Za začetek Wawrinka v slabši različici

Kei Nišikori je na zaključnem turnirju v dobri uri odpravil newyorškega zmagovalca Stana Wawrinko.

Objavljeno
15. november 2016 00.29
TENNIS-ATP/
Saša Verčič
Saša Verčič
London – Stan Wawrinka je teniški igralec, pri katerem se nikdar ne ve, kaj bo pokazal na igrišču. Kadar nanj stopi v dobri podobi, osvaja tudi turnirje za veliki slam (že kar tri), kadar prevlada temna stran, se zdi, da si niti najmanj ne želi biti na teniškem prizorišču. Za začetek se je na mastersu prikazal v slabši različici, Kei Nišikori ga je v 67 minutah ugnal s 6:2, 6:3.

Odkar je Wawrinka osvojil OP ZDA, po katerem mu do kariernega velikega slama manjka le še naslov v Wimbledonu, so njegovi rezultati precej padli, prav stalnost pa je tista, ki jo še kako pogreša, da bi lahko resno stopil v igro tudi za 1. mesto na svetu. Po New Yorku je doživel štiri poraze, vse proti tekmecem, ki tedaj niso bili med 25 na svetu, posebej sta izstopala spodrsljaja proti Mischi Zverevu in Jan-Lennardu Struffu. V uvodnem dvoboju skupine John McEnroe se je zdelo, da odšteva ure do konca sezone, če je kdo pričakoval, da bo pravšnje nadomestilo za švicarskega rojaka Rogerja Federerja, ki ga ni na turnirju najboljše osmerice prvič po letu 2001, pa se je pošteno zmotil. Z 31 leti najstarejši udeleženec mastersa, ki je v dozdajšnjih nastopih v areni O2 izgubljal le proti Federerju, Rafaelu Nadalu in Novaku Đokoviću, je bil povsem brez ritma, noben udarec ni deloval, kot bi moral, od prve igre je bila to enosmerna pot proti zmagi Nišikorija. Kar 31 neizsiljenih napak Švicarja, ki si ni priigral niti ene žogice za break, pojasnjujejo gladkih 6:2, 6:3.

»Glede na to, kaj sem sposoben, to gotovo ni bil dober dvoboj. Bil sem prepočasen, premalo odločen. Zadnje dni sem se na igrišču počutil bolje, zato sem pričakoval boljšo igro. Žal se to ni zgodilo, prepričan pa sem, da lahko pokažem še nekaj odličnega tenisa letos, upam, da že v naslednjem dvoboju,« je ocenil Wawrinka, ki se ni želel izgovarjati na težave s kolenom, na katere je opozarjal pred časom. Je pa odločen, da se tudi v četrto prebije (vsaj) do polfinala, posebej ker jo je lani v uvodnem dvoboju proti Nadalu odnesel podobno slabo, pa se nato vendarle prebil med četverico.

Veliko bolj zadovoljen je bil seveda Nišikori, ki ima v naslednjih dneh pred sabo pomemben cilj: na 3. mestu svetovne lestvice si želi – tako kot iz druge skupine Miloš Raonić – prehiteti prav Wawrinko, to bi bila njegova najboljša uvrstitev v karieri (doslej 4. mesto). »Ne želim sicer preveč razmišljati o uvrstitvi na ATP, bi pa bilo lepo sezono končati kot št. 3. Poskušal bom dobiti čim več dvobojev, saj se ponuja priložnost za vzpon na lestvici, če bom pač ves teden odigral dobro,« je razmišljal Nišikori, ki je včeraj takoj zaznal, da ni Wawrinkov dan, in bil odločen, da bo to izkoristil. Četudi začetni udarec ni njegovo najmočnejše orožje, je, denimo, na svoj servis izgubil zgolj 11 točk, kar prav tako ponazarja njegovo prevlado. V drugem dvoboju skupine John McEnroe je bil rezultat zelo podoben – 6:3, 6:2 –, se je pa moral Andy Murray za zmago proti Marinu Čiliću vseeno bolj potruditi. To je bil sicer Škotov prvi nastop v vlogi prvega igralca sveta.

Danes bi lahko v skupini Ivan Lendl že padla prva odločitev o polfinalistu, in sicer v večernem dvoboju med Novakom Đokovićem ter Milošem Raonićem, ki sta dobila uvodni partiji, medtem ko se bosta v popoldanskem terminu merila Gaël Monfils in Dominic Thiem.