Žemlja bi s Federerjem raje igral nekoliko kasneje

Grega Žemlja jutri v Rotterdamu z drugim igralcem sveta, Blaž Kavčič v San Joseju proti Lleytonu Hewittu.

Objavljeno
12. februar 2013 15.46
S. V., šport
S. V., šport
Ljubljana – Slovenskemu tenisu se obeta nov zanimiv teden, saj bodo naši igralci nastopali na štirih od skupno petih turnirjev ATP in WTA. Največja pozornost bo veljala Rotterdamu in San Joseju, kjer se bosta Grega Žemlja in Blaž Kavčič v 1. kolu merila z nekdanjima št. 1, Rogerjem Federerjem in Lleytonom Hewittom.

Pred kratkim je Blaž Kavčič ugotavljal, da so žrebi na posameznih turnirjih enkrat težji, drugič lažji, na koncu pa se vse skupaj nekako uravnoteži, a vendarle se letos naši igralci srečujejo z zelo neugodnimi tekmeci. Žemlja je denimo v 2. kolu Dohe izgubil s poznejšim zmagovalcem turnirja Richardu Gasquetu, v Zagrebu sta s Kavčičem klonila proti Marinu Čiliću, ki se je v nedeljo razveselil še tretje domače lovorike, Aljaža Bedeneta je v polfinalu Chennaija ugnal Janko Tipsarević, ki je nato osvojil naslov, in še nekaj podobnih zgodb je bilo …

Vmes se je Žemlja seveda v dveh dvobojih vdal, ker se je bolezen precej razvlekla, pa še vedno ni stoodstotno nared. Počuti se sicer boljše, zato je prepričan, da potrebuje čim več tekem, da bo spet ujel pravi ritem, da počitek gotovo ni prava rešitev. »Samo na ta način bom spet dobil pravi občutek, saj se mi zdi, da lahko ujamem posamezne žogice, a mi mišice v nogah tega ne dovolijo,« razmišlja o tem, kako spet čim hitreje na stare tirnice, Žemlja. Seveda ni bil zadovoljen z žrebom v Rotterdamu, četudi mu je namenil za tekmeca igralca, ki ga sam najbolj občuduje. »Tu res ni bilo sreče. Z Rogerjem bi se z veseljem pomeril kasneje na turnirju, v 1. kolu pa …« je zmajeval z glavo Žemlja, ki bo jutri s Federerjem drugič prekrižal lopar, potem ko je lani v Dohi izgubil z 2:6, 3:6.

Švicar je branilec naslova, Rotterdam je osvojil tudi leta 2005, Nizozemsko pa si je izbral za prvi nastop po OP Avstralije, kjer ga je v polfinalu premagal Andy Murray. Hkrati bo to tudi šele Federerjev drugi turnir v tej sezoni, saj je starosti primerno precej skrčil svoj koledar. V Rotterdamu je zasedba zelo dobra: drugi nosilec je lanski finalist Juan Martin del Potro, tam so še Jo-Wilfried Tsonga, Richard Gasquet, Jerzy Janowicz ...

Nekdanja št. 1 čaka tudi Kavčiča, ki je sprva nameraval nastopiti v Sao Paulu, a se je nato odločil, da se ne bo preselil na pesek, ampak bo raje ostal na trdi podlagi. Ljubljančanov tekmec je neprimerljiv s Federerjem, saj se Avstralec vendarle drži veliko slabše od Švicarja. »Da, Lleyton je ta čas sicer precej nizko na svetovni lestvici, a še vedno gre za zelo nevarnega igralca, predvsem na trdih igriščih,« je žreb pospremil Kavčič, ki ima s Hewittom (ta čas je 112. na svetu) stoodstotni izkupiček, saj ga je premagal v obeh medsebojnih dvobojih.

Tretji od slovenskih igralcev v »top 100« Aljaž Bedene je ta teden načrtoval nastop v Sao Paulu, a ga je tudi zaradi krajšega premora (zapestje) odpovedal in bo tako spet zaigral prihodnji teden v Buenos Airesu.

Četudi najboljša slovenska igralka Polona Hercog še naprej počiva zaradi poškodbe zapestja (ni jasno, kdaj bo spet zaigrala), bosta ta teden na turneji WTA nastopili dve naši tekmovalki. Tadeji Majerič in Maši Zec-Peškirič se je poplačalo, ker nista nastopili v pokalu fed (no, Maša ni, ker so v naši reprezentanci porabili že vse menjave), saj sta uspešno preskočili kvalifikacije v Dohi oziroma Caliju. Veliko močnejši je turnir v Katarju (Azarenka, S. Williams, Šarapova), Majeričeva pa se bo v 1. kolu pomerila z 29. z lestvice WTA Su-Wei Hsieh. Tekmica Zec-Peškiričeve bo Aleksandra Panova.