Že po prvem tednu jasno: novo ime med elito

Glavno vprašanje ženskega dela Roland Garrosa, katera igralka bo izkoristila veliko priložnost.

Objavljeno
04. junij 2017 23.02
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Kar se je napovedovalo pred začetkom ženskega dela Roland Garrosa, se je tudi uresničilo. In to že v prvem tednu turnirja! Ženski tenis bo dobil novo zmagovalko za veliki slam, saj so včeraj izpadle še zadnje štiri igralke, ki imajo v svoji zbirki že vsaj eno od najpomembnejših lovorik. Vrata v elitni klub so odprta na stežaj.

Ob odsotnosti Serene Williams, Marije Šarapove in Viktorije Azarenke, zatonu nekaterih nekdanjih zmagovalk za veliki slam in slabši formi prve igralke sveta Angelique Kerber ter branilke naslove Garbiñe Muguruza je bila verjetnost za novo ime na seznamu šampionk zelo velika, da se je to zgodilo še pred koncem osmine finala, pa je odlična ponazoritev trenutnega stanja v ženskem tenisu. Včeraj so tako v prvih tekmah osmine finale izpadle še zadnje štiri igralke, ki so že zmagovale na največjem odru, Venus Williams, od katere je bila boljša Timea Bacsinszky, Svetlana Kuznjecova, ki jo je ugnala Caroline Wozniacki, Samantha Stosur, prek katere se je 19-letna Jelena Ostapenko prvič prebila v četrtfinale velikega slama, in Muguruza. Slednja je doživela najbolj bridko izkušnjo, saj Francozi niso pokazali nobenih simpatij do branilke naslova, ampak so seveda bodrili domačo matadorko Kristino Maldenović. Tudi na meji sprejemljivega, nič čudnega, da se je Španka zaradi nespoštljivega odnosa – tako gledalcev kot tekmice, ki se je glasno veselila njenih napak – na novinarski konferenci zjokala …

»Gledalci mi niso bili ravno naklonjeni, ni bilo lahko v mojih čevljih. Ne razumem povsem takšnega odnosa, ne želim pa si ustvarjati sovražnikov, saj rada igram tu. Dvoboj je bil zelo izenačen, naporen, izgubila sem samozavest, kar je tekmica na domačem terenu znala izkoristiti. Vsekakor je to zelo boleč poraz,« se je od turnirja poslovila Muguruza, ki se je tako vsaj znebila velikega pritiska, ki ga je občutila kot branilka naslova. Mladenovićeva, za katero je to sploh prvi četrtfinale na domačem slamu, tako ostaja v igri, da kot prva Francozinja po Mary Pierce leta 2000 osvoji pokal Suzanne Lenglen. V širšem krogu favoritinj je bila že pred začetkom turnirja, a se je nato dvakrat znašla na zelo spolzkih tleh in blizu poraza (predvsem v 1. kolu se je pritoževala nad bolečinami v hrbtu), zdaj ta status le še utrjuje. »Dvoboj osmine finala proti branilki naslova je bil težko pričakovan, tudi sama sem komaj čakala nanj. Nisem popolna, verjetno sem naredila 35 dvojnih napak, a gledalci so bili takšna spodbuda, da sem se borila v vsaki točki in do zadnje točke. Tudi zaradi njih sem zdaj v četrtfinalu,« je dejala Mladenovićeva, ki zdaj na stavnicah kotira takoj za Simono Halep, za njo pa je Jelina Svitolina. Romunka in Ukrajinka morata dvoboj osmine finala še odigrati, če bosta uspešni, pa se bosta med seboj pomerili v četrtfinalu.

V moškem delu je še eno mojstrsko predstavo prikazal Rafael Nadal, za nameček je v njegovem delu žreba izpadel peti nosilec Miloš Raonić, ki se na pesku sicer ne znajde najbolje, a ima izkušnje z velikimi dvoboji. Rafa se bo tako v četrtfinalu pomeril s Špancem Pablom Carreñom Busto, na Roland Garrosu proti rojaku še ni izgubil … Drugi četrtfinalni par v spodnjem delu turnirske razpredelnice pa sestavljata Dominic Thiem in Novak Đoković. Slednji je tudi sinoči proti Albertu Ramos-Viñolasu (ki je odigral kar nekaj vrhunskih točk) začel neprepričljivo, a na koncu vseeno zanesljivo zmagal v treh nizih, jasno pa je, da bo moral proti Avstrijcu pokazati še veliko več. Thiem je namreč v odlični formi in zelo presenetljivo bi bilo, če bi se ponovil lanski scenarij, ko je Srb v polfinalu izgubil le sedem iger.

Medtem je Roland Garros razočarano končala Katarina Srebotnik, ki je tako v ženskih kot v mešanih dvojicah izpadla v 2. kolu, medtem ko Andreja Klepač ostaja v igri v obeh konkurencah. Začel se je tudi mladinski turnir, Kaja Juvan pa se bo danes pomerila s prvo nosilko Anastasjo Potapovo. S. V.