, odločilna je bila tista podaljšana igra. A ko sem jo dobil, sem bil v tretjem nizu zelo prepričan vase,« je povedal Dimitrov. 

Dvoboj Becker : Ivanišević dobil Đoković

Med najboljšo četverico se bo pomeril s prvim nosilcem Srbom Novakom Đokovićem. Slednji se je že petič zapored uvrstil v polfinale Wimbledona. Drugi igralec sveta je v današnjem četrtfinalu s 6:1, 3:6, 6:7 (4), 6:2, 6:2 premagal Hrvata Marina Čilića.

Đoković je začel dobro in prvi niz osvojil po le 27 minutah. A se mu je nato zatresla roka, odlični hrvaški server je dobil drugi in tretji niz, preden je Đoković spet dal v višjo prestavo. Kot je povedal, ga je večkrat zmotilo glasno navijanje na sosednjem igrišču, kjer so Britanci spodbujali Murrayja. »Slišali smo navijače in to je bilo zelo moteče. Toda ne želim iskati izgovorov, moral sem se zbrati, tako ali drugače,« je povedal prvi nosilec.

»To je bilo težkih pet nizov. Vedel sem, kako agresivno igra Marin. Dovolil sem mu, da je dvignil raven svoje igre in se vrnil, bil sem preveč pasiven v svojih napadih, on pa je izkoristil svoje priložnosti. A ko je bilo najbolj potrebno, sem le našel spet pravi način,« je še ocenil dvoboj varovancev nekdanjih asov Borisa Beckerja in Gorana Ivaniševića.

Đokovića torej v polfinalu čaka 23-letni Dimitrov: »To je bila zanj velika zmaga. Zadnjih šest mesecev iga odlično, na travi je še nepremagan. Pravi izziv ga bo premagati.«

Federer 35. v polfinalu

Natrpan urnik v Wimbledonu je Švicarju Stanu Wawrinki prinesel že tretji dvoboj v treh dneh, v četrtfinalu ga je čakal rojak in dober prijatelj Roger Federer. Hud ritem je zahteval svoj davek, sedemkratni zmagovalec Wimbledona ga je premagal s 3:6, 7:6 (5), 6:4 in 6:4.

Federer tako ni sledil Murrayju in Nadalu v nizu presenetljivih porazov, kot je priznal, je bil po lanskem hitrem izpadu v 2. kolu letos še posebej motiviran. Tako se je že 35. uvrstil v polfinale na turnirjih za grand slam, na poti do tja pa oddal le en niz - začetnega proti Wawrinki. »Vedno je lepo igrati na osrednjem igrišču, tu sem vedno imel veliko podpore, že ko sem tu prvič igral leta 1998. Stan je igral odlično v prvih dveh nizih, a nato ga je izdala utrujenost. zelo dobro se poznava in težko igrava drug z drugim,« je po zmagi povedal 32-letni zvezdnik, ki se je tako rojaku oddolžil za zadnji poraz v finalu mastersa v Monte Carlu.

Brez maratona serverjev

Izkušenega Švicarja v polfinalu čaka Kanadčan Miloš Raonić, ki je ustavil pohod 19-letnega Avstralca Nicka Kyrgiosa, krvnika Rafaela Nadal v osmini finala. Čeprav so mnogi pričakovali maratonski boj dveh odličnih serverjev, se je tudi avstralski najstnik, šele 144. igralec sveta, že upehal, Raonić pa je zmagal s 6:7 (4), 6:2, 6:4, 7:6 (4).

Kanadčan s črnogorskimi koreninami je tako prekinil 106 let dolgo sušo kanadskih igralcev v Wimbledonu. Zadnji, ki je se uspel prebiti med najboljšo četverico je bil leta 1908.

Raonić je nasprotniku podelil 39 asov in 73 winnerjev, na svoj servis pa nasprotniku dovolil le 20 točk. »Nisem še povsem dojel. Odlično je zmagati na tak način, še posebej na tem turnirju, na katerem sem od nekdaj želel dobro igrati, a mi v preteklosti to ni dobro uspevalo. Vesel sem, da mi je uspelo to popraviti. Naredil sem nov korak naprej. Moj cilj je, da postanem najboljši igralec na svetu, mislim, da sem na dobri poti,« je povedal Raonić.

Izpadli obe Nemki

Romunka Simona Halep in Kanadčanka Eugenie Bouchard sta v četrtfinalu Wimbledona izločili še zadnji nemški predstavnici, Halepova je bila boljša od lanske finalistke Sabine Lisicki (6:4, 6:0), Bouchardova pa od Angelique Kerber (6:3, 6:4).

Na prvem dvoboju dneva je tretjepostavljena Simona Halep premagala Lisickijevo. Romunka je sicer dvoboj začela slabo in izgubila svojo prvo servisno igro, s čimer je zaostajala z 0:2. Svoji nasprotnici je udarec vrnila v sedmi igri, ko je z brejkom znižala na 3:4, nato pa je dobila preostale tri igre v nizu za zmago s 6:4. Drugi niz je bil vsem na strani Halepove, ki je v prvi igri odvzela servis nasprotnici, to pa ponovila še dvakrat za prepričljivo zmago s 6:4 in 6:0.

»Dvoboj ni bil tako lahek, kot kaže rezultat. Slabo sem začela in nasprotnica je povedla s 4:1, vendar sem se vrnila v igro. Danes sem prikazala svoj najboljši tenis in uživala sem v vsakem trenutku. Vesela sem, da sem zmagala po dveh nizih, saj bi bila jutri rada pripravljena na polfinalni dvoboj,« je povedala Halepova.

Po izpadu Lisickijeve je nov udarec za nemški tenis, saj je devetopostavljena Angelique Kerber izgubila proti Eugenie Bouchard (13.). Nasprotnici sta bili v prvem nizu izenačeni do šeste igre (3:3). V sledeči je imela Kerberjeva kar štiri brejk priložnosti, vendar jih ni izkoristila. To se ji je maščevalo, saj je v osmi igri izgubila svoj servis (3:5), Kanadčanka pa je niz varno pripeljala h koncu (6:3).

Bouchardova je v drugem nizu prikazala dobro igro ter dobila štiri izmed prvih petih iger (4:1). Sledil je odgovor Nemke, ki je v šesti igri odvzela servis nasprotnici in po devetih igrah zaostajala le še s 4:5, vendar pa je Bouchardova z dobrim serviranjem potrdila zmago.

Prav Halepova in Bouchardova se bosta pomerili v polfinalu turnirja, preostali par sestavljata Čehinji Lucie Šafarova in Petra Kvitova.

Slovo Klepačeve

Slovenska teniška igralka Andreja Klepač je v Wimbledonu nastope v konkurenci mešanih dvojic končala v drugem kolu. V paru z Nizozemcem Jessejem Huto Galungom je izgubila dvoboj drugega kroga proti avstralsko-britanskemu paru Casey Dellacqua - Jamie Murray, ki ga je včeraj prekinil dež. Tekmeca sta zmagala s 7:6 (8), 6:7 (5) in 6:4.

 

Wimbledon (31,3 mio. evrov)

WTA, četrtfinale

Simona Halep (Rom/3) - Sabine Lisicki (Nem/19) 6:4, 6:0;

Eugenie Bouchard (Kan/13) - Angelique Kerber (Nem/9) 6:3, 6:4.

ATP, četrtfinale

Grigor Dimitrov (Bol/11) - Andy Murray (VB/3) 6:1, 7:6 (4), 6:2:

Novak Đoković (Srb/1) - Marin Čilić (Hrv/26) 6:1, 3:6, 6:7(4), 6:2, 6:2;

Stan Wawrinka (Švi/5) - Roger Federer (Švi/4) 3:6, 7:6 (5), 6:4, 6:4;

Miloš Raonić (Kan/8) - Nick Kyrgios (Avst) 6:7 (4), 6:2, 6:4, 7:6 (4).