Wimbledon: Nadala domov poslal 144. igralec sveta

V četrtfinalu Wimbledona švicarski obračun med Rogerjem Federerjem in Stanom Wawrinko, konec za Marijo Šarapovo.

Objavljeno
01. julij 2014 13.43
Posodobljeno
01. julij 2014 14.09
TENNIS-WIMBLEDON/
M. Ž., Š. Ro., Delo.si
M. Ž., Š. Ro., Delo.si

London - Turnir na »sveti travi« v zadnjih letih Špancu Rafelu Nadalu ne prinaša več velikih uspehov, tako kot v zadnjih dveh letih, se je tudi letos poslovil še pred četrtfinalom. Potem ko je bil zelo zadovoljen s svojo igro in uvrstitvijo v osmino finala, je očitno podcenil 144. igralca sveta, Avstralca Nicka Kyrgiosa, ki ga je presenetil in ugnal po štirih nizih s 7:6 (5), 5:7, 7:6 (5) in 6:3.

Komaj 19-letni igralec je tako že postal največja senzacija letošnjega Wimbledona. Prvič po desetih letih se je namreč v četrtfinale uspelo prebiti igralcu, ki na turnirju nastopa s posebnim povabilom. Poleg tega se je prvič po letu 1992 zgodilo, da je igralec izven najboljše stoterice ugnal številko 1 - nazadnje je Jima Courierja ugnal  Andrej Olhovski.

V izjemno napetem dvoboju je trdoživi Kyrgios, ki je že v prejšnjem dvoboju ubranil kar devet žogic za zmago proti Francozu Richardu Gasquetu, Nadalu serviral kar 37 asov in dosegel kar 70 winnerjev (!). Španec se je glede na to zavidljivo statistiko pravzaprav še dobro držal, na koncu pa moral pošteno priznati poraz. »Bil sem v drugem svetu in igral izjemen tenis. Nisem bil sicer najboljši pri vračanju, toda nekako mi je uspelo in prišel sem do breaka v četrtem nizu. Sem pa odlično serviral in bil zelo srečen že med samim dvobojem,« je povedal mladi Avstralec z grškimi in malezijskimi koreninami.

V četrtfinalu 19-letnega serverja čaka odličen izziv: Kanadčan Miloš Raonić, prav tako znan po odličnem začetnem udarcu, ki je v osmini finala izločil Japonca Keija Nišikorija.

Švicarski četrtfinale

V Wimbledonu bo v četrtfinalu že na sporedu prvi večji dvoboj dveh zvezdnikov. Znova se bosta udarila stara znanca, Švicarja Roger Federer in Stan Wawrinka. Petopostavljeni Wawrinka je v včerajšnjem tretjem krogu premagal Uzbekistanca Denisa Istomina, že danes pa se v osmini finala proti Špancu Felicianu Lopezu in zmagal s 7:6 (5), 7:6 (7) in 6:3.

Federerjev naprotnik je bil Španec Tommy Robredo,sedemkratni zmagovalec turnirja pa je bil znova zelo prepričljiv in zmagal s 6:1, 6:4 in 6:4. Nasprotniku je na svoj servisv prvem nizu dovolil le tri točke, skupaj jih je Španec zbral skromnih 14. Federer mu je namreč podelil 11 asoc iun 41 winnerjev ter tako že močno izboljšal lanski vtis, ko se je presenetljivo poslovil v 2. kolu.

»Zadovoljen sem s svojo predstavo. Tommy je z dvobojem postajal vse boljši,« je ocenil 32-letni Švicar. »Za menoj je odličen prvi teden, tudi drugega sem začel dobro. Sem v četrtfinalu, vse bližje cilju, torej. Dobro serviram in vračam, tudi gibanje je dobro. Dobro se počutim, ne obremenjujem se z mediji in strokovnjaki. Upam le, da ne pride spet do kakšnega  padca,« je še dejal Federer.

Za Federerja bo to že 12. četrtfinale, prvič pa se bo na travi pomeril z rojakom in dobrim prijatelje Wawrinko, ki je sicer dobil zadnji njun dvoboj, v finalu Monte Carla.

Slovo Šarapove

Tretji letošnji turnir za grand slam je po Sereni Williams prinesel novo presenetljivo slovo v ženski konkurenci. V osmini finala je svoje nastope končala peta nosilka in zmagovalka OP Francije Rusinja Marija Šarapova. Zvezdnico je s 7:6 (4), 4:6 in 6:4 presenetila Nemka Angelique Kerber.

Šarapova, ki je pred desetimi leti v Wimbledonu z zmago navdušila kot 17-letnica, je morala premoč priznati deveti nosilki, ki je za zmago izkoristila sedmo ponujeno žogico. Nemka je na »sveti travi« pred dvema letoma že igrala v polfinalu, že jutri pa jo med najboljšo osmerico čaka ponovitev dvoboja osmine finala z OP Francije, s Kanadčanko Eugenie Bouchard.

Tretja igralka sveta, Romunka Simona Halep, je v osmini finala wimbledonskega turnirja prepričljivo premagala Kazahstanko Zarino Diyas s 6:3 in 6:0.

Romunka je za zmago v uvodnem nizu potrebovala 29 minut, v katerem je dvakrat odvzela servis nasprotnici, prvič v tretji igri za vodstvo z 2:1, nato pa še v deveti za 6:3. Halepova je imela v drugem nizu še lažje delo in je v 28 minutah izkoristila tri izmed petih brejk priložnosti ter Diayasovi »zavezala kravato«, po skupno 57 minutah pa se je uvrstila v četrtfinale.

Statistika dvoboja je bila povsem na strani Halepove, ki je vknjižila več winnerjev (razmerje 17:9) in manj neizsiljenih napak (9:21), razmerje točk je bilo 62:33 v njeno korist. Tretjepostavljena Romunka se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalko dvoboja z Nemko Sabine Lisicki, ki je po treh nizih izločila Kazahstanko Jaroslavo Švedovo (6:3, 3:6, 6:4).


Wimbledon (31,35 milijona evrov)

WTA, osmina finala

Simona Halep (Rom/3) - Zarina Diyas (Kaz) 6:3, 6:0;

Sabine Lisicki (Nem/19) - Jaroslava Švedova (Kaz) 6:3, 3:6, 6:4;

Angelique Kerber (Nem/9) - Marija Šarapova (Rus/5) 7:6 (4), 4:6, 6:4.

Lucie Šafarova (Češ/23) - Jekaterina Makarova (Rus/22) 6:3, 6:1.

ATP, osmina finala

Stanislas Wawrinka (Švi/5) - Feliciano Lopez (Špa/19) 7:6 (5), 7:6 (9), 6:3;

Roger Federer (Švi/4) - Tommy Robredo (Špa/23) 6:1, 6:4, 6:4;

Miloš Raonić (Kan/8) - Kei Nišhikori (Jap/10) 4:6, 6:1, 7:6 (4), 6:3;

Nick Kyrgios (Avst) - Rafael Nadal (Špa/2) 7:6 (5), 5:7, 7:6 (5), 6:3.